koinwnia-a-2006.jpg

 

«Τον ανθρωπισμό των χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες, ακόμη κι αν παλεύουν με δικές τους οικονομικές προκλήσεις και ανησυχίες για ζητήματα ασφάλειας», αναγνωρίζει σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, υπογραμμίζοντας πως οι πρόσφυγες χρειάζονται επειγόντως ειρήνη. «Σήμερα οι σκέψεις μου είναι σε πάνω από 70 εκατομμύρια γυναίκες, παιδιά και άνδρες –πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους– που αναγκάστηκαν να δραπετεύσουν από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και τις διώξεις. Είναι ένας εντυπωσιακός αριθμός, διπλάσιος απ' ό,τι πριν από 20 χρόνια», σημειώνει. Οι περισσότεροι από τους βίαια εκτοπισμένους προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν, Νότιο Σουδάν, Μιανμάρ και Σομαλία, ενώ τους τελευταίους 18 μήνες πολλοί έχουν τραπεί σε φυγή και από τη Βενεζουέλα.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ τόνισε την ανάγκη η φιλοξενία να συνδεθεί με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ενώ υποστήριξε ότι «πρέπει να αποκαταστήσουμε την ακεραιότητα του καθεστώτος διεθνούς προστασίας». Περαιτέρω ανέφερε πως το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες, που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, προσφέρει ένα μια σύγχρονη απάντηση στο ζήτημα και πρόσθεσε πως εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας, κάνοντας μικρά ή μεγάλα βήματα, σε ομοψυχία με τους πρόσφυγες. «Θα κάνεις κι εσύ ένα βήμα με τους πρόσφυγες;» καταλήγει το μήνυμα του κ. Γκουτέρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn