The_HappyArt.jpg

Οι χώροι αναψυχής στην Ελλάδα αρχίζουν πια να διαμορφώνονται λειτουργικά ούτως ώστε να ικανοποιούν και τις ανάγκες ψυχαγωγίας των ΑμεΑ. «Η ανάγκη για ψυχαγωγία είναι έμφυτη σε όλους τους ανθρώπους, και ίσως πολύ περισσότερο σε οικογένειες με μέλη ΑμεΑ, καθώς για σειρά ετών οι ευκαιρίες και εναλλακτικές για την ψυχαγωγία τους ήταν περιορισμένες», αναφέρει η κα Μαρία Καρακασίδου, μέλος του μη κερδοσκοπικού φορέα «The Happy Art», ο οποίος ασχολείται με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε χώρους αναψυχής και εν γένει σε καθημερινές δραστηριότητες. Όπως παρατηρεί, η παροχή ίσων ευκαιριών στην εξωστρέφεια και διασκέδαση των ΑμεΑ αποτρέπει την καθημερινή περιθωριοποίησή τους. Δεν ήταν σπάνιο, λέει η κα Καρακασίδου, άτομα στο φάσμα του αυτισμού ή με αισθητηριακά προβλήματα να αποκλείονται από κινηματογραφικές αίθουσες, θεατρικές παραστάσεις ή επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, εξαιτίας ακατάλληλων συνθηκών θέασης, πρόσβασης και εξυπηρέτησης. Όμως,οι δράσεις του «The Happy Art» και άλλων οργανώσεων οδηγούν σταδιακά στην ενεργοποίηση πολιτείας και ιδιωτών.

Η τακτική και ουσιαστική ενημέρωση στην εποχή μας αρχίζει να αλλάζει την κουλτούρα που επικρατεί. Οι περισσότεροι χώροι πλέον έχουν προσαρμοστεί ώστε να ικανοποιούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, ανοίγοντας τις πόρτες τους σε μεγαλύτερη πληθυσμιακή βάση. Δήμοι και ιδιώτες ευαισθητοποιούνται και δείχνουν δεκτικότητα στις κατάλληλες παρεμβάσεις.

Κύριος στόχος του μη κερδοσκοπικού φορέα είναι να εστιάσει στην προβολή και επίλυση του ζητήματος, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των ΑμεΑ. Η κα Καρακασίδου δηλώνει: «Όλοι πρέπει να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα με όποια μορφή κι αν παρουσιάζεται, παρέχοντας τη δυνατότητα από κοινού συμμετοχής σε χώρους ψυχαγωγίας». Με τη συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση που παρέχουν οι ευαισθητοποιημένες ενεργές ομάδες σε εργαζόμενους, υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία για τη λειτουργική προσβασιμότητα των χώρων αναψυχής απ’ όλους τους ανθρώπους, σε μια κοινωνία όπου οι πολίτες θα έχουν ανεξαιρέτως και στην πράξη το δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες στη ζωή αλλά και στη διασκέδαση.

Νάνσυ Χαλκοπούλου

Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn