thumbnail_koinwnia-b_0804.jpg

 

Σε έναν ενάλιο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος θα αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα μεγάλο υποθαλάσσιο μουσείο και θα είναι επισκέψιμος με καθοδηγούμενη κατάδυση, στοχεύει να μετατρέψει το περίφημο ναυάγιο της Περιστέρας κοντά στην Αλόννησο στο πλαίσιο του προγράμματος Bluemed η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία από κοινού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργάνωσαν διημερίδα για την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά και τη διαχείρισή της, όπου παρέστη ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής.

Το εγχείρημα άρχισε να προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον όταν κοντά στο νησάκι Περιστέρα της Αλοννήσου, σε βάθος 25 μέτρων, βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ανασκάφηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων της κλασικής εποχής που έχουν βρεθεί στο Αιγαίο. Το εμπορικό πλοίο μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς πριν ναυαγήσει στα νερά των Σποράδων. Ο αριθμός των αμφορέων, η κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου και η ομορφιά των νερών και του βυθού της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο των Βόρειων Σποράδων, το καθιστούν ένα μοναδικό αξιοθέατο.

Για τους λόγους αυτούς το ναυάγιο της Περιστέρας έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμούμαζί με άλλα ναυάγια στον Παγασητικό και στις βόρειες Σποράδες για να μετατραπούν σε επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο με καθοδηγούμενη κατάδυση.

Στο πλαίσιο αυτό η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με άλλους φορείς μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Bluemed μελετούν τρόπους για την απόδοση του ενάλιου πλούτου του Παγασητικού και των βόρειων Σποράδων στο κοινό, στους αυτοδύτες, αλλά και όσους δεν έχουν δυνατότητα κατάδυσης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη στην περιοχή της Στενής Βάλλας πραγματοποιούνται, αναλόγως φυσικά και των καιρικών συνθηκών, καταδύσεις από έμπειρους δύτες ώστε να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά η προσπάθεια για την πλήρη αξιοποίηση των υποθαλάσσιων ευρημάτων στο νησάκι Περιστέρα.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής ανέφερε ότι «πρέπει να αναδειχθεί η μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με το εξαιρετικό θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, που αποτελεί και το καταφύγιο για τις φώκιες Monachus-Monachus. Έχουν βρεθεί σπουδαίοι αρχαιολογικοί θησαυροί στην ευρύτερη περιοχή από τα δεκάδες ναυάγια στη θάλασσα της Αλοννήσου, που πρέπει να αναδειχθούν, και το υπουργείο στηρίζει και συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται».

Ο κ.  Στρατής στην ομιλία του στη διημερίδα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη μεγάλη πρόκληση, που προσφέρει ισχυρές προοπτικές για ολόκληρη τη χώρα, να ξεκινήσουν να λειτουργούν επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι, ανοίγοντας τον δρόμο για μια καινούργια μορφή ανάπτυξης στην ελληνική περιφέρεια, που ταιριάζει ιδιαίτερα στη φυσιογνωμία και στις δυνατότητες της Ελλάδας. «Στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία να καταστούν επισκέψιμα, αλλά και να αναδειχθούν μέσα από κατάλληλους χώρους ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, σημαντικά υποβρύχια μνημεία, όπως είναι το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, ίσως το σημαντικότερο ναυάγιο της κλασικής περιόδου με 3.000 οινοαμφορείς», επεσήμανε ο κ. Στρατής.

«Η ενάλια αρχαιολογία αποτελεί σημαντικό ερευνητικό τομέα, που συνδέεται με την οικονομία της γνώσης και την καινοτομία, αλλά και με έναν υψηλού επιπέδου πολιτιστικό τουρισμό, ο οποίος με τη σειρά του συνδυάζεται με τον θαλάσσιο-καταδυτικό και τον οικολογικό τουρισμό», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτόδημιουργούνται θέσεις εργασίας και εξασφαλίζεται η οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, ενώ ταυτόχρονα οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και το οικοσύστημα του κάθε τόπου.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn