apoanaptyxh_0706.jpg

Το Σάββατο 1 Ιουνίου σε πάρκα και πλατείες πολλών πόλεων του κόσμου πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις, πικ-νικ και ομιλίες, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αποανάπτυξης. Η εκδήλωση αυτή διεξάγεται από το 2013 και μάλιστα φέτος συνενώθηκε με τη γερμανική δράση «Καλή ζωή για όλους», δημιουργώντας τη γιορτή «Παγκόσμια Ημέρα Αποανάπτυξης-Καλή ζωή για όλους».

Η αποανάπτυξη είναι ένα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό παγκόσμιο κίνημα ακτιβιστών, που εμφανίστηκε το 2001 και εξαπλώθηκε γρήγορα στον κόσμο. Εσωκλείει διάφορα ρεύματα, οικολογικά, οικονομικά, αντικαταναλωτικά, ευρέως αντικαπιταλιστικά, που σχετίζονται με την κοινωνία και τις πολιτικές ανάπτυξης, βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής ισορροπίας. Ο όρος ενσωματώνεται σταδιακά και στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία, ενώ έχει τεκμηριωθεί και αναλυθεί τόσο σε επιστημονικά έντυπα όσο και σε μεγάλες εφημερίδες, όπως η «Le Monde», η «El Pais», η «Wall Street Journal» και οι «Financial Times». Γάλλοι και Ιταλοί διανοούμενοι και πολιτικοί έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το κίνημα. Κύριο αίτημά του είναι ο κοινωνικός και οικολογικός μετασχηματισμός βάσει εναλλακτικών τρόπων ανάπτυξης, με άξονα την ενσυνείδηση, την επιβράδυνση, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποανάπτυξης γιορτάστηκε φέτος και στη Θεσσαλονίκη, στο «Πάρκο Τσέπης», με ομιλίες, παρουσιάσεις, προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας, συλλογική κουζίνα και μουσική. Τη δράση συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου, η ΚονSεπτ, οι Περιβολάρηδες της Θεσσαλονίκης, η ΒΙΟΜΕ, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και το Bίος Coop.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn