ergasia_2003.jpg

 

-Πώς θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή;

Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αποζημίωση ύψους 800 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, με κόστος περίπου στα 400 εκατ. ευρώ. Η αποζημίωση αφορά διάστημα 45 ημερών, από τα μέσα Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, και θα είναι αφορολόγητη.

Επιπλέον, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τα δικαιώματα υγείας των εργαζομένων, καθώς και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. Το δημοσιονομικό κόστος Μαρτίου και Απριλίου για τους περίπου 500.000 εργαζομένους ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, γι' αυτούς τους εργαζομένους αναστέλλονται οι πληρωμές των φορολογικών υποχρεώσεων του Μαρτίου για 4 μήνες και των ασφαλιστικών εισφορών του Φεβρουαρίου για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

-Η αποζημίωση των 800 ευρώ καλύπτει και εργαζόμενους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης;

Καλύπτει κάθε εργαζόμενο σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε πλήρους, είτε μερικής απασχόλησης, με σύμβαση εργασίας κατατεθειμένη στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.

Στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με δική τους απόφαση, οι εργοδότες εξακολουθούν να υποχρεούνται να καταβάλλουν τη μισθοδοσία στους εργαζόμενους.

-Πώς θα λάβουν την αποζημίωση οι εργαζόμενοι που τη δικαιούνται;

Θα κληθούν να συμπληρώσουν σχετική δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας και να δηλώσουν εκεί τον τραπεζικό λογαριασμό τους. Η αποζημίωση θα πιστωθεί απευθείας στους εργαζομένους. Οι εργοδότες θα δηλώσουν στο σύστημα «Εργάνη», σε ειδική ενότητα που θα δημιουργηθεί, τους εργαζόμενους που απασχολούσαν σε επιχείρηση που διεκόπη η λειτουργία της με κρατική εντολή.

-Από πότε ισχύει η υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας και πώς ελέγχεται;

Εδώ και δύο μέρες απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα, θα θεωρείται άκυρη. Η συμμόρφωση των επιχειρήσεων θα ελέγχεται μέσω του συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.

-Πώς θα βοηθηθούν οι άνεργοι;

Προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31/3/2020.

-Πώς θα στηριχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις, σε κλάδους με μεγάλη μείωση του τζίρου τους, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού;

Κατ’ αρχάς, αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις πληρωτέες Μαρτίου για 4 μήνες.

Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται (π.χ. δικηγόροι που πλήττονται από το κλείσιμο των δικαστηρίων), για το διάστημα 15 Μαρτίου - 30 Απριλίου, θα δοθεί, στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ. Για την ενίσχυση αυτή, ισχύουν όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

Επίσης προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, για τους κλάδους που πλήττονται.

-Δικαιούνται την αποζημίωση των 800 ευρώ αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις της παραπάνω περίπτωσης με παράλληλη μερική απασχόληση ως μισθωτοί;

Εάν δεν έχουν άλλη εργασία πλήρους απασχόλησης, δικαιούνται την αποζημίωση.

-Ιδιοκτήτης περισσοτέρων της μίας ατομικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού, θα λάβουν παραπάνω από μία αποζημίωση;

Όχι, θα λάβουν μία αποζημίωση των 800 ευρώ.

-Πώς θα διευκολυνθούν στην πληρωμή του επαγγελματικού ενοικίου τους επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και πώς οι εργαζόμενοί τους που καταβάλλουν ενοίκιο για την πρώτη κατοικία τους;

Είναι δίκαιο να μοιραστεί το βάρος της δύσκολης αυτής κατάστασης, μεταξύ μισθωτών και εκμισθωτών. Έτσι, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού, θα προβλεφθεί νομοθετικά, ότι θα καταβάλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία. Η καταβολή του 60% του μισθώματος, αντί του 100%, δεν θα έχει καμία νομική συνέπεια για τον μισθωτή.

Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.

-Τι θα γίνει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες;

 Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ. Ήδη, από 25 Φεβρουαρίου, ημερομηνία έκδοσης της πρώτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έως 13 Μαρτίου, έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ.

-Πώς θα συμβάλλει το τραπεζικό σύστημα στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών;

 Ήδη οι τράπεζες αναστέλλουν, έως τον Σεπτέμβριο, τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση. Πρέπει όμως οι τράπεζες να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις, και για τα φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα, θα πρέπει με τη βοήθεια χρηματοδοτικών εργαλείων, να ενισχυθεί μέσω τραπεζών η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

 -Τι θα γίνει με τις μεταχρονολογημένες επιταγές;

 Το θέμα θα αντιμετωπιστεί άμεσα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn