koinonia_oct27.jpg

 

Μέτρο που αφορά την ηλικιακή ομάδα 18 με 39 ετών φαίνεται πως είναι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 00:30 και 05:00 στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 και 4.

«Το συγκεκριμένο μέτρο –κακά τα ψέματα– αφορά στους νέους και στις πλατείες. Είναι ένα μέτρο κατά του συνωστισμού. Η ηλικιακή ομάδα που αυτή τη στιγμή ανεβάζει ραγδαία τα κρούσματα είναι οι 18 με 39 ετών. Αυτοί είναι οι επιταχυντές, οι καταλύτες της πανδημίας. Σχεδόν το 50% των κρουσμάτων έρχεται από αυτούς», τονίζει ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, πρόκειται για μια ηλικιακή ομάδα η οποία μεταδίδει με μεγάλη ταχύτητα και «σιωπηλά» τον κορονοϊό, καθώς πολύ συχνά ούτε οι ίδιοι οι φορείς δεν γνωρίζουν πως νοσούν. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Ζαούτη, αν υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό, όπως κάνει, για παράδειγμα, τώρα η Σλοβακία, αυτή η ομάδα (σ.σ. των 19-39 ετών) θα έβγαινε με διαφορά πρώτη σε κρούσματα.

«Το “μάσκα παντού” και η απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας είναι μια προσπάθεια να απευθυνθούμε στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Εμείς, φυσικά, δεν προτείνουμε στην κυβέρνηση τα μέτρα. Εμείς απλώς λέμε ότι τώρα ο μεγάλος κίνδυνος έρχεται από αυτό τον πληθυσμό», εξηγεί ο ειδικός.

Τέλος, κατά τον ίδιο, και η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ελήφθη ως μέτρο για τον ίδιο πληθυσμό, μια και όπου συγχρωτίζονται συγχρωτίζονται χωρίς μάσκες και αποστάσεις.

«Η μπάλα δεν χάθηκε» μόνο στις πλατείες

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι προβληματισμός δεν επικρατούσε μόνο για τις πλατείες αλλά και για τα πάρτι σε ταράτσες, σπίτια, πανεπιστήμια, καθώς και για την παράνομη νυχτερινή λειτουργία μπαρ και κλαμπ στα οποία καταγράφονται παραβάσεις και επιβάλλονται πρόστιμα. Το πρόβλημα της νύχτας είναι λοιπόν ευρύτερο και οδηγεί σε συνθήκες συνωστισμού με διάφορους τρόπους.

Όπως δήλωσε στο Sputnik ο Βασίλης Ντούμας, πρόεδρος των ειδικών φρουρών: «Πέντε πλατείες έδειχναν τα κανάλια, ωστοσο τα σημεία υπερσυγκέντρωσης ήταν πολλά περισσότερα: σε Κυψέλη, πέριξ της Ευελπίδων και στο Πεδίον του Άρεως, σε κάθε γειτονιά που έχει πλατεία και παρκάκι. Είπαμε πολλές φορές ότι δεν ήταν δουλειά μας να ελέγξουμε τον τεράστιο δημόσιο χώρο ούτε και θα μπορούσαμε να το κάνουμε στην πράξη».

Τι μέλλει γενέσθαι με τα μέτρα και πότε θα είναι ευχαριστημένοι οι λοιμωξιολόγοι

Για όλους τους παραπάνω λόγους η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, φαίνεται ότι μάλλον θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα αρθεί και μόνο όταν στην κυβέρνηση θεωρήσουν ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχει «λάβει το μήνυμα» και έχει βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα. Πρόκειται άλλωστε για ένα μέτρο που δεν είναι ελληνικής έμπνευσης: εφαρμόζεται πανευρωπαϊκά και θεωρείται σημαντικό μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Πότε όμως οι λοιμωξιολόγοι θα θεωρήσουν ότι τα μέτρα πράγματι αποδίδουν;

Όπως το έθεσε ο κ. Ζαούτης, δεν υπάρχει συγκεκριμένο νούμερο κρουσμάτων που θα δει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και θα το θεωρήσει «σωστό» για να είναι ευχαριστημένοι οι ειδικοί ώστε η Αττική να τοποθετηθεί στο πράσινο επίπεδο συναγερμού από το πορτοκαλί που βρίσκεται σήμερα. Στην πραγματικότητα οι λοιμωξιολόγοι δεν περιμένουν μείωση αλλά να μπει ένα φρένο στη γεωμετρική αύξηση, δηλαδή ένας «κόφτης», και να γίνει ξανά επίπεδη η καμπύλη.

Όσον αφορά στην τηλεργασία, το σύνολο των αρμόδιων φορέων συμφωνούν ότι η καθολική εφαρμογή του μέτρου, δηλαδή παραπάνω από το σημερινό 40%, θα σημαίνει επιστροφή σε κατάσταση καραντίνας, τη στιγμή που στόχος είναι να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την οικονομία.

Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού είναι επίσης ένα μέτρο πιο κοντά στη λογική του lockdown κι από τα τελευταία που θα συζητηθούν ή και θα εφαρμοστούν στην Αττική.

Πάντως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, αν η καθολική χρήση της μάσκας γίνει σωστά, σε 20 ημέρες από τώρα θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση στον καθημερινό αριθμό των κρουσμάτων.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn