epikairothta_2102.jpg

Σε σχολαστική εξέταση όλων των παραμέτρων και διαδικασιών που επιτρέπουν την ανέγερση υψηλών κτιρίων γύρω από τον βράχο της Ακρόπολης προχωρούν τα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, προκειμένου να διαφυλάξουν την ογκοπλαστική μνήμη της Αθήνας, την πολιτιστική ταυτότητα, τα μνημεία και τις κοινωνικές αξίες που σχετίζονται με το δομημένο περιβάλλον της. Αφορμή στάθηκε η ανέγερση δύο κτιρίων (που δεν έχει ολοκληρωθεί), στις οδούς Φαλήρου 5, και Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Οι οικοδομές βρίσκονται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών (ΦΕΚ 96/Δ/10.2.2004), στο άμεσο δομημένο περιβάλλον της Ακρόπολης.

«Η πόλη της Αθήνας αποτελεί αυτονόητο σημείο αναφοράς στη συλλογική προσπάθεια για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μετά την πολυετή περιπέτεια της κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προσθέτοντας: «Σταθερός προσανατολισμός μας είναι η αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων, στο πλαίσιο μιας ενιαίας χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια έχουμε υλοποιήσει σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις για την προώθηση της βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης. Επιμένουμε σε πρωτοβουλίες για την ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, αναθεωρώντας τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού προτύπου, με σημείο αναφοράς την προστασία και ολοκληρωμένη διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά τόνισε για το θέμα: «Η θέα είναι πολιτισμικό αγαθό και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να μετατρέπεται σε προνόμιο ορισμένων. Οφείλουμε, ακόμη κι όταν τα προνόμια είναι φωλιασμένα σε διοικητικές πράξεις, κανονισμούς και όρους δόμησης, να ανταποκρινόμαστε στη διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να υπάρξει ευνομία και αίσθημα δικαίου. Γι’ αυτό θα εξεταστούν σχολαστικά όλες οι παράμετροι και οι διαδικασίες, και είμαστε σε συνεννόηση με τον Γιώργο Σταθάκη ώστε να λάβουμε συντονισμένα τις σωστές αποφάσεις ως πολιτεία, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας».

Όπως ανακοινώθηκε, το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρά άμεσα στην επανεξέταση των συγκεκριμένων περιπτώσεων και στην εκ νέου εισαγωγή τους στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ): για την πρώτη περίπτωση σε σχέση με τις απαιτούμενες εγκρίσεις με παράλληλο αίτημα προς τον Δήμο Αθηναίων για τις εκδοθείσες πολεοδομικές άδειες, και για τη δεύτερη περίπτωση στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας αίτησης θεραπείας. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 53/Δ/1975), το Υπουργείο Πολιτισμού ελέγχει τα ύψη στη ζώνη μεταξύ των οδών Δ. Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη, Ροβέρτου Γκάλι και Ερεχθείου, ενώ για ακίνητα εκτός της ζώνης αυτής, και εφόσον έχουν προηγηθεί ανασκαφικές εργασίες (όπως στις εν λόγω περιπτώσεις), οι υποθέσεις διαβιβάζονται προς εξέταση στο ΚΑΣ. 

Σε μεσοπρόθεσμη βάση, η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχει ανακοινώσει τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα επανεξετάσει τους όρους δόμησης στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης (Μακρυγιάννη/Κουκάκι). Στο έργο της περιλαμβάνεται η καταγραφή και αξιολόγηση όλων των υφισταμένων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των υπομνημάτων συλλόγων κατοίκων και των δημοσιευμάτων σχετικά με την οικοδομική επιβάρυνση της περιοχής. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της, η ομάδα εργασίας θα συνεργαστεί στενά με παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων, ενώ μέχρι να ολοκληρώσει το έργο της και να επανακαθοριστούν οι όροι δόμησης εξετάζεται η προσωρινή αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn