koinwnia_3008.jpg

 

Μέρες της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης του 2015 έζησε χθες η Λέσβος περίπου στις 5 το απόγευμα όταν 13 βάρκες με μετανάστες έφτασαν ταυτόχρονα στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς από την απέναντι μικρασιατική-τουρκική ακτή του Μπεχράμ Καλέ. Οι δυνάμεις της Frontex που επιχειρούσαν στην περιοχή, μην μπορώντας να προχωρήσουν στη συγκέντρωση τόσων ανθρώπων από τη θάλασσα και δεδομένων των καλών καιρικών συνθηκών, απλώς παρακολουθούσαν την εξέλιξη της κατάστασης.

Συνολικά στην ακτή αποβιβάστηκαν 547 άτομα, 177 άνδρες, 124 γυναίκες και 246 παιδιά. Από αυτούς οι 193 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας και οι υπόλοιποι παρέμειναν στον καταυλισμό της Ύπατης Αρμοστείας στη Συκαμιά, στο λεγόμενο Stage 2, με προοπτική να μεταφερθούν στη Μόρια σήμερα προκειμένου να καταγραφούν. Στην περιοχή από σήμερα επιχειρούν, πέραν των άλλων, και δύο πλοία του Λιμενικού Σώματος.

Στο μεταξύ οι συνθήκες στη Μόρια είναι πολύ δύσκολες. Χωρίς τους χθεσινούς αφιχθέντες, ο αριθμός των φιλοξενουμένων εντός και εκτός του καταυλισμού ξεπέρασε κατά πολύ το ιστορικό ρεκόρ των 9.200 ατόμων, φτάνοντας τις 9.641. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς των προσφύγων και των αλλοδαπών που έφτασαν χθες στη Μόρια θα ζουν 10.188 άνθρωποι. Από αυτούς οι 4.500 διαβιούν μέσα στις υποδομές του καταυλισμού, που είναι για 3.000 άτομα, και όλοι οι υπόλοιποι σε κατειλημμένα, τα περισσότερα, κτήματα γύρω από το ΚΥΤ και σε σκηνές ή άλλες πρόχειρες κατασκευές που έχουν στηθεί από τους ίδιους ή από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στο ΚΥΤ είναι η ανακοίνωση χθες των εργαζομένων, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους «τόσο για τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται, όσο και για τις συνθήκες διαβίωσης των νεοεισερχόμενων υπηκόων τρίτων χωρών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι γνωστοποιούν την πρόθεσή τους για κινητοποιήσεις με αιτήματα:

  • Την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Λέσβου.
  • Την αύξηση της αστυνομικής δύναμης για την επιτήρηση των χώρων του ΚΥΤ και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων, όσο και των υπηκόων τρίτων χωρών.
  • Την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
  • Τη μέριμνα για την ενίσχυση του ιατρικού και ψυχοκοινωνικού κλιμακίου του ΚΥΤ.
  • Τη μέριμνα για συνεργασία της υπηρεσίας με διερμηνείς που θα συμβάλλουν στο έργο των εργαζομένων.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn