vac30.jpg

 

Έμφαση στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς φαίνεται πως δίδει εφεξής η κυβέρνηση, όπως επεσήμανε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. «Οι γονείς που έχουν παιδιά στα σχολεία και δεν τα έχουν ακόμη εμβολιάσει να γνωρίζουν πως έχουν ακόμη τον χρόνο το επόμενο 10μερο-15μερο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Θα κάνουμε μια ειδική καμπάνια την επόμενη εβδομάδα, στοχευμένη στην ενημέρωση των γονιών που έχουν παιδιά 12 έως 17 ετών στο σχολείο για να απαντήσουμε σε όλα τα εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον εμβολιασμό των ανηλίκων και να καταλάβουν πως είναι πολύ υψηλότερος ο κίνδυνος εάν νοσήσουν σε σχέση με το εάν κάνουν το εμβόλιο».

Σε σχέση με το ποσοστό εμβολιασμού των εκπαιδευτικών ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι σε ποσοστό 10%-12% παραμένουν ανεμβολίαστοι και τόνισε: «Σε κάθε περίπτωση, τα σχολεία φέτος θα λειτουργήσουν κανονικά, δεν πρόκειται να κλείσουν. Σύντομα θα έχουν ανακοινώσεις από το αρμόδιο υπουργείο για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που δεν θα είναι το ίδιο αυστηρά σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά».

Αναφορικά με το υγειονομικό προσωπικό ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για αυξανόμενη τάση ως προς τον εμβολιασμό της συγκεκριμένης ομάδας, διαμηνύοντας προς τους λίγους ανεμβολίαστους, όπως είπε, ότι «δεν νοείται να εργάζονται στο ΕΣΥ και να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών που περιθάλπουν, αυτό είναι μια απαράβατη αρχή». Προειδοποίησε δε με νόημα ότι «όσοι υγειονομικοί μένουν ανεμβολίαστοι θα τεθούν σε αναστολή εργασίας και θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου. Επίσης, όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας και επιλέξουν να εμβολιαστούν έπειτα από αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, διότι οι ανάγκες του ΕΣΥ θα έχουν αλλάξει και είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας εντός του ΕΣΥ».

Σε ό,τι αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κ. Σκέρτσος επανέλαβε πως υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις για την επέκτασή της, ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν είναι της παρούσης». Δήλωσε ότι «σε αυτή τη φάση πρέπει να αφήσουμε να λειτουργήσουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα να φέρουν τα αποτελέσματά τους. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για τον εμβολιασμό από τις 16 Αυγούστου και μετά, καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά τα νέα ραντεβού, και καλούμε τον κόσμο να επιλέξει αυτή την υπεύθυνη στάση για την προστασία της υγείας του».

Ο ίδιος συμπλήρωσε «υπάρχουν πολλά και ασφαλή εμβόλια σε όλα τα σημεία της χώρας» και ότι «αυτή τη στιγμή μπορούμε να ικανοποιήσουμε έως και 140.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως σε 10 ημέρες θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε με την πρώτη δόση περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες. Συνεπώς σε έναν μήνα μπορεί αυτός ο πληθυσμός, εάν το επιλέξει, να έχει ολοκληρώσει και το δεύτερο κύκλο του εμβολιασμού και στο τέλος του Σεπτεμβρίου πλέον να μπούμε στο φθινόπωρο με περίπου 7 ή και παραπάνω από 7 εκατομμύρια εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Αυτός είναι ένας σημαντικός συλλογικός στόχος που πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι, και η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι επιστημονικοί, οι επαγγελματικοί και οι συνδικαλιστικοί φορείς».

Ειδικότερα για την αντιπολίτευση ο Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι «εφόσον αυτή έχει πάρει την απόφαση να στηρίξει τον εμβολιασμό και τη θωράκιση της οικονομίας και της κοινωνίας από την πανδημία, θα πρέπει να τον στηρίξει 100% και να μη χαϊδεύει τα αυτιά των αντιεμβολιαστών και των σκεπτικιστών περί τον εμβολιασμό. Τα μέτρα είναι προστατευτικά για τη δημόσια υγεία, εξαρχής αυτό τον στόχο είχαν. Όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι πολίτες, θα υπάρχουν αναγκαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους και των υπόλοιπων συμπολιτών μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn