epikairothta_2702.jpg

 

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου να επιταχύνει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Θεσμοί θα επισημαίνουν μεν στην έκθεση ότι από τον περασμένο Νοέμβριο η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων, κυρίως μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο ορισμένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Ανάμεσα σ’ αυτές συγκαταλέγονται η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (περιλαμβανομένης της τροποποίησης του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας), η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. Υπενθυμίζεται ότι η εκταμίευση της δόσης από τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ΑΝFAs-SMPs) εξαρτάται, βάσει της συμφωνίας για το χρέος, από την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται σήμερα να δώσει στη δημοσιότητα τις εκθέσεις της για τυχόν μακροοικονομικές ανισορροπίες στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Τα αποτελέσματα των εκθέσεων θα παρουσιάσουν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και η επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Μάριαν Τίσεν.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn