koinwnia_0506.jpg

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω πώς να εξοικονομώ ενέργεια» σχεδίασε η ΔΕΗ και υλοποιεί από φέτος σε σχολεία της δυτικής Αττικής με στόχο να επεκταθεί στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το πρόγραμμα στην πρώτη φάση του αφορά την εκπαίδευση περίπου 33.000 μικρών μαθητών οι οποίοι φοιτούν σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία των Δήμων Περιστερίου, Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων-Καματερού και Χαϊδαρίου.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών του νηπιαγωγείου και του δημοτικού για τη βιώσιμη ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα αφορά:

  • Την ενημέρωση για τις επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης ενέργειας στο περιβάλλον.
  • Την ευαισθητοποίηση των μαθητών στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας.
  • Την πληροφόρηση για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου 2019 και πραγματοποιείται από εκπαιδευμένους απόφοιτους, μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους φοιτητές του Τμήματος Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το εκπαιδευτικό υλικό επιμελήθηκε επιστημονικά το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Το πρόγραμμα έχει χρονική διάρκεια μίας διδακτικής ώρας. Είναι προσαρμοσμένο και πραγματοποιείται ανά τάξη του δημοτικού σχολείου, δηλαδή ανά ηλικία και γνωστικό επίπεδο των μαθητών.

Και περιλαμβάνει:

  • Προβολή ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, την οποία έχει ετοιμάσει η πρωτοβουλία Sustainable Energy Initiatives της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Συζήτηση και ασκήσεις κατανόησης βασισμένες στην ταινία.

Στους μαθητές δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης, καθώς και επιτραπέζιο παιχνίδι σχετικό με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρόγραμμα υποστηρίζει και προωθεί η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γ’ Αθήνας. Μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς θα έχει υλοποιηθεί σε 65 σχολεία των Δήμων της δυτικής Αττικής και θα έχουν εκπαιδευτεί συνολικά περίπου 12.000 μαθητές.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και τη σχολική χρονιά 2019-2020 και εκτιμάται ότι έτσι θα εκπαιδευτούν επιπλέον 18.000 μαθητές. Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα ταξιδέψει και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα εκπαίδευσης μαθητών που έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη στο πλαίσιο των δράσεων του ετήσιου στόχου εξοικονόμησης ενέργειας όπως αυτός καθορίζεται από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn