lezanda.jpg

Η κρατική νομοθεσία ορίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας ναυαγοσώστης σε κάθε παραλία στη χώρα. Οι έλεγχοι είναι πλέον συστηματικοί, ωστόσο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κάθε χρόνο αυξάνονται τα περιστατικά πνιγμών.

Ο κ. Θεολόγος Εμμανουηλίδης, ιδιοκτήτης και καθηγητής στη Ναυαγοσωστική Σχολή Μακεδονίας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, παρατηρεί ότι το επάγγελμα του ναυαγοσώστη έχει πολλές δυσκολίες. «Το παρατεταμένο ωράριο εργασίας σε συνδυασμό με τη συνεχή εγρήγορση που πρέπει να έχει ο ναυαγοσώστης εν ώρα εργασίας καθιστούν το επάγγελμα κατάλληλο κυρίως για νέους ανθρώπους με αντοχές. Δεν έχει τόση σημασία ο σωματότυπος του ναυαγοσώστη, αλλά οι γνώσεις, η κατάρτιση, και φυσικά η σχετική άδεια άσκησης του επαγγέλματος», υπογραμμίζει ο κ. Εμμανουηλίδης και παρατηρεί ότι ακόμα και σήμερα, μέσα Ιουνίου, πολλές θέσεις εργασίας ανά τις παραλίες της χώρας δεν είναι καλυμμένες, ακόμα αναζητείται προσωπικό. Όσον αφορά τον νόμο, ορίζεται να υπάρχει ναυαγοσώστης στις παραλίες και τις πισίνες τέσσερις μήνες τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη, το πρώτο στη σειρά αίτιο πνιγμού στην Ελλάδα είναι η κατανάλωση φαγητού λίγο πριν μπει ο λουόμενος στο νερό. «Είναι θέμα παιδείας», τονίζει και συμπληρώνει ότι «2-3 ώρες πριν από το κολύμπι δεν πρέπει να έχει καταναλωθεί φαγητό για να αποφευχθούν οι τραγικές συνέπειες».

Και συνεχίζει: «Τα άτομα που διανύουν την τρίτη ηλικία πολλές φορές πηγαίνουν στην παραλία τις πολύ πρωινές ώρες, που δεν υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη, συνδυάζοντας τη φαρμακευτική αγωγή τους με την κατανάλωση φαγητού και μετά με το κολύμπι, οπότε εκτίθενται σε τεράστιο κίνδυνο».

Ο κ. Εμμανουηλίδης πιστεύει ότι οι πρώτες βοήθειες είναι κάτι που θα έπρεπε να ξέρει ο καθένας και δηλώνει ότι στατιστικά υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να χρειαστεί κανείς να τις εφαρμόσει σε άτομα του κοντινού, του φιλικού, του οικογενειακού κύκλου του.

«Δεν χρειάζεται να έχεις ιατρικές γνώσεις για να τις εφαρμόσεις, απλώς πρέπει να εκπαιδευτείς κατάλληλα. Μπορεί η βοήθεια που θα προσφέρεις να είναι πραγματικά σωτήρια σε ώρα κινδύνου, π.χ. μέσα από τεχνικές μαλάξεων ή το φιλί της ζωής. Ακόμα και παιδιά μικρής ηλικίας μπορούν να τις εφαρμόσουν», προσθέτει ο κ. Εμμανουηλίδης.

Πλέον στην Ελλάδα υπάρχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς ενημέρωσης των πολιτών και εκπαίδευσής τους στις πρώτες βοήθειες, οι οποίοι πραγματοποιούν σε τακτά χρονικά διαστήματα σχετικές δράσεις και στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί ο κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn