oikopolis16.jpg

 

Βραβεία περιβαλλοντικής ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2019, θεσμός του περιβαλλοντικού εθελοντικού οργανισμού Ecocity που προάγει αξίες όπως την ευγενή άμιλλα, το παραπάνω από το καθήκον έργο, την αέναη προσπάθεια για το άριστον. Τα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ αποτελούν μοναδικό θεσμό του είδους στη χώρα μας αναγνωρίζοντας ότι η καλλιέργεια της ευθύνης ενισχύεται από κίνητρα, ηθικά κυρίως, σε όσους συνειδητοποιούν το χρέος και έμπρακτα επιδεικνύουν περιβαλλοντική ευαισθησία. Με αυτό το σκεπτικό επελέγησαν οι τομείς και οι κατηγορίες των διακρίσεων και θεσπίστηκαν τα κριτήρια αξιολόγησης των έργων που βραβεύονται. Έτσι, o Τομέας της Επιστήμης με την έρευνα, τη μελέτη, την ατομική αλλά και συλλογική εργασία καθώς και αυτός των Διπλωματικών Εργασιών αναδεικνύουν έγκαιρα τα προβλήματα ή τα εν δυνάμει προβλήματα και είναι σε θέση να κατευθύνουν τους αρμοδίους σε λύσεις, αν εισακουστούν. Τα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ συμβάλλοντας στη δημοσιοποίησή τους, δυναμώνουν τη «φωνή» τους.

Ο Τομέας Οργανισμών και Φορέων αναφέρεται σε πρωτοβουλίες και πολιτικές μακρόπνοου σχεδιασμού τα αποτελέσματα της παρέμβασης των οποίων είναι καθοριστικά για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη.

Ο Τομέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναζητά ειδικά τοπικά και περιφερειακά έργα αειφορίας που άμεσα ή έμμεσα ωφελούν τον πολίτη - δημότη και είναι παραδείγματα ευρύτερης προσαρμογής και εφαρμογής.

Ο Τομέας Επιχειρήσεων στοχεύει στην ανάδειξη της υπευθυνότητας αυτών που ως πλουτοπαραγωγικές πηγές επιστρέφουν στην κοινωνία οφέλη αειφορίας και προστατεύουν τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής.

Ο Τομέας Μέσων Ενημέρωσης διακρίνει τον πολύ σημαντικό ρόλο του «εκπαιδευτή» και «πολλαπλασιαστή» της κοινής γνώμης προβάλλοντας και συχνά επιμένοντας να προβάλλει μη εμπορικές θεματολογίες και παραγωγές, όμως άκρως σημαντικές για τη περιβαλλοντική αφύπνιση.

Τέλος, η κορυφαία διάκριση, το βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ Έργου Ζωής αφιερωμένου στο περιβάλλον απονέμεται σε ανθρώπους, όχι απαραίτητα πρωτοπροβεβλημένους οι οποίοι επέλεξαν τη φύση και την προστασία της ως έργο τους, ανεξάρτητα αν συνδέονταν με την επαγγελματική ή μορφωτική τους δραστηριότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε κατηγορία απονέμεται ένα μόνον βραβείο που εξασφαλίζει κατ΄ελάχιστον το 75% στη βαθμολογία όλων των κριτηρίων.

Η Οργανωτική Επιτροπή, κατά περίπτωση και όχι κάθε χρόνο, αποφασίζει την απονομή επαίνου ή επαίνων για δράσεις που δεν εμπίπτουν στον κανονισμό των βραβείων αλλά συνάδουν με το αξιακό πλαίσιο του θεσμού.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn