politiki1607.jpg

 

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στην κυβέρνηση καθώς τα κρούσματα στη χώρα μας αυξάνονται ενώ παρατηρείται και διασπορά.

Αποφάσεις για τη διαχείριση των αυξημένων κρουσμάτων στην Ελλάδα, μετά και το άνοιγμα του τουρισμού, έλαβε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σύσκεψη που είχε με τους αρμόδιους υπουργούς και φορείς.

Οι παραπάνω αποφάσεις κινούνται κατά βάση σε δύο άξονες που είναι αφενός η εντατικοποίηση των ελέγχων και αφετέρου η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη υιοθετηθεί. 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις και πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία της Υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές αλλά και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους.

Πού εντοπίζονται τα προβλήματα

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε χώρους όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός όπως μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

«Έχουμε ουκ ολίγα τέτοια προηγούμενα. Νομίζω, αυτό φάνηκε και από τους ελέγχους σε μπαρ, κλειστά κέντρα διασκέδασης, όπου είχαμε περισσότερο κόσμο από τον επιτρεπόμενο. Εκεί, βλέπω εγώ, ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα. Και θα πρέπει να είμαστε αυστηροί στους ελέγχους μας. Θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα και δεν είμαι διατεθειμένος από αυτήν την πολιτική να κάνω αυτή τη στιγμή εκπτώσεις» σημείωσε.   

Παράλληλα, τόνισε πως θα πρέπει αν δοθεί προτεραιότητα σε ελέγχους στους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον συνωστισμό στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

Η στρατηγική ελέγχων για το επόμενο διάστημα

Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ως προς τους στόχους του επόμενου διαστήματος, οπότε και αναμένεται κορύφωση του τουριστικού κύματος στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να αναλύσουν άμεσα τον τρόπο αναδιάταξης των δυνάμεων και τόνισε ότι το μήνυμα που θα πρέπει να σταλεί σε όλους είναι ότι έλεγχοι γίνονται και όπου χρειάζεται επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα.

Πρόσθεσε δε πως το μήνυμα αυτό πρέπει να μεταφερθεί στις Περιφέρειες και στους Δήμους.

«Τους χρειαζόμαστε όπως ήταν μέχρι σήμερα. Συνεργάτες σε αυτήν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια την οποία κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.            

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η οργάνωση των ελέγχων ανήκει στο συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

Μάλιστα, στο κοινό επιχειρησιακό κέντρο, όπου εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς (ΕΛΑΣ, ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή) που συμμετέχουν στην ελεγκτική διαδικασία, θα προστεθεί ένας εκπρόσωπος από κάθε Περιφέρεια και από τους μεγάλους ή παραλιακούς Δήμους της χώρας, ώστε να υπάρξει απόλυτος συντονισμός των ελέγχων και καλύτερη κατανομή των δυνάμεων για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες

Άλλα 27 νέα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας κατέγραψε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη, εκ των οποίων τα τέσσερα εισαγόμενα. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.910.

Επίσης, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με γραπτή ανακοίνωσή του το απόγευμα της Τρίτης, έκανε γνωστό πως επιβεβαιώθηκαν ακόμη 58 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας.

Τα 28 εξ αυτών εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Μετά τα παραπάνω αποφασίστηκε και η χθεσινή σύσκεψη υπό των πρωθυπουργό, από την οποία, ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Sputnik Ελλάδας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn