koinwnia_2011.jpg

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ανηλίκων στο Αφγανιστάν επηρεάζονται ψυχικά από τη συνεχιζόμενη ένοπλη σύρραξη στη χώρα, διαπιστώνεται σε έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children (Σώστε τα Παιδιά).

Τα παιδιά, εξηγεί η ΜΚΟ, έχουν χάσει μέλος της οικογένειάς τους, έχουν βιώσει μάχες ή επιθέσεις, έχουν υποστεί τραυματισμούς στη σύρραξη ή αυτοτραυματίζονται λόγω του τρόμου και του άγχους που τους προκαλεί ο πόλεμος.

Εκατοντάδες γονείς που έδωσαν συνεντεύξεις στη Save the Children στο πλαίσιο της έρευνάς της τόνισαν πως τα παιδιά τους φοβούνται πιο πολύ όταν πρέπει να πάνε στο σχολείο. Πολλά παιδιά υποφέρουν από άγχος, αϋπνία, τάση απομόνωσης από τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους ή κλαίνε συνεχώς.

Σύμφωνα με τη Save the Children, το 38% των παιδιών αυτοτραυματίζεται ή προκαλεί με άλλο τρόπο πόνο στον εαυτό του. Κάποια συμπεριφέρονται βίαια όταν συναντούν άλλα παιδιά. Η ΜΚΟ πήρε συνεντεύξεις από σχεδόν 700 ανθρώπους, ενηλίκους και παιδιά, σε 4 επαρχίες του Αφγανιστάν.

Ένα 16χρονο κορίτσι αφηγήθηκε την περίπτωση του 14χρονου αδελφού του, που ήταν στην πρωτεύουσα όταν διαπράχθηκε επίθεση σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου βρισκόταν. «Ο αδελφός μου ήταν κοντά στο σημείο όπου έγινε επίθεση στην [οδό] Νταρουλαμάν (...). Έπειτα από αυτό ήταν συνέχεια φοβισμένος και αγχωμένος. Πεταγόταν κάθε φορά που ακουγόταν κάποιος ήχος στο σπίτι, ακόμα κι όταν απλώς έκλεινε η πόρτα», ανέφερε η έφηβος.

Στην έκθεση τονίζεται ότι ο πόλεμος συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την ψυχική υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών.

Σύμφωνα δε με πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση της Αποστολής Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA), το 2018 ήταν η φονικότερη χρονιά για τα παιδιά αφότου άρχισε να καταγράφει δεδομένα για τα θύματα της σύρραξης το 2009. Τουλάχιστον 927 παιδιά σκοτώθηκαν και πάνω από 2.100 άλλα τραυματίστηκαν πέρυσι, διευκρινίζεται στην έκθεση της Αποστολής του ΟΗΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn