geotrisi.jpg

Έφτασε η ώρα για την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς η αμερικανική ExxonMobil έχει ήδη στείλει στη Μεσόγειο το πλωτό γεωτρύπανο Stena Ιcemax. Σε πρώτη φάση οι ενεργειακοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10 και στον στόχο «Δελφίνος», ενώ προηγήθηκαν οι τελευταίες προπαρασκευαστικές εργασίες για τη σταθεροποίηση του γεωτρύπανου.

Ως ένα από τα πιο σύγχρονα στο είδος του, το γεωτρύπανο πήγε κατευθείαν στο τεμάχιο 10 χωρίς ενδιάμεσο σταθμό στο λιμάνι της Λεμεσού. Την εξυπηρέτηση του Stena Icemax έχουν αναλάβει τέσσερα υποστηρικτικά σκάφη που ναυλοχούν στο κυπριακό λιμάνι από τα τέλη Οκτωβρίου. Το τεμάχιο 10 και ο στόχος «Δελφίνος» απέχουν 90 ναυτικά μίλια από τη Λεμεσό, ενώ έως τις 25 Νοεμβρίου θα βρίσκεται σε ισχύ η Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα σε ακτίνα 500 μέτρων από το γεωτρύπανο. Ταυτόχρονα, έχει δεσμευτεί θαλάσσιος διάδρομος στα όρια του οποίου θα διεξάγονται πολυεθνικές ασκήσεις μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι, όσο λιγότερα λέγονται σ’ ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία θέλει να προκαλέσει γκρίζες ζώνες, τόσο το καλύτερο. Όπως είπε, η Τουρκία μέσω προπαγάνδας θέλει διαρκώς να παρεμβαίνει και να απευθύνει απειλές, καλλιεργώντας την εντύπωση ότι η θάλασσα νότια της Κύπρου είναι τουρκική και ότι η Κύπρος δεν έχει ΑΟΖ ούτε δικαιώματα.

Ο κ. Προδρόμου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα με υπευθυνότητα, χτίζοντας διεθνείς συμμαχίες με μεγάλες εταιρίες και κράτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, ενώ κατέληξε ότι η συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις γειτονικές χώρες σε θέματα ενέργειας είναι άρτια.

                                                                                                                                                                                                                    ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn