thumbnail_Agia-Sofia.jpg

 

«Πάγο» στις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα μετατρέψει την Αγια-Σοφιά σε τζαμί βάζει η Unesco, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι για οποιαδήποτε αλλαγή σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του οργανισμού. «Όλες οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομίας. Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αλλάξει το όνομα κάποιου μνημείου, πρέπει να υποβάλει τις αλλαγές αυτές προς έγκριση στην Επιτροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή του οργανισμού.

Όπως μεταδίδει το Sputnik Ελλάδας, ο Τούρκος πρόεδρος πριν από λίγες ημέρες είπε ότι δεν αποκλείεται να αλλάξει το καθεστώς της Αγια-Σοφιάς προκειμένου από μουσείο να μετατραπεί σε τέμενος, προκαλώντας βεβαίως πλήθος αντιδράσεων. «Δεν είναι παράξενη πρόταση. Η Αγια-Σοφιά είναι μουσείο. Ενδεχομένως να πάρουμε μέτρα και αυτό να αλλάξει», δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Sabah».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγια-Σοφιάς συνιστά προσβολή όχι μόνο στο αίσθημα των χριστιανών, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, καθώς δεν πρόκειται απλώς για έναν μεγάλο ναό της χριστιανοσύνης, αλλά για κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn