politiki2708.jpg

 

Την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για μια συνέχεια των διπλωματικών κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης που ξεκίνησε με την ανακήρυξη της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σωτήρη Σέρμπο, που μίλησε στο Sputnik, η πρωτοβουλία βρισκόταν στο τραπέζι από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου πάτησε τη σκανδάλη ώστε η Ελλάδα να ακολουθήσει μια πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική και κυρίως να δείξει ότι δεν διέπεται από φοβικά σύνδρομα. Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι να εξελιχθεί σε μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών απέναντι στην Τουρκία αλλά πρέπει να γίνει χρήση των προνοιών του Δικαίου της Θάλασσας», τονίζει ο καθηγητής.

Άλλοι αναλυτές πάντως υποστηρίζουν ότι ναι μεν είναι θετική η απόφαση αναφορικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ωστόσο, όπως αναφέρουν, δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς, καθότι το δικαίωμα απέρρεε από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Την κίνηση του πρωθυπουργού σχολίασε στο Sputnik o καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης: «Πρόκειται για ελλιπή κίνηση της ελληνικής διπλωματίας. Θα έπρεπε να κάνει την επέκταση τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο. Αυτή τη στιγμή στέλνει λάθος μήνυμα η Ελλάδα προς την απέναντι πλευρά. Δείχνει ότι φοβάται να κάνει κάτι τέτοιο στο Αιγαίο λόγω Τουρκίας, που έχει διακηρύξει ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν casus belli, ενώ αισθάνεται ασφαλής στο Ιόνιο με την Ιταλία. Θα έπρεπε να γίνει εφ’ όλης της ύλης και όχι μερικώς».

Άλλοι αναλυτές προτείνουν την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 10 ναυτικά μίλια ώστε να ισοσταθμιστεί με τον εναέριο χώρο μας και να λάβει τέλος και το παγκόσμιο παράδοξο που συμβαίνει με ένα κυρίαρχο κράτος, όπως είναι η Ελλάδα, η οποία φαίνεται να διαθέτει άλλο εύρος κυριαρχίας στη θάλασσα και άλλο στον αέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός από την Ελλάδα, προέβησαν σε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια. Η αποτύπωση του εν λόγω εθιμικού κανόνα έγινε και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn