daneistiki_vivliothiki_sto_London.jpg

Η πρώτη ελληνική δανειστική βιβλιοθήκη του Λονδίνου, και μάλιστα κινητή, δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες του βιβλιόφιλου κοινού της Μεγάλης Βρετανίας για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. Ήδη, αν και βρίσκεται μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, αριθμεί σημαντικό αριθμό μελών της ελληνικής κοινότητας, ενώ έχει στόχο να συστήσει και στους Βρετανούς αναγνώστες το πλούσιο συγγραφικό έργο των νέων Ελλήνων λογοτεχνών, κυρίως μέσα από μεταφρασμένα ψηφιακά βιβλία. Εδώ και λίγους μήνες με την ίδια αποδοχή λειτουργεί και η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, ενώ διοργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα made in Greece με παρουσιάσεις βιβλίων από τους ίδιους τους συγγραφείς, αναγνώσεις και θεατρικές παραστάσεις.  
Αυτό τον μήνα, εξάλλου, ο Ελληνικός Κύκλος Βιβλιόφιλων του Λονδίνου (Ekivil) έσβησε το πρώτο του κεράκι. Στον πρώτο χρόνο ζωής του πραγματοποιήθηκαν περίπου είκοσι συναντήσεις στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, κυρίως σε ελληνικά στέκια και καφέ, που αποτέλεσαν μια καλή ευκαιρία για συναναστροφές και συζητήσεις, πέρα από τον δανεισμό βιβλίων.
  
Από τις πρώτες εκείνες συναντήσεις προέκυψε η σύσταση ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, υπό τη μορφή φιλανθρωπικής δομής (charity), που λειτουργεί με λίγους αλλά αφοσιωμένους εθελοντές και στοχεύει στην προώθηση της σύγχρονης ελληνικής γραφής. Ακολούθησαν συναντήσεις και εκτός του λονδρέζινου κέντρου, καθώς τα αιτήματα για δανεισμό αυξάνονταν. Σήμερα ενεργοποιούνται 280 μέλη (κυρίως Έλληνες και ελάχιστοι Βρετανοί), ενώ διατίθενται περίπου 3.000 τίτλοι και επιπλέον 500 στο παιδικό της τμήμα. Στις συναντήσεις που έχουν καθιερωθεί πλέον κάθε Κυριακή, δανείζονται πάνω από 200 βιβλία, στην πλειονότητά τους σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, πεζογραφήματα και διηγήματα, αλλά και ιστορία, κλασική λογοτεχνία, ποίηση και ξένη λογοτεχνία.
  
Σε κάθε συνάντηση επιλέγονται και μεταφέρονται από τους χώρους του Ekivil περίπου 350 βιβλία. Τα μέλη μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική κράτηση της έκδοσης που τους ενδιαφέρει από τις αντίστοιχες κατηγορίες της ιστοσελίδας www.ekivil.org, ακόμη και να δουν τις νέες καταχωρίσεις που φτάνουν στη Βρετανία από την Ελλάδα. Οι παραδόσεις και παραλαβές γίνονται στους χώρους των συναντήσεων, ενώ ο καθένας μπορεί να δανειστεί μέχρι και τρία βιβλία για διάστημα δύο μηνών.

Το Ekivil σκοπεύει σύντομα να δραστηριοποιηθεί και σε άλλες ελληνικές παροικίες στη Βρετανία, καθώς ήδη υπάρχουν αιτήματα από την Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ, το Μάντσεστερ και την Ουαλία. Και στα επόμενα βήματά του συμπεριλαμβάνεται η λειτουργία ελληνικής δανειστικής βιβλιοθήκης για αγγλόφωνους, κυρίως με ψηφιακά βιβλία, σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα που διαθέτουν μεταφράσεις Ελλήνων συγγραφέων αλλά δεν έχουν κυκλοφορήσει ποτέ έξω από τα σύνορα. «Οι Βρετανοί μπορούν να βρουν στα βιβλιοπωλεία μεταφρασμένους Έλληνες κλασικούς και αρχαίους, αλλά όχι σύγχρονους. Θέλουμε να εισχωρήσουμε και στο αγγλόφωνο αναγνωστικό κοινό, τόσο με το πρωτότυπο βιβλίο μεταφρασμένο στα αγγλικά όσο και σε ψηφιακή μορφή, καθώς σε μεγάλο ποσοστό οι Βρετανοί χρησιμοποιούν το e-book και έχουν μάθει να μην το πληρώνουν ακριβά», επισημαίνει η διευθύντρια του Ekivil κα Παναγιώτα Νάκου.
  
Επιπλέον, στο πλαίσιο της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης προσκαλούνται συγγραφείς από την Ελλάδα (έχουν ήδη παρουσιάσει βιβλία τους ο Φίλιππος Μανδηλαράς και η Μαριλένα Παππά) και παράλληλα προγραμματίζεται η προώθηση ελληνικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα για τα βρετανικά σχολεία (π.χ. ελληνική μυθολογία και ιστορία από μουσεία και ιδρύματα). Ήδη η Λέσχη δανείζει βιβλία στο επίσημο ελληνικό δημοτικό σχολείο του Λονδίνου και σε άλλα σχολεία της παροικίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn