koinwnia_1306.jpg

 

Στα μέσα Ιουλίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και που προβλέπει διευρυμένα εισοδηματικά όρια προκειμένου να έχουν δυνατότητα ένταξης και νοικοκυριά με μεγαλύτερο οικογενειακό εισόδημα. Στο νέο πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ (250 εκατ. ευρώ δημόσια χρηματοδότηση και 150 εκατ. ευρώ ιδιωτική συμμετοχή), υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν 25.000 κατοικίες. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής και τα λοιπά χαρακτηριστικά είναι αυτά που ίσχυσαν στον πρώτο κύκλο «Εξοικονομώ κατ' οίκον» που προκηρύχθηκε πέρυσι. Η μόνη διαφορά είναι ότι το ανώτατο ετήσιο οικογενειακό εισοδηματικό όριο των 50.000 ευρώ θα αυξηθεί σημαντικά ή και θα καταργηθεί ώστε, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Μιχάλης Βερροιόπουλος, να μπορούν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα και πολίτες που ανήκουν στα μεσαία στρώματα.

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο ποσοστό επιδότησης για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων είναι 70%, και αφορά στα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα, ενώ στα υψηλότερα εισοδήματα μειώνεται το ποσοστό επιδότησης ή παρέχεται άτοκο δάνειο. Το σύνολο των χαρακτηριστικών του προγράμματος θα γνωστοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, με τη δημοσίευση του σχετικού Οδηγού εφαρμογής. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοινώθηκε και η προκήρυξη προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου, με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, στο οποίο σε πρώτη φάση θα ενταχθούν ώριμα έργα, έτοιμα προς δημοπράτηση, όπως σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κολυμβητήρια κ.ά.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn