koinwnia_A_2805.jpg

 

Οι επιθέσεις εναντίον σχολείων στο Αφγανιστάν σχεδόν τριπλασιάστηκαν πέρυσι, κάνοντας ολοένα δυσκολότερο για τις αρχές να προσφέρουν εκπαίδευση στα παιδιά σε πολλές περιοχές της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, η Unicef.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, που προωθεί την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των παιδιών, εκτίμησε ότι οι επιθέσεις εναντίον σχολείων στο Αφγανιστάν αυξήθηκαν από τις 68 το 2017 στις 192 πέρυσι. Αυτή ήταν η πρώτη φορά από το 2015 που σημειώθηκε αύξηση των επιθέσεων εναντίον σχολικών ιδρυμάτων.

«Η εκπαίδευση δέχεται πυρά στο Αφγανιστάν», κατήγγειλε η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Χενριέτα Φορ. «Οι παράλογες επιθέσεις εναντίον σχολείων, οι δολοφονίες, οι τραυματισμοί, οι απαγωγές εκπαιδευτικών και οι απειλές εναντίον του εκπαιδευτικού συστήματος καταστρέφουν τις ελπίδες και τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς», πρόσθεσε.

Πάνω από χίλια σχολεία σε όλη τη χώρα της Ασίας παραμένουν κλειστά εξαιτίας απειλών, κυρίως του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν και της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που αναζητούν ευάλωτους στόχους και εδραιώνουν την επιρροή τους μέσω του εκφοβισμού.

Μολονότι οι Ταλιμπάν μοιάζουν να έχουν μαλακώσει τη στάση τους και να μην εναντιώνονται πλέον σε κάθε μορφή εκπαίδευσης των κοριτσιών, κατηγορούνται συχνά ότι κλείνουν σχολεία τη λειτουργία των οποίων δεν εγκρίνουν.

Κατά τη Unicef, το γεγονός ότι τα σχολεία χρησιμοποιήθηκαν ως εκλογικά κέντρα πέρυσι μπορεί να συνέβαλε στη μεγάλη αύξηση των επιθέσεων.

Το Αφγανιστάν έχει νεαρό αυξανόμενο πληθυσμό, αλλά περίπου 3,7 εκατομμύρια παιδιά, δηλαδή σχεδόν τα μισά από αυτά που θα έπρεπε, δεν πάνε σχολείο, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn