Syriawar1410.jpg

 

Την προηγούμενη εβδομάδα η Τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία με στόχο, όπως έχει δηλώσει η Άγκυρα, την εκκαθάριση τρομοκρατών από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Σε συμφωνία κατέληξαν χθες οι αρχές των Κούρδων στη Βόρεια Συρία με τη συριακή κυβέρνηση στη Δαμασκό για την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία εν μέσω της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης.

«Για να αποφευχθεί και να απωθηθεί αυτή η επίθεση, επιτεύχθηκε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση για την προστασία των συνόρων και της κυριαρχίας της Συρίας. Ο συριακός στρατός θα εισέλθει (στις ελεγχόμενες από Κούρδους περιοχές) και θα αναπτύξει στρατεύματα κατά μήκος όλων των συριο-τουρκικών συνόρων προκειμένου να βοηθήσει (τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις [SDF] υπό τους Κούρδους) να απωθήσουν αυτή την επίθεση και να απελευθερώσουν περιοχές που έχει καταλάβει ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του», σημείωναν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές των Κούρδων. Όπως αναφέρεται, ακόμη, στην ανακοίνωση, η συμφωνία στοχεύει στην «απελευθέρωση και άλλων πόλεων της Συρίας που έχει καταλάβει η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του Αφρίν».

Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιασίν Ακτάι δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός θα αντισταθεί σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη Βόρεια Συρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο στρατών στην περιοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η στάση Γαλλίας-Γερμανίας

Την ίδια ώρα το Παρίσι φαίνεται πως είναι έτοιμο να λάβει μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού στη Βόρεια Συρία. Όπως άλλωστε αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, η Γαλλία καταδικάζει την επιχείρηση «Πηγή ειρήνης» της Άγκυρας και σημειώνει την απόφασή της να αναστείλει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν είχε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία και ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Νέες απειλές Τραμπ κατά Τουρκίας, αποσύρονται οι ΗΠΑ από τη Βόρεια Συρία

Όσον αφορά τη στάση της Ουάσινγκτον, όπως έγραψε χθες σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο ίδιος συνεργάζεται με μέλη του Κογκρέσου για την επιβολή «ισχυρών» κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ σε συνέντευξή του στο CBS δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να μετακινήσουν περίπου 1.000 στρατιώτες από το βόρειο τμήμα της Συρίας.

Sputnik Ελλάδας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn