koinwnia-0606.jpg

 

Με σειρά εκδηλώσεων ποικίλου χαρακτήρα, αλλά κυρίως με το άνοιγμα της ανασκαφής στο επίπεδο -1, το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τα δέκα χρόνια λειτουργίας του, που συμπληρώνονται στις 20 Ιουνίου 2019. Ένα μουσείο που αγαπήθηκε και συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις, όπως δείχνουν οι 14.500.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, που μέχρι στιγμής έχουν χαρεί τα εκθέματά του όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και οι διεθνείς αναγνωρίσεις που το κατατάσσουν στα δέκα (ή και στα πέντε, σύμφωνα με το ICOM) καλύτερα μουσεία στον κόσμο.

Ο εορτασμός θα γίνει «μ’ έναν απλό και φιλικό τρόπο», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τόσο το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων όσο και τα πεπραγμένα του ιδρύματος. Επιπλέον, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δημοσιογράφοι είχαν την ευχάριστη εμπειρία να δουν τη νέα ανασκαφή που από τις 21 Ιουνίου θα είναι επισκέψιμη για το κοινό, με το εισιτήριο της γενικής εισόδου.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 10 ως τις 20 Ιουνίου. Την αρχή θα κάνει η φωτογραφική έκθεση «Σμίλη και μνήμη: Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης», που οργανώθηκε από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ). «Η επίσκεψη στη φωτογραφική αυτή έκθεση μας ανοίγει τα μάτια σ’ έναν κόσμο που οι περισσότεροι δεν έχουμε δει: Στους τεχνίτες και εργαζόμενους που, σαν εναέριες μορφές, αιωρούνται στις σκαλωσιές, κάνουν έργα που δεν μπορούμε να φανταστούμε, χρησιμοποιούν μεθόδους παραδοσιακές, ωστόσο εξαιρετικά αποτελεσματικές, που θυμίζουν κάποιες στιγμές αυτούς που κατασκεύασαν τον Παρθενώνα πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, συγχρόνως όμως έχουν και εφαρμογές εντελώς σύγχρονης τεχνολογίας», σημείωσε ο κ. Παντερμαλής για την έκθεση που έχει αφιερωθεί στον αείμνηστο Χαράλαμπο Μπούρα, επί σειρά ετών πρόεδρο της ΕΣΜΑ και μέλος δ.σ. του Μουσείου Ακρόπολης.

Την Τρίτη 18 Ιουνίου θα παρουσιαστεί το γωνιακό κτίριο επί των οδών Μητσαίων και Χατζηχρήστου το οποίο συντηρήθηκε και θα στεγάσει 5.500 βιβλία που κληροδότησε ο σπουδαίος αρχαιολόγος και ερευνητής Γιώργος Δεσπίνης, «ο οποίος δούλεψε επί χρόνια στην Ακρόπολη, ανακάλυψε πάρα πολλά έργα σε θραύσματα και τα αποκατέστησε. Είχε μια βιβλιοθήκη σχεδόν εξειδικευμένη στην κλασική γλυπτική, κι έτσι το Μουσείο θα έχει ένα εργαλείο που το έχει ανάγκη, θα δίνει όμως και τη δυνατότητα σε μελετητές, φοιτητές και σε όσους έχουν ειδικά ενδιαφέροντα να πληροφορούνται και να μαθαίνουν από τα βιβλία της», συμπλήρωσε ο κ. Παντερμαλής.

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική ορχηστρική συναυλία στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, με οκταμελή ορχήστρα από διακεκριμένους Έλληνες σολίστ και υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου. Θα ακουστούν γνωστά έργα του συνθέτη, καθώς και των Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκου Βαμβακάρη και Μάνου Χατζιδάκι. Το Μουσείο θα λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο, από τις 8 μ.μ. ως τις 12 τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο. Την Πέμπτη 20 Ιουνίου, ημέρα των δέκατων γενεθλίων του Μουσείου, η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους της μόνιμης συλλογής θα είναι επίσης ελεύθερη, από τις 8 π.μ. ως τις 8 μ.μ.

Ανασκαφή

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα θυρανοίξια της ανασκαφής. «Ουσιαστικά θα ανοίξει ένας νέος όροφος του Μουσείου, ο οποίος θα δίνει πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των αρχαίων Αθηναίων στη σκιά της Ακρόπολης», επισήμανε ο κ. Παντερμαλής. Πρόκειται για ανεσκαμμένη έκταση 4.000 τ.μ., με σπίτια, εργαστήρια, λουτρά και δρόμους μιας αρχαίας αθηναϊκής γειτονίας και με διάρκεια ζωής από τα κλασικά ως τα βυζαντινά χρόνια. Ειδικές πινακίδες θα πληροφορούν για τα σημαντικότερα κτίρια των οποίων σώζονται κατάλοιπα, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν πανοραμικά το μεγαλύτερο μέρος του εντυπωσιακού αρχιτεκτονικού παλίμψηστου της ανασκαφής, ακολουθώντας μια διαδρομή σχήματος «Π», περπατώντας όχι πάνω στα αρχαία, αλλά σ’ έναν μεταλλικό διάδρομο με κιγκλίδωμα.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα

Το Μουσείο Ακρόπολης συνεχίζει την έρευνα των περιπετειών κάθε θραύσματος και γλυπτού του Παρθενώνα. Πρόκειται για «μικρές ιστορίες οι οποίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και επιστημονικό, διότι έτσι αντιλαμβάνεται κανείς πόση σημασία έχει η επανένωση. Γιατί είναι άλλο πράγμα να μιλάς για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα γενικά και άλλο να εξηγείς ότι, εάν το σύμπλεγμα του Κέκροπα και της Κόρης αποκτήσει και το σώμα του φιδιού που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, τότε ο μύθος γίνεται αμέσως αντιληπτός. Το "κλειδί" με το οποίο διαβάζονται αυτές οι δυο μορφές είναι αυτό το τεράστιο φίδι, το οποίο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα στην προθήκη του Βρετανικού Μουσείου, ενώ εδώ θα άνοιγε την ερμηνεία αυτού του σπουδαίου συμπλέγματος από το δυτικό αέτωμα», υπογράμμισε ο κ. Παντερμαλής.

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα έχουν μια τεράστια ακτινοβολία κι έχουν να πουν πάρα πολλά ακόμα και στον επισκέπτη που δεν έχει κλασική παιδεία», τόνισε ο καθηγητής, ενημερώνοντας ότι στην περιοχή της δυτικής ζωφόρου (στην αίθουσα του Παρθενώνα, στον τρίτο όροφο) έχει κατασκευαστεί ειδική μεταλλική εξέδρα για την άμεση, ανεμπόδιστη θέαση ενός τμήματός της. Πρόκειται «ίσως για ένα από τα πιο σημαντικά γλυπτά στη δυτική πλευρά, όπου μπορεί κανείς να δει όχι μόνο τις σπουδαίες τεχνικές λεπτομέρειες των χάλκινων πρόσθετων στοιχείων που είχαν οι μορφές, αλλά και τη μαεστρία με την οποία δουλεύτηκαν, ώστε να κατανοήσει γιατί είναι τόσο σπουδαία αυτά τα γλυπτά», κατέληξε ο κ. Παντερμαλής.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn