epikairothta_1710.jpg

 

Τo Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του σε πολύ σύντομη δήλωση, που υιοθετήθηκε ομόφωνα, για τον «κίνδυνο διασποράς» των φυλακισμένων τζιχαντιστών που κρατούνται στη Βορειοανατολική Συρία.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου, ανάμεσά τους η Ρωσία, βασικός παράγοντας στη σύγκρουση μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων, που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα όταν οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Συρία, γνωστοποιούν «τη μεγάλη ανησυχία» τους απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ολοένα και μεγαλύτερης επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή.

«Όλοι συμφωνούμε» όσον αφορά τον κίνδυνο μιας ανασυγκρότησης της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο δυτικός πρεσβευτής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το κείμενο, που πρότεινε η Γαλλία και υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο τέλος συνεδρίασης τη σύγκληση της οποίας ζήτησαν οι Ευρωπαίοι, δεν περιέχει ωστόσο ούτε καταδίκη της τουρκικής επίθεσης ούτε ζητεί τον τερματισμό των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, έπειτα από μια πρώτη συνεδρίαση για τη Συρία, ανταγωνιστικά κείμενα που προτείνονταν από τους Ευρωπαίους μέλη του Συμβουλίου (Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Βρετανία και Πολωνία) από τη μια πλευρά και από τις ΗΠΑ από την άλλη και ζητούσαν τον τερματισμό της τουρκικής επίθεσης είχαν μπλοκαριστεί από τη Ρωσία και την Κίνα. Έκτοτε Ευρωπαίοι και Αμερικανοί βελτίωσαν τον συντονισμό τους, δήλωσε δυτική διπλωματική πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η τουρκική επίθεση στη Βορειοανατολική Συρία προκάλεσε τον εκτοπισμό 160.000 και πλέον αμάχων και την προληπτική αποχώρηση μη κυβερνητικών οργανώσεων που προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια σ’ έναν δοκιμαζόμενο λαό από έναν πόλεμο που ξέσπασε το 2011 και μετρά περισσότερους από 370.000 νεκρούς.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn