epikairothta_2103.jpg

 

Τη θέση ότι «γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι η ενέργεια», διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση κορυφής, σχήματος 3 συν 1, των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η συζήτηση για τον East Μed συνδέθηκε με την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Χιούστον των ΗΠΑ και στο East Μed Gas Forum, όπου συμμετείχαν επίσης η Ιορδανία, η Αίγυπτος και η Παλαιστίνη.

Το εκτιμώμενο κόστος του έργου του East Med αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα είναι ο πιο ασφαλής αγωγός παγκόσμια, καθότι λόγω του πολύ μεγάλου βάθους του θα είναι απρόσβλητος σε ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες. Υπογραμμίστηκε ότι με το έργο του East Med ενισχύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μέγεθός του ενδέχεται να διπλασιαστεί για να μεταφέρει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε μια πρώτη φάση θα δραστηριοποιηθούν οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ) και η Ιταλία με τη στήριξη των ΗΠΑ και σε δεύτερη φάση έπεται συνεργασία με τρίτες χώρες, κυρίως με την Αίγυπτο, αλλά και χώρες του Κόλπου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ. Μάικ Πομπέο τόνισε για τον East Med ότι για τις ΗΠΑ έχει δυνητικά μεγάλη σημασία από εμπορική άποψη, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας, και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει μέσω ενεργειακών κολοσσών των ΗΠΑ την προσπάθεια.

Ακολουθεί η κοινή δήλωση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΠΑ μετά την 6η τριμερή Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ: «Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή δέσμευσή τους να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον τριμερή μηχανισμό που δημιούργησε το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, σημειώνοντας τη σημασία της διευρυμένης συνεργασίας.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αμυνθούν ενάντια σε κακές εξωτερικές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Χαιρέτισαν τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συμβολή τους στην ενεργειακή ασφάλεια και στην αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας».

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn