koinwnia-b_1906.jpg

 

Η έμπρακτη συμβολή της Ελλάδας στη δημιουργία ενός διεθνούς πλαισίου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των κινδύνων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά από την κλιματική αλλαγή αποκτά σάρκα και οστά το διήμερο 21-22 Ιουνίου στην Αθήνα, στο Ζάππειο. Πρόκειται για τη διεθνή διάσκεψη με τίτλο «Impacts of Climate Change on Cultural Heritage: Facing the Challenge», που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα περιβαλλοντικής διπλωματίας, Μάρκου Μπόλαρη.

Επιφανείς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες από τη διεθνή και εγχώρια ακαδημαϊκή κοινότητα θα ανταλλάξουν απόψεις και θα παρουσιάσουν στοιχεία και προτάσεις που αφορούν πολλές επιμέρους θεματικές, όπως η καταγραφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, η παρακολούθησή τους (monitoring) μέσω σύγχρονων εργαλείων και η αποτύπωση των βασικών πολιτικών, μέτρων και βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η διάσκεψη αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας υπέρ της ανάληψης σχετικής δράσης. Στο πλαίσιο αυτό, τα επιστημονικά συμπεράσματα που θα προκύψουν θα αξιοποιηθούν κατάλληλα ώστε σε συνεργασία με τον ΟΗΕ να υιοθετηθεί διακήρυξη συναφών στόχων αλλά και να αποκρυσταλλωθεί η συνεισφορά της Ελλάδας στις δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή που θα ανακοινωθούν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn