Tsipras-Erdogan.jpg

 

Στην Άγκυρα βρίσκεται από χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο, όπως μας ενημέρωσαν στη διμερή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, επέμειναν  συν τοις άλλοις στο θέμα της τρομοκρατίας και των πραξικοπηματικών γεγονότων που στο παρελθόν αναστάτωσαν το εσωτερικό της Τουρκίας.

Στην αναφορά του για την εξέλιξη της υπόθεσης των οκτώ Τούρκων πρώην στρατιωτικών, υπόθεση η οποία προκαλεί προσωπική ενόχληση στον κ. Ερντογάν, ενώ νωρίτερα την ίδια μέρα ανακοινώθηκε η επικήρυξή τους, ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς από τα τουρκικά ΜΜΕ, είπε τα εξής: «Νομίζω ότι το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί στις συζητήσεις μας». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης, της Ελλάδας και του ελληνικού λαού με όλους όσοι επιχείρησαν να ανατρέψουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζει τη Δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να προασπίσει ή να ευνοήσει πραξικοπηματίες ή πράξεις που αντίκεινται στη σταθερότητα και την εύρυθμη δημοκρατική λειτουργία της γειτονικής χώρας», είπε.

Σημείωσε ότι «είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα έχει το δικό της σύστημα δικαίου, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστή και η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του ελληνικού Συντάγματος». Επανέλαβε ότι «υπήρξαν κάποιες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης τις οποίες οφείλουμε να σεβαστούμε και σεβόμαστε».

Σήμερα το πρωί ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε επίσκεψη στον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου τον υποδέχτηκε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραϊμ Καλίν και τον συνόδευσε στην ξενάγηση. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο καθώς παρακολουθεί κοντά του τη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, στη Θεολογική σχολή της Χάλκης. Ο κ. Τσίπρας έφτασε στη Χάλκη συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, τους οποίους υποδέχτηκε στην είσοδο της Μονής, ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Μαζί με τον πρωθυπουργό επίσης ήταν ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται επίσκεψη στη Χάλκη από Έλληνα εν ενεργεία πρωθυπουργό.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn