sel.54a.jpg

Αν επιλέξουμε να ταξιδέψουμε με λεωφορεία των ΚΤΕΛ, έχουμε κάποια δικαιώματα:

Υποχρεώσεις των συγκοινωνιακών φορέων

Οι συγκοινωνιακοί φορείς και τα όργανα αυτών υποχρεούνται να:

  1. Εξυπηρετούν τις τακτικές λεωφορειακές γραμμές που υπάγονται σε καθένα από αυτά.
  2. Μεριμνούν για την καθαριότητα, την ευπρεπή εμφάνιση, την ασφαλή κυκλοφορία των λεωφορείων, καθώς και τη συντήρηση με σκοπό τη μείωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση τους. Την υποχρέωση αυτή έχουν και οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων.
  3. Εισπράττουν τα καθορισμένα αντίτιμα εισιτηρίων και αναρτούν σε εμφανή θέση το ισχύον τιμολόγιο. Με την επιφύλαξη μειωμένων κομίστρων για κοινωνικούς λόγους, το αντίτιμο εισιτηρίου και γενικά οι όροι σύμβασης που εφαρμόζονται από τους συγκοινωνιακούς φορείς προσφέρονται στο ευρύ κοινό χωρίς καμία άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω της εθνικότητας του επιβάτη ή του τόπου εγκατάστασης του συγκοινωνιακού φορέα ή των πωλητών εισιτηρίων (πρακτόρων) ή της μεταφοράς ατόμων με αναπηρία ή μειωμένης κινητικότητας.
  4. Τηρούν με ακρίβεια τα καθορισμένα δρομολόγια και δρομολογούν έκτακτα όποτε το επιβάλλουν οι ανάγκες εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού.
  5. Διατηρούν σε καλή κατάσταση σταθμούς, πρακτορεία άφιξης και αναχώρησης λεωφορείων και στέγαστρα αναμονής επιβατών, τοποθετούν πινακίδες αφετηριών και στάσεων και λαμβάνουν γενικά κάθε μέτρο χρήσιμο για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.
  6. Πληροφορούν το επιβατικό κοινό για το δίκτυο και τα δρομολόγια των επιβατικών γραμμών, καθώς και για κάθε άλλο χρήσιμο στοιχείο, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων τους. Πληροφόρηση στους επιβάτες παρέχεται και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς εφόσον ζητηθεί.
  7. Προβαίνουν σε κρατήσεις θέσεων χωρίς επιπλέον κόστος για κάθε επιβάτη, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα. Η κράτηση θέσεων είναι υποχρεωτική για το ΚΤΕΛ έως και μία ώρα πριν από την εκτέλεση του δρομολογίου.
  8. Μεριμνούν για την ασφαλή μεταφορά των επιβατών, των αποσκευών αυτών και των ασυνόδευτων μικροδεμάτων.
  9. Μεριμνούν για την ακριβή εκτέλεση του προγραμματισμένου έργου, ιδίως όσον αφορά τη συχνότητα, την τήρηση των δρομολογίων, του χρόνου διαδρομής.
  10. Μεριμνούν για την ικανοποιητική εξυπηρέτηση των επιβατών κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και κατά την παραμονή τους στους χώρους αναμονής και άφιξης/αναχώρησης λεωφορείων.
  11. Διαθέτουν οργανωμένες υπηρεσίες πληροφοριών (γραφείο εξυπηρέτησης κοινού) στους σταθμούς άφιξης/αναχώρησης.
  12. Διαθέτουν οργανωμένη υπηρεσία παραλαβής δεμάτων και φύλαξης απολεσθέντων αντικειμένων.
  13. Απαγορεύουν τη μεταφορά εύφλεκτων και εκρηκτικών υλών.
  14. Απαγορεύουν τη μεταφορά ζώων πλην των περιπτώσεων ζώων συνοδείας αναπήρων ή μικρών κατοικίδιων ζώων που μεταφέρονται με κατάλληλα μέσα.
  15. Τοποθετούν τόσο στους σταθμούς και στα πρακτορεία όσο και μέσα στα λεωφορεία κιβώτια παραπόνων/υποδείξεων.
  16. Απαγορεύουν τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μέχρι έξι (6) ετών χωρίς πρόσωπο που να τα συνοδεύει. Το συνοδεύον τα παιδιά αυτά πρόσωπο επιμελείται της ασφαλούς μεταφοράς αυτών και καταλαμβάνουν μαζί με το παιδί μία θέση επιβάτη η οποία ευρίσκεται όπισθεν άλλου καθίσματος.
  17. Επιτρέπουν σε παιδιά ηλικίας από έξι (6) έως δεκαπέντε (15) ετών να χρησιμοποιούν ανά τρία διπλό, ενιαίο κατά την έδρα και ερεισίνωτο κάθισμα εφόσον ευρίσκεται όπισθεν άλλου καθίσματος επιβάτη.
  18. Παρακολουθούν σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών τα σχετικά δελτία των μέσων ενημέρωσης και, όταν παρίσταται ανάγκη λόγω διακοπής συγκοινωνιών μέσω πορθμείων ή άλλων θέσεων, λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα (αναβολή δρομολογίων, ενημέρωση του επιβατικού κοινού κατά τον χρόνο αναχώρησης κ.λπ.) προς αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού που είναι δυνατόν να προληφθεί.
  19. Επιστρέφουν το 70% της τιμής του εισιτηρίου στον επιβάτη σε περίπτωση που ακυρώσει την κράτηση της θέσης σε δρομολόγιο υπεραστικής γραμμής 8 ώρες τουλάχιστον προ της αναχώρησης ή το 50% σε περίπτωση που ακυρώσει την κράτηση της θέσης εντός 8 ωρών προ της ώρας αναχώρησης.
  20. Τροποποιούν τα εισιτήρια, αντί της προηγούμενης ακύρωσης, όσον αφορά την ημερομηνία του ταξιδιού ή τα μεταβιβάζουν σε άλλα πρόσωπα χωρίς καμία επιβάρυνση των προσώπων αυτών (επιβαλλόμενης στην περίπτωση μεταβίβασης κανονικού εισιτηρίου σε πρόσωπο το οποίο δικαιούται εισιτήριο μειωμένης τιμής ή ελεύθερης διακίνησης της επιστροφής των αντίστοιχων χρημάτων στον αρχικό κάτοχο του εισιτηρίου). Εφόσον σε κάθε περίπτωση (ακύρωσης ή μεταβολής του προορισμού ή δρομολογίου ή αλλαγής επιβάτη ή αλλαγής ημερομηνίας) υπάρχει θεώρηση επί του εισιτηρίου από τον αρμόδιο υπάλληλο του ΚΤΕΛ και μόνο.
  21. Αναρτούν τον ΧΥΚ σε εμφανή σημεία των σταθμών και των πρακτορείων άφιξης και αναχώρησης λεωφορείων όσο και μέσα σε αυτά και τον διαθέτουν στο επιβατικό κοινό με κάθε πρόσφορο μέσο και ανάλογα με την περίπτωση και στο διαδίκτυο.

Οι συγκοινωνιακοί φορείς ή οι πράκτορές τους δύνανται να αρνούνται να δεχθούν κράτηση, να εκδώσουν ή να παράσχουν κατ’ άλλο τρόπο εισιτήριο σε (ή να επιβιβάσουν) άτομα λόγω αναπηρίας ή μειωμένης κινητικότητας μόνο:

  1. για να συμμορφωθούν προς τις ισχύουσες απαιτήσεις ασφάλειας που ορίζει το διεθνές, το κοινοτικό ή το εθνικό δίκαιο ή τις απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας που ορίζουν οι αρμόδιες αρχές.
  2. όταν ο σχεδιασμός του οχήματος ή η υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων λεωφορείων και των τερματικών σταθμών, καθιστούν αδύνατο να πραγματοποιηθεί η επιβίβαση, η αποβίβαση ή η μεταφορά του ατόμου με αναπηρία ή με μειωμένη κινητικότητα κατά τρόπο ασφαλή και λειτουργικά εφικτό.

Υποχρεώσεις προσωπικού

Το προσωπικό των συγκοινωνιακών φορέων, καθώς και οι ιδιοκτήτες λεωφορείων που υπάγονται εξαιτίας της εργασίας τους σε μία από τις κατηγορίες του προσωπικού, οφείλουν:

  1. Να έχουν ευπρεπή εμφάνιση και να φέρουν την ειδική στολή για όσους επιβάλλεται κατά την ώρα της υπηρεσίας, διατηρημένη σε καλή κατάσταση.
  2. Να συμπεριφέρονται προς το επιβατικό κοινό με ευγένεια, σοβαρότητα και προθυμία και να φροντίζουν για την πλήρη και άμεση εξυπηρέτησή του.
  3. Να επιδεικνύουν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή όταν πρόκειται για άτομα με δυσχέρεια κινήσεων (ηλικιωμένα πρόσωπα, εγκύους και άτομα με ειδικές ανάγκες).
  4. Να δίδουν με προθυμία κάθε χρήσιμη πληροφορία που ανάγεται στην αρμοδιότητά τους, ιδίως για τα δρομολόγια, της αφίξεις/αναχωρήσεις λεωφορείων κ.λπ.
  5. Να μην καπνίζουν κατά τη διάρκεια του δρομολογίου.
  6. Να επιμελούνται με υπευθυνότητα της παραλαβής και της παράδοσης των αποσκευών των επιβατών και των ασυνόδευτων μικροδεμάτων.
  7. Οι ελεγκτές των εισιτηρίων να επιδεικνύουν την υπηρεσιακή ταυτότητά τους κατά τη διάρκεια του ελέγχου.
  8. Οι οδηγοί των λεωφορείων να τοποθετούν το ονοματεπώνυμό τους σε ορισμένη θέση και να αλλάζουν την οθόνη του λεωφορείου.
  9. Να μεριμνούν ώστε οι επιβάτες να μην ανοίγουν τα παράθυρα του λεωφορείου όταν λειτουργεί ο κλιματισμός ή όταν αντιτίθενται άλλοι επιβάτες σε αυτό.
  10. Να μην επιτρέπουν στους επιβάτες να προβαίνουν σε οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει φθορά στο λεωφορείο.
  11. Να μην επιτρέπουν στους επιβάτες να καπνίζουν μέσα στο λεωφορείο.
  12. Να συνιστούν στους επιβάτες να παραχωρούν τη θέση τους σε άτομα που χρήζουν βοήθειας (έγκυοι, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες) κατά τη διάρκεια δρομολογίων με λεωφορεία στα οποία επιτρέπεται η μεταφορά όρθιων επιβατών. Οι συγκοινωνιακοί φορείς και οι φορείς διαχείρισης των τερματικών σταθμών μεριμνούν για την κατάρτιση του προσωπικού τους στα θέματα που αναφέρονται στα δικαιώματα των καταναλωτών, καθώς και στην αποζημίωση αυτών.

Δικαιώματα καταναλωτών, καθώς και αποζημίωσης αυτών

 

  1. Οι συγκοινωνιακοί φορείς θα πρέπει να διαθέτουν μηχανισμό διεκπεραίωσης των καταγγελιών επιβατών που σχετίζονται με δικαιώματα και υποχρεώσεις που καθορίζονται με το παρόν. Οι επιβάτες που επιθυμούν να υποβάλουν καταγγελία στον συγκοινωνιακό φορέα οφείλουν να το πράξουν εντός τριών μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία παρασχέθηκε ή θα έπρεπε να έχει παρασχεθεί η υπηρεσία της τακτικής λεωφορειακής γραμμής. Εντός μηνός από την παραλαβή της καταγγελίας ο συγκοινωνιακός φορέας ενημερώνει τον επιβάτη ότι η καταγγελία του κρίθηκε βάσιμη, απορρίφθηκε ή εξετάζεται ακόμη. Η προθεσμία τελικής απάντησης δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες από την ημερομηνία παραλαβής της καταγγελίας.
  2. Εφόσον ο επιβάτης δεν επιθυμεί να κάνει χρήση της διαδικασίας χειρισμού αναφορών/καταγγελιών ή θεωρεί το αποτέλεσμα αυτής ως μη ικανοποιητικό, οι αναφορές πολιτών για παραβάσεις των υποχρεώσεων που καθορίζονται με το παρόν και τον κανονισμό του προσωπικού των συγκοινωνιακών φορέων υποβάλλονται στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών της αντίστοιχης περιφερειακής ενότητας.
  3. Κάθε συγκοινωνιακός φορέας υποχρεούται στην αποζημίωση των καταναλωτών για τις εξής περιπτώσεις:
  • Για απώλεια αποσκευών ποσό ελάχιστης αποζημίωσης: 30 ευρώ
  • Για απώλεια ασυνόδευτων μικροδεμάτων ποσό ελάχιστης αποζημίωσης: 15 ευρώ
  • Για μη παραλαβή επιβάτη υπαιτιότητας του συγκοινωνιακού φορέα από αφετηρία ή προκαθορισμένη στάση: το τριπλάσιο της αξίας του εισιτηρίου
  1. Οι συγκοινωνιακοί φορείς και οι φορείς διαχείρισης τερματικών σταθμών ευθύνονται για την απώλεια ή τη φθορά αναπηρικών αμαξιδίων, άλλου εξοπλισμού μετακίνησης ή βοηθητικού εξοπλισμού εφόσον αυτά συνδέονται με τη μεταφορά. Στην περίπτωση απώλειας ή φθοράς του ως άνω εξοπλισμού καταβάλλεται αποζημίωση ίση με τη δαπάνη αντικατάστασης ή επισκευής του εξοπλισμού που απωλέσθηκε ή υπέστη φθορά είτε από τον συγκοινωνιακό φορέα είτε τον φορέα διαχείρισης του τερματικού σταθμού αναλόγως της ευθύνης για την εκάστοτε απώλεια ή φθορά.

Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ)

Βασ. Ηρακλείου 32, 546 24 Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 233333, 2310 269449

Φαξ: 2310 242211

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.kepka.org

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn