Lesvos-ethelontismos.JPG

Το Σάββατο,17 Νοεμβρίου στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας θα δοθεί το βραβείο John McCain στους Ξενοφών Κουκούτα και Γιάννη Σβώρο , βαθμοφόρους του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων της Λέσβου, καθώς θα εκπροσωπήσουν το νησί για την εθελοντική προσφορά των κατοίκων του απέναντι στους πρόσφυγες.

Το «Βραβείο John McCain για τον Ηγετικό Ρόλο στο Κοινωφελές Έργο» (John McCain Prize for Leadership in Public Service),θεσμοθετείται για πρώτη φορά και όπως είπε η Σίντι Μακέιν, χήρα του Αμερικανού γερουσιαστή: <<Βραβεύοντας τους κατοίκους της Λέσβου, αναγνωρίζουμε τις θυσίες που έχουν κάνει για να προσφέρουν ασφάλεια, παρηγοριά και ελπίδα στους πρόσφυγες προκειμένου να αντέξουν τις απελπιστικά δύσκολες συνθήκες>>.

Με απόφαση του δημάρχου Λέσβου και σε συνεννόηση με το ίδρυμα McCain, αποφασίστηκε το βραβείο να παραλάβει αντιπροσωπεία της Προσκοπικής Κίνησης του νησιού σε αναγνώριση της πραγματικά εθελοντικής σημαντικής συνεισφοράς των προσκόπων στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ιδιαίτερα στην περίοδο 2015 – 2016, αλλά και για την παράλληλη στήριξη της τοπικής κοινωνίας έναντι των επιπτώσεων της κρίσης.

Δεν είναι λίγες οι φορές των επισκέψεων των Προσκόπων για κοινωνική προσφορά σε καταυλισμούς προσφύγων, καθώς και η χρήση των τεντών των προσκοπικών συστημάτων της πόλης για την προστασία των παθόντων.

Από την εκδήλωση του μεγάλου προσφυγικού ρεύματος το Φεβρουάριο του 2015, οι πρόσκοποι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, στήνοντας αθόρυβα καταυλισμούς, περιθάλποντας προσφυγικές οικογένειες, μαγειρεύοντας και μοιράζοντας φαγητό σε δομές, παίζοντας με παιδιά.

Όταν η προσφυγικές ροές κορυφώθηκαν το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο του 2015, καθώς από τη Λέσβο πέρασαν σχεδόν 700.000 άνθρωποι, οι πρόσκοποι πέραν της βοήθειας στους πρόσφυγες, θεώρησαν καθήκον το ότι πρέπει να εργασθούν ως προς την  κατεύθυνση της προστασίας της τοπικής κοινωνίας από τα δηλητήρια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που διαχέονταν.

Η προσπάθεια συνεχίστηκε και όλο το 2016 ,με δράσεις κυρίως για το παιδί-πρόσφυγα σε καταυλισμούς και δομές διαμονής προσφύγων στο νησί.

Κορυφαίες στιγμές όμως ήταν αυτές των δράσεων των Ανιχνευτών της Μυτιλήνης (ανάμεσα τους και ο Ξενοφών Κουκούτας και ο Γιάννης Σβώρος, 16χρονα παιδιά τότε) ,που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή την περίοδο της άφιξης των λέμβων στους καταυλισμούς, στήνοντας σκηνές, συγκεντρώνοντας τρόφιμα για τις ανάγκες εστίασης και  μοιράζοντας φαγητό. Επίσης παίζοντας ώρες ατέλειωτες με τα παιδιά-πρόσφυγες, βοηθώντας όπου μπορούσαν, την τοπική κοινωνία και τους φορείς της στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Ήταν οι Ανιχνευτές της Μυτιλήνης οι μόνοι ανήλικοι πραγματικοί εθελοντές που στην περίοδο της κρίσης έσωσαν ζωές βουτώντας στη θάλασσα, βγάζοντας από αυτήν παιδιά.

Έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στα δοκιμαζόμενα παιδιά των πολέμων της Ανατολής, στα εγκλωβισμένα στα σύνορα και σε καταυλισμούς, παιδιά-πρόσφυγες. Έδειξαν το πραγματικό πρόσωπο των λαών της Ενωμένης Ευρώπης και των ιδεών της. Γεγονός που καταγράφτηκε μάλιστα από το BBC world και μεταδόθηκε τις παραμονές των Χριστουγέννων του 2015. Γι’ αυτό και ο τότε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, επισκεπτόμενος τον Ιούνιο του 2016 τη Μυτιλήνη ζήτησε να συναντηθεί με τους Ανιχνευτές αυτούς, τους οποίους και συνεχάρη για τη δράση τους.

Εκτός από μετάλλιο του Δήμου, της Ομοσπονδίας και το τιμητικό Δίπλωμα της<< Νέας Εστίας>>,οι Πρόσκοποι της Λέσβου βραβεύτηκαν επίσης με το βραβείο «Ήρωες της Ειρήνης» («Heroes of Peace») του Παγκόσμιου Οργανισμού της Προσκοπικής Κίνησης το οποίο μάλιστα παρέλαβαν στη διάρκεια της διημερίδας που διοργάνωσε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην Αθήνα, με θέμα «Ανιχνεύοντας το μονοπάτι του εθελοντισμού» παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος και τους συνεχάρη για το έργο τους.

                                                                                                                           ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn