Merkel_in_Athens.jpg

Σύμφωνα με την «Deutsche Welle»,  η συμφωνία των Πρεσπών ήταν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου Τσίπρα-Μέρκελ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, διέψευσε «εμφανώς εκνευρισμένη» ότι οι Πρέσπες είναι προϊόν συναλλαγής.

Αναφερόμενη στη συμφωνία, όπως επιβεβαιώνει η DW, η Άνγκελα Μέρκελ είπε: «Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα για το ότι ανέλαβε πρωτοβουλία σε ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα, δηλαδή το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας, αναζήτησε μαζί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ μια λύση και θα προχωρήσει πολύ θαρραλέα». Τόνισε επίσης πως γνώριζε πολύ καλά πως η εξεύρεση μιας λύσης δεν θα ήταν καθόλου εύκολη διαδικασία. Ωστόσο δεν θα ωφεληθούν «μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη και οι κοινές μας αξίες».

Από το σκεπτικό του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ότι η κα Μέρκελ έκλεισε τη συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και ως αντάλλαγμα επετράπη στον κ. Τσίπρα να άρει το μέτρο για τη μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα πήρε αφορμή η DW για να ρωτήσει την Καγκελάριο αν τέθηκε κάποιο θέμα συναλλαγής. Εμφανώς εκνευρισμένη η Καγκελάριος απάντησε πως «σαφώς δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στις δραστηριότητες που αφορούν το ονοματολογικό και κάποιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι ούτως ή άλλως απαγορευτικό και πραγματικά με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα πρέπει να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο».

Σχετικά με τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το μεσημέρι  της Παρασκευής, σχολίασε πως φυσικά και αναμένει να υπάρξουν «διαφορετικές απόψεις». «Δεν είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσω γι’ αυτό με τον κ. Μητσοτάκη», διευκρίνισε. Όπως επισήμανε, σε όλες τις Δημοκρατίες του κόσμου ισχύει ο κανόνας ότι η αντιπολίτευση θα πρέπει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, «αλλά σε θέματα μεγάλης εθνικής σημασίας θα πρέπει να επιδιώκεται μια κοινή γραμμή».

Πηγή: Deutsche Welle

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn