vammena_kokkina_avga.jpg

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα και μια από τις μακροβιότερες παραδόσεις που τηρούνται κάθε Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών, τη Μεγάλη Πέμπτη. Αν και πλέον βάφονται σε διάφορα χρώματα, η παράδοση θέλει τα αυγά του Πάσχα να βάφονται σε κόκκινη απόχρωση. Από την αρχαιότητα ακόμη, στη Ρώμη, την Ελλάδα, την Κίνα και την Αίγυπτο, κάθε άνοιξη, στις εποχικές γιορτές μοιράζονταν αυγά και κουνέλια ως σύμβολα γονιμότητας, όμως το έθιμο των κόκκινων πασχαλινών αυγών προέρχεται από την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση ως συμβολισμός για το αίμα και τη θυσία του Ιησού.

Tην ημέρα του Μυστικού Δείπνου, ο Χριστός πρόσφερε άρτο και οίνο στους αποστόλους συμβολίζοντας το αίμα και σώμα Του. Αυτή τη μέρα,τη Μεγάλη Πέμπτη δηλαδή, οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι. Η μόνη ασχολία με την οποία καταπιάνονται, σύμφωνα με την παράδοση, είναι το βάψιμο των αυγών.

Υπάρχουν βέβαια κι άλλες ερμηνείες για την επιλογή του κόκκινου χρώματος, με επικρατέστερους τρεις μύθους που συνδέονται με συμβάντα από τη ζωή της Παναγίας, της Μαρίας Μαγδαληνής, αλλά και μιας ανώνυμης δύσπιστης γυναίκας. Λέγεται πως η Μαρία Μαγδαληνή επισκέφθηκε τον Τιβέριο Καίσαρα ανακοινώνοντάς του την ανάσταση του Κυρίου και ο Καίσαρας απορημένος αποκρίθηκε ότι, εάν συνέβη κάτι τέτοιο, τότε τα αυγά που κρατούσε εκείνη τη στιγμή κάποιος δίπλα του έπρεπε να γίνουν κόκκινα. Κάτι που συνέβη. Στο ρωσικό μοναστήρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στα Ιεροσόλυμα υπάρχει μια μεγάλη τοιχογραφία πάνω από το τέμπλο του ιερού βήματος που παραπέμπει σ’ αυτό τον μύθο, παρουσιάζοντας τη Μαρία Μαγδαληνή να χαρίζει ένα κόκκινο αυγό στον Τιβέριο Καίσαρα.

Παραλλαγή αυτής της ιστορίας έχει πρωταγωνίστρια μια ανώνυμη δύσπιστη γυναίκα που, μόλις πληροφορήθηκε την ανάσταση του Ιησού, αποκρίθηκε: «Όταν γίνουν κόκκινα τα αυγά που κρατώ, τότε θα αναστηθεί ο Χριστός». Σύμφωνα με τον μύθο, τα αυγά αμέσως βάφτηκαν κόκκινα. Αντίστοιχα, σύμφωνα με άλλη παράδοση, η Παναγία πήγε στους φρουρούς του Ιησού ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν, τους πρόσφερε αυγά από το καλάθι της και, όταν έπεσαν πάνω τους τα δάκρυά της, αυτά βάφτηκαν κόκκινα. Έτσι, το πρώτο αυγό που βάφεται κάθε Μεγάλη Πέμπτη είναι της Παναγιάς και πρέπει να φυλάσσεται στο εικονοστάσι μέχρι την επόμενη χρονιά, το επόμενο Πάσχα.

Επίσης, ακόμη ένας συσχετισμός του Χριστού με το αυγό ως σύμβολο είναι ότι ο τάφος του ήταν ερμητικά κλειστός σαν το περίβλημα του αυγού, όμως με τη μετέπειτα ανάστασή Του έκρυβε ζωή. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλη άποψη που βασίζεται σε ιστορικά δεδομένα, το έθιμο προέρχεται από την εβραϊκή παράδοση και μετέπειτα υιοθετήθηκε από τους χριστιανούς.

Νάνσυ Χαλκοπούλου

Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn