koinwnia-c.jpg

 

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκε ο εκπαιδευτικός διαγωνισμός που αφορά τη διάχυση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και διοργάνωσε ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Άγονη Γραμμή Γόνιμη» στο πλαίσιο του προγράμματος «Η ενέργεια για ζωή ταξιδεύει» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν «Αναπτύσσω μια δράση η οποία συνδυάζει έναν ή περισσότερους από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, με άξονες την καινοτομία και την εφαρμοσιμότητα της ιδέας στην καθημερινότητα», και στόχο είχε την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών σε σύγχρονα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, την αναζήτηση βιώσιμων πρακτικών, καθώς και την ανάληψη δράσης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του τόπου τους. Κριτήρια βάσει των οποίων αξιολογήθηκαν οι μαθητικές ομάδες που συμμετείχαν ήταν η καινοτομία της δράσης που επέλεξαν, η ανάπτυξη και διατύπωση της ιδέας τους, η παρουσίασή της μέσω διαδικτυακών συνεντεύξεων, καθώς και η δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής-υλοποίησης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την πρώτη θέση στον διαγωνισμό κέρδισε η ομάδα «Γεφυρο…ποιητές», που αποτελούνταν από 9 μαθητές και μαθήτριες Α’ Λυκείου του 4ου ΓΕΛ Άρτας και εργάστηκε πάνω στον Στόχο 11 «Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες», παρουσιάζοντας ιδέες για τον τρόπο που ο ποταμός Άραχθος μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάπτυξη και ανάδειξη της Άρτας σε πόλη ασφαλή και βιώσιμη χωρίς αποκλεισμούς. Οι μαθητές και μαθήτριες, ορμώμενοι/ες από την αγάπη τους για την ιστορία, τη φυσική ομορφιά, την πολιτιστική κληρονομιά και το μέλλον της πόλης τους, «χάραξαν» ένα μονοπάτι κατά μήκος του ποταμού, που καταλήγει στο θρυλικό γεφύρι. Σε όλη τη διαδρομή, παρατηρώντας τον περιβάλλοντα χώρο, εντόπισαν και κατέγραψαν κομβικά σημεία όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αθλητικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και άλλες δραστηριότητες. Στη συνέχεια, τις αναπαρέστησαν προκειμένου να ελέγξουν τη λειτουργικότητά τους, δημιουργώντας έτσι μια διαδρομή που προσφέρεται για πεζοπορία, ποδηλατοδρομία, χαλάρωση και αναψυχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, «η αγάπη όλων των μαθητών και μαθητριών για τον τόπο τους, η αγωνία τους για τη βιώσιμη ανάπτυξή του, η σύνεση, η ωριμότητα, η ομαδικότητα, η ευαισθησία και το πλήθος των εφαρμόσιμων ιδεών που πρότειναν, τους καθιστούν όλους νικητές και εμάς ιδιαίτερα υπερήφανους. Ο Όμιλος θα συνεχίσει να στηρίζει προγράμματα και πρωτοβουλίες που έχουν στόχο τη διάχυση των εννοιών που συνδέονται με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το όραμα της Ευρώπης του 2030».

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn