AIDWSΗ αρχοντιά του επαρχιώτη νίκησε. Η Ελλάδα θριαμβεύει και στον ρόλο του ξεπεσμένου ευγενή. Κανείς δεν μπορεί να μας μετακινήσει από τις πάγιες θέσεις μας και την πεισματική άρνησή μας.

Παγκοσμίως τεχνοκράτες, οικονομολόγοι, κερδοσκόποι και πολιτικοί κάθε απόχρωσης ασκήθηκαν σε κωλοτούμπες και πιρουέτες περιορισμού ή αποποίησης ευθύνης χάριν μιας κρίσης που δεν πολυκαταλαβαίνουν.

Τα στελέχη της τρόικα, στριμωγμένα μεταξύ κόκκινων γραμμών και εντεταλμένης υπηρεσίας, πάσχισαν μάταια να καταφέρουν κάτι, έστω και λίγο, σπαταλώντας δημιουργικά χρόνια της ζωής τους σε ταπεινά ξενοδοχεία και εστιατόρια της Αθήνας.

Οι Νότιοι Ευρωπαίοι συμπάσχουν, νομίζοντας ότι βιώνουμε τα ίδια και απορώντας γιατί δεν ξεσηκωνόμαστε μαζί τους ή μόνοι μας. Οι Βόρειοι Ευρωπαίοι στάθηκαν αμήχανοι και αναποφάσιστοι: να δώσουν αφειδώς τους κόπους τους για τη διάσωσή μας ή να παρακολουθήσουν απαθείς ένα ακόμη ανθρωπιστικό δράμα, αυτή τη φορά στους κόλπους της βασανισμένης μας ένωσης;

Το ίδιο το σύστημα τρίζει επικίνδυνα εμπρός στην ελληνική απάθεια. Οι πιο ξύπνιοι, ανεξαρτήτως θέσης και ειδικότητας, μας υποψιάζονται και αποφάσισαν να βάλουν χέρι σε φυσικούς πόρους για να τους διαθέσουν σε άλλους, πιο συνεργάσιμους λαούς. Προφανώς δεν μας ξέρουν καλά. Κάτι θα βρούμε για να αποκαλυφθεί η συνομωσία τους και να καταρρεύσουν τα άτιμα σχέδιά τους.

Ο Καραγκιόζης είναι πάλι επίκαιρος και χρήσιμος. Μας θυμίζει τα παλιά μας κόλπα, μας βοηθά να γαλουχήσουμε τις επόμενες γενιές και να ατσαλωθούμε τόσο για αυτή, όσο και για επόμενες κρίσεις. Πότε με το καταραμένο φίδι, πότε με τη βεζιροπούλα, ο εθνικός μας ήρωας-πρότυπο μας δείχνει τον δρόμο στην ανέξοδη βολή και, αν υπάρχει εχθρός, στον ήπιο, αφανή και ομόψυχο αγώνα, κατά προτίμηση χωρίς θυσίες.

Όπως και να το δεις, υπάρχει ελπίδα. Μας χρωστούν ανάπτυξη και μεγάλα έργα, αποφάσισαν ότι δικαιούμαστε κι άλλα δανεικά, μας έταξαν ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ένα ακόμη καλό κουρεματάκι στα θαλασσοδάνειά μας.

Είναι ένοχοι και υπόλογοι απέναντι σε κάθε Έλληνα πολίτη και πολιτικό όσοι επέτρεψαν να δανειστούμε υπερβολικά και να ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Για να πουλήσουν αυτοί τα αζήτητα προϊόντα τους, άφησαν εμάς να τραγανίσουμε το μέλλον των παιδιών μας. Ήρθε η ώρα να επανορθώσουν. Και ευτυχώς φροντίσαμε και φροντίζουμε να μην μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Είναι αδύνατο σε κάθε βάρβαρο να καταλάβει τον Έλληνα σε ιδιοσυγκρασία και κουλτούρα. Ακόμα και για τους Βαυαρούς, που μας αντιδάνεισαν την εικόνα της κλασικής Ελλάδας, στάθηκε ευκολότερο να καταπιούν τον φιλελληνισμό τους παρά να βαθύνουν την αντίληψή τους.

Είμαστε ασφαλείς και φέρνουμε το παιχνίδι στα μέτρα μας. Για να το σιγουρέψουμε, μήνυσε στους θεσμούς ότι δολοφονήσαμε τον Capo d'Istria κι ύστερα γύρισε στη θέση σου και κάνε ότι δουλεύεις.

Μην ανησυχείς. Ό,τι κι αν αλλάξουμε θα είναι μόνο για εκταμίευση.

Δημήτρης Φυντάνης

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn