zoran_new.jpg

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Alsat-M των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφάλισε την πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της ελληνικής Βουλής, καθώς και την ελπίδα του ότι θα κυρωθεί από την Ολομέλεια τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας εξέφρασε παράλληλα την προσδοκία, όταν κατατεθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή το πρωτόκολλο προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ –κάτι που προσδιόρισε ότι αναμένει να συμβεί στα μέσα Φεβρουαρίου, μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες–, να εγκριθεί με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία, καθώς, όπως είπε, στην περίπτωση αυτή θα αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας του: «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Επιπλέον, ο Ζόραν Ζάεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που αφορούν στη Συμφωνία των Πρεσπών, να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, είτε στα Σκόπια είτε στην Αθήνα, την άνοιξη. Η πιθανή συνάντηση, είπε, θα εξαρτηθεί και από τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από την προεκλογική περίοδο στις δύο χώρες (προεδρικές εκλογές στην πΓΔΜ, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα).

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn