epikairothta.jpg

 

Προς ψήφιση εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής σήμερα Τρίτη το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς χθες έγινε δεκτό με ευρεία πλειοψηφία από την επιτροπή της Βουλής.

Επί της αρχής ψήφισαν θετικά Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και επί της αρχής και επί των άρθρων. Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί. Το Μέρα 25, τέλος, καταψήφισε επί της αρχής και δήλωσε ότι υπερψηφίζει τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Το νομοσχέδιο εισήχθη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και η συζήτηση στην Ολομέλεια είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι.

Μιλώντας για αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι στόχος της φορολογικής πολιτικής της Ν.Δ. είναι ο συγκερασμός της αναπτυξιακής διάστασης με την κοινωνική μέριμνα. Εξήγησε ότι η νέα φορολογική πολιτική θα αποτελεί τμήμα ενός «ολοκληρωμένου σχεδίου» αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών και ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης, τη διεύρυνση των δημοσιονομικών περιθωρίων για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, τη δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ο υπουργός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε πολλούς πολίτες εκτός των ρυθμίσεων για τις 120 δόσεις και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ανακοίνωσε επίσης τη μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα προβλέπεται σε ρύθμιση που θα περιληφθεί στο διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί έως την Τετάρτη στη Βουλή.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «ταξικής μεροληψίας» για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι με την πρωτοβουλία της Ν.Δ. «δεν εξαιρείται κανείς».

Ας σημειωθεί ότι σε εξέλιξη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής βρίσκεται αυτή την εβδομάδα η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Επικρατείας για το επιτελικό κράτος.

Όπως μεταδίδει το Sputnik Ελλάδας, έως την Τετάρτη αναμένεται η κατάθεση του διυπουργικού νομοσχεδίου με τις ρυθμίσεις μεταξύ άλλων για το πανεπιστημιακό άσυλο και τη διοίκηση των ΟΤΑ.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn