epikairothta_1802.jpg

 

Τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν τονίζει σε ρεπορτάζ του ο γερμανικός σταθμός Deutche Welle, με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο. Όπως αναφέρεται, «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί επενδυτικός προορισμός, παρόλο που δεν έχει γίνει αντιληπτό σε πολλούς. Ο οργανισμός Εnterprise Greece προσπαθεί να κάνει πιο ελκυστική την εικόνα της χώρας και να τονώσει τις εξαγωγές». Και συνεχίζει το ρεπορτάζ: «Αν ρωτήσει κανείς απλούς Έλληνες πολίτες στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη τι χρειάζεται η χώρα τους περισσότερο από κάθε άλλο, θα πάρει την απάντηση: “Επενδύσεις!”. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε πoυ οι πολίτες έβγαιναν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το “ξεπούλημα” της πατρίδας τους, αλλά στο μεταξύ αυτό έχει αλλάξει. Πάντως το όλο θέμα συζητείται ακόμη με αντιφατικό τρόπο στα ελληνικά ΜΜΕ. Για κάποιους δημοσιογράφους οι ξένοι επενδυτές είναι ανεπιθύμητοι, για κάποιους άλλους έχουν αργήσει. Ειδικά οι τελευταίοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να προωθήσει την εικόνα της Ελλάδας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο ερώτημα «πώς θα επενδύσει η Ελλάδα στους επενδυτές» και κατά πόσο θα ωφεληθεί, ο εκτελεστικός πρόεδρος του Enterprise Greece κ. Γρηγόρης Στεργιούλης τόνισε πως «λίγα λέγονται και περισσότερα πράττονται», συμπληρώνοντας με αισιοδοξία: «Η τόνωση της ελληνικής οικονομίας έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και θα συνεχιστεί».

Στήριξη από τις τράπεζες

Επίσης ανέφερε πως, αν και η προσπάθεια ώστε να γίνει η χώρα ελκυστική στους ξένους επενδυτές συχνά προσκρούει σε «γραφειοκρατικά εμπόδια», ωστόσο «τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει διαδικασίες χορήγησης αδειών». Και το ρεπορτάζ επισημαίνει: «Οι κατασκευές και πωλήσεις ακινήτων θα μπορούσαν να επιταχυνθούν. Επιπλέον, πακέτα χρηματοδότησης επενδυτικών πρότζεκτ θα μπορούσαν να χορηγούνται ταχύτερα από τράπεζες και να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Παρομοίως, έχει αναπτυχθεί μια νέα στρατηγική που αφορά τον τρόπο χειρισμού επισφαλών δανείων από τις τράπεζες, κάτι που ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και βελτιώνει το οικονομικό περιθώριο επιχειρήσεων ώστε να προχωρήσουν σε νέα επενδυτικά βήματα. Σήμερα ο Enterprise Greece απασχολεί 55 άτομα, συμπεριλαμβανομένων οικονομολόγων, μηχανικών, πολιτικών επιστημόνων και συμβούλων».

Κλάδοι που ευνοούν τις επενδύσεις

Ακόμη, αναφορά γίνεται στους κλάδους που παρουσιάζουν αυξητική τάση στις επενδύσεις. Ο κ. Στεργιούλης σημειώνει: «Πρόκειται κυρίως για εταιρίες από τον τομέα του τουρισμού, των ακινήτων, της υγείας, της ενέργειας ή των επικοινωνιών. Πέρυσι υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον από πολυεθνικές, με την ίδρυση παραρτημάτων μεγάλων διεθνών ομίλων. Ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, αναμένεται μεγάλη αύξηση των θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια».

Αύξηση εξαγωγών

Τέλος, σχετικά με τις εξαγωγές, και βάσει στατιστικών στοιχείων, ο κ. Στεργιούλης δήλωσε: «Οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό το 2017 και το 2018. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα μας έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικά». Αντίστοιχα, ο υπεύθυνος του Enterprise Greece στη Θεσσαλονίκη κ. Κλεόβουλος Μπούζος συμπλήρωσε ότι αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η ζήτηση προϊόντων της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και ελληνικών εταιριών μαρμάρου και τεχνολογίας. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες του Enterprise Greece ζητούν περισσότερη στήριξη από την Ευρώπη, «ειδικά την τρέχουσα περίοδο όπου στην αγορά κυριαρχούν κινεζικές εταιρείες», καταλήγει το ρεπορτάζ.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn