koin16.6_I_900X600.jpg

 

Το ποσοστό του υποσιτισμού στην ανατολική και τη νότια Αιθιοπία έχει σημειώσει εκρηκτική άνοδο τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της ξηρασίας και περισσότερα από 185.000 παιδιά υποφέρουν από την πιο σοβαρή μορφή του, ανακοίνωσε σήμερα η Save the Children.

“Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια στις επαρχίες Σομαλία, Ορόμια και στην Περιφέρεια των Λαών του Νότου”, εξήγησε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι περιοχές αυτές καλύπτουν όλο το νοτιοανατολικό τμήμα και μεγάλο μέρος του νοτιοδυτικού τμήματος της Αιθιοπίας, της δεύτερης πιο πολυπληθούς χώρας της Αφρικής, με 120 εκατομμύρια κατοίκους.

Στην επαρχία Σομαλία, μία από τις πλέον πληγείσες από την ξηρασία που πλήττει το Κέρας της Αφρικής, όπου δεν έχει πέσει σχεδόν καθόλου βροχή εδώ και περισσότερους από 18 μήνες, το ποσοστό του υποσιτισμού έχει αυξηθεί κατά 64% μέσα σε ένα χρόνο και κατά 43% μεταξύ του Ιανουαρίου και του Απριλίου 2022, σύμφωνα με τη Save the Children.

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουν καταγραφεί εκεί περισσότερες από 50.000 περιπτώσεις σοβαρού οξέος υποσιτισμού, η πιο σοβαρή και θανατηφόρα μορφή του για τα παιδιά, για την οποία έχουν ανάγκη άμεση θεραπεία προκειμένου να μην πεθάνουν, συνέχισε η ΜΚΟ.

Σε αυτή την επαρχία το μεγαλύτερο μέρος της νομαδικής κοινότητας κτηνοτρόφων που ζει στη διοικητική περιφέρεια Ντάγουα βρίσκεται “στα πρόθυρα λιμού”, προειδοποίησε η ΜΚΟ, η οποία ανέφερε ότι “οι οικογένειες αναφέρουν ότι πολλά παιδιά δεν λαμβάνουν περισσότερο από ένα γεύμα την ημέρα”.

Η Save the Children εκτίμησε ότι “ο οξύς υποσιτισμός θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες”, καθώς τα ζώα που εκτρέφουν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές έχουν αποδεκατιστεί.

Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια “η πιο μακρά ξηρασία στην πρόσφατη ιστορία” πλήττει το Κέρας της Αφρικής και απειλεί μέρος του πληθυσμού του με λιμό, σύμφωνα με το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Σε μεγάλα μέρη της Αιθιοπίας, της Κένυας και της Σομαλίας καταγράφηκε η τέταρτη περίοδος των βροχών – τα τελευταία δύο χρόνια-- χωρίς σχεδόν καθόλου βροχοπτώσεις. Αυτή η τελευταία περίοδος – μεταξύ του Μαρτίου και του Μαΐου-- ήταν “η πιο ξηρή που έχει καταγραφεί ποτέ”, τόνισε το Ocha.

Η ξηρασία επηρεάζει περίπου 8,1 εκ. ανθρώπους στην Αιθιοπία, όπου οι κλιματικές συνθήκες επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λόγω των συγκρούσεων, κυρίως στον βορρά. Συνολικά “σε όλη τη χώρα 30 εκ. άνθρωποι, το ένα τέταρτο του πληθυσμού-- ανάμεσά τους 12 εκ. παιδιά-- έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια”, εκτίμησε η Save the Children.

“Τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρά, επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση με τα πολλά πρόσωπα που πλήττει την Αιθιοπία”, σημείωσε ο Ξαβιέ Ζουμπέρ διευθυντής της ΜΚΟ στην Αιθιοπία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn