jun24koinonia.jpg

Χωρίς μάσκα θα μπορούν να κυκλοφορούν οι πολίτες της χώρας από σήμερα το πρωί σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν παρατηρείται συνωστισμός και συγχρωτισμός, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19. Ακόμα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου αίρεται ο περιορισμός της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, αναφορικά με το αίτημα για την αναστολή υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν σημειώνεται συνάθροιση ή συγχρωτισμός, τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα εισηγήθηκαν θετικά και η κυβέρνηση αποφάσισε τα εξής:

◦ Τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.

◦ Τη δυνατότητα κυκλοφορίας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα εφόσον δεν υπάρχουν συνωστισμοί και συγχρωτισμοί.

Αναλυτικότερα από 28 Ιουνίου, εκτός από την άρση του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας, ισχύουν τα παρακάτω:

  • Εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self-test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
  • Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

◦ Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

  • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία), δύνανται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
  • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται από τη διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

◦ Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι παρουσιάζουν βελτιωμένη εικόνα, με την ηπειρωτική Ελλάδα να εμφανίζει μια σταθερά πτωτική πορεία σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα νησιά, όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό. Ωστόσο σε τέσσερις περιοχές, στην Πάρο, την Κω, τη Ρόδο και την Ικαρία, παρατηρούνται μικρές αυξήσεις κρουσμάτων και νέες συρροές, την ίδια στιγμή που σε όλη την Ελλάδα οι δείκτες πέφτουν, γεγονός που τους δημιουργεί προβληματισμό. Γι’ αυτό, όπως τόνισε, καλό θα ήταν οι κάτοικοι της κίτρινης Πάρου, της πορτοκαλί Κω, της κίτρινης Ρόδου και της πράσινης Ικαρίας να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην αλλάξουν επίπεδο και να συνεχιστεί έτσι η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται στο σύνολο της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πηγή φώτο:

<a href='https://www.freepik.com/photos/people'>People photo created by mdjaff - www.freepik.com</a>

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn