koinwnia-0305.jpg

 

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν χθες ότι εντείνεται η ανησυχία τους για τους αμάχους στη βορειοδυτική και κεντρική Συρία, όπου τους τελευταίους μήνες οι εχθροπραξίες κλιμακώνονται, ενώ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί. Ο πόλεμος στη χώρα μαίνεται από το 2011 και οι επιχειρήσεις αναζωπυρώνονται σε διάφορες περιοχές και κατά περιόδους. «Μας προκαλεί βαθιά ανησυχία η πρόσφατη έξαρση της βίας στη βορειοδυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που πιστεύεται ότι βρίσκονται κοντά ή μέσα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη», καθώς «προκαλούνται περαιτέρω εκτοπισμοί πληθυσμών. ΄Τουλάχιστον τρεις υγειονομικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σουάνσον, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία, από προχθές Τετάρτη αεροσκάφη της συριακής και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας εξαπέλυσαν 160 αεροπορικές επιδρομές στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα, όπου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον επτά άμαχοι. Ο Σουάνσον έκανε λόγο για εννέα νεκρούς αμάχους –επτά στην Ιντλίμπ και δύο στη Χάμα – και δεκάδες τραυματίες, προσθέτοντας πως είναι αναγκαίο να αποφευχθεί η πλήρης αναζωπύρωση των εχθροπραξιών, διότι διαφορετικά τα δεινά του πληθυσμού θα φτάσουν σε επίπεδο «που δεν έχουμε δει ως τώρα». Από τον περασμένο Φεβρουάριο, σχεδόν 140.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εν μέσω κλιμάκωσης των μαχών στη βορειοδυτική Συρία, ενώ μόνο τον Απρίλιο εκτοπίστηκαν πάνω από 32.500 κάτοικοι του Χαλεπιού, της Ιντλίμπ και της Χάμας, πρόσθεσε ο Σουάνσον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn