sfciy.jpg

Η SciFY (www.scify.org) είναι μια βραβευμένη αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2012 και σήμερα απασχολεί 6 εργαζομένους και 10 εθελοντές. Φέρνει την κορυφαία τεχνολογία της πληροφορικής στην καθημερινή ζωή. Δημιουργεί ανοικτά, ελεύθερα προσβάσιμα, ολοκληρωμένα προϊόντα πληροφορικής και τα διαθέτει δωρεάν για να λύσουμε πραγματικά προβλήματα.

 

Πιστεύουν πως η επιστήμη είναι ο αγώνας λίγων να κατακτήσουν ένα κομμάτι της γνώσης που ανήκει σε όλους. Και γι’ αυτό οι άνθρωποι της βραβευμένης αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας SciFY έχουν βάλει τα δυνατά τους, όπως λέει εκ μέρους της ομάδας ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, μέσα από κατάλληλες συμμαχίες ανθρώπων και φορέων που θέλουν να βοηθήσουν, να αναπτύξουν τεχνολογικές λύσεις, να τις προσφέρουν δωρεάν και να τις μοιραστούν με όλους τους εμπλεκομένους.

Διαθέτετε υποστηρικτικές τεχνολογίες για ΑΜΕΑ. Ποιες ομάδες αυτών αφορούν κυρίως και κατά πόσο εύχρηστες είναι για άτομα μη εξοικειωμένα με την τεχνολογία;

Οι άνθρωποι με αναπηρία στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μια πολύ σκληρή καθημερινότητα. Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό τους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας – και μην ξεχνάμε ότι το όριο αυτό σήμερα είναι πολύ πολύ χαμηλό. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να αγοράσουν και να αξιοποιήσουν βοηθητικές τεχνολογίες για ΑΜΕΑ γιατί αυτές είναι πολύ ακριβές.

Συνεργαστήκαμε λοιπόν με ειδικούς αλλά και με ΑΜΕΑ και αναπτύξαμε λύσεις για μια σειρά αναπηριών, τις οποίες προσφέρουμε δωρεάν. Σε όλες τις περιπτώσεις φροντίσαμε οι λύσεις να μην είναι απλώς χρήσιμες αλλά χρησιμοποιούμενες. Να μπορούν δηλαδή οι τελικοί χρήστες να τις αξιοποιήσουν από την πρώτη στιγμή.

Έτσι, την εφαρμογή μας Talk and Play για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση τη χρησιμοποιούν τα μεγαλύτερα ιδρύματα στη χώρα, επαγγελματίες και γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά να επικοινωνήσουν, να ασκηθούν και να ψυχαγωγηθούν.

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μας για τυφλά παιδιά τα αξιοποιούν δάσκαλοι τυφλών παιδιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς λόγους. Σκεφθείτε ότι ήδη τα τυφλά παιδιά στο ΚΕΑΤ έχουν δημιουργήσει πολλά δικά τους παιχνίδια στην πλατφόρμα μας Memor-i Studio.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με άλλες λύσεις που έχουμε δημιουργήσει: Όλες αξιοποιούνται καθημερινά από ανθρώπους με αναπηρία, δίνοντάς τους μικρές ανάσες.

Αν αντιλαμβάνομαι σωστά, στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και μέσω του NewSum δίνετε τη δυνατότητα για άμεση σύντομη πληροφόρηση από πολλές διαφορετικές πηγές. Σε μια εποχή που τα fake news τείνουν να επισκιάσουν τα real news, αλλά και με δεδομένη τη δυσκολία της αντικειμενικής πληροφόρησης, πώς εξασφαλίζεται η αληθινή ενημέρωση;

Πράγματι, το NewSum είναι μια δωρεάν εφαρμογή που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία: Δημιουργεί αυτόματα περιλήψεις ειδήσεων από πολλές πηγές για να μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε πολύπλευρη ενημέρωση με μία ματιά. Χιλιάδες άνθρωποι την αξιοποιούν.

Φυσικά, η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει μόνο υποβοηθητικά για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Αν κάποιος θέλει μόνο να επιβεβαιώνει τις απόψεις του, δεν θέλει να ακούει άλλες.

Η παραπληροφόρηση (disinformation) είναι το πραγματικό πρόβλημα και τα fake news μόνο ένα μέρος του. Σκεφθείτε, για παράδειγμα, περιπτώσεις όπως οι ψευδείς followers στα κοινωνικά δίκτυα ή οι προσωπικές επιθέσεις των trolls σε ανθρώπους με διαφορετική άποψη.

Για τον λόγο αυτό η SciFY συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο SmartEd, όπου φορείς από 7 χώρες συζητάμε με πολίτες και ειδικούς πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των fake news και της παραπληροφόρησης. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνάς μας συμφωνούν με τα αποτελέσματα πρόσφατων διεθνών ερευνών: Οι Έλληνες έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά παγκοσμίως στην εμπιστοσύνη απέναντι στις προβαλλόμενες ειδήσεις, εκτίθενται καθημερινά σε ψευδείς ειδήσεις και θεωρούν ότι είναι δύσκολο να τις εντοπίσουν. Ταυτόχρονα θεωρούν τις ψευδείς ειδήσεις σημαντικό πρόβλημα για τη δημοκρατία. Γι’ αυτό διοργανώνουμε στο πλαίσιο του SmartEd σχετικά events για ευρεία ευαισθητοποίηση. Παράλληλα προβαίνουμε και σε άλλες πρωτοβουλίες που ενισχύουν τις άμυνες των πολιτών απέναντι στην παραπληροφόρηση και ενισχύουν τη δημοκρατία.

Για να προστατευθεί το δικαίωμα στην ενημέρωση, χρειάζονται προσπάθειες από πολλούς φορείς. Ήδη έχουν ξεκινήσει σημαντικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται εν εξελίξει. Οι πολίτες όμως πρέπει καθημερινά να ασκούν την κριτική τους σκέψη για να ελέγχουν την αξιοπιστία μιας είδησης, ιδιαίτερα προτού τη μοιραστούν στα κοινωνικά δίκτυα.

Μια σύντομη ματιά στη δράση της SciFY δείχνει ότι ονειρεύεστε έναν δραστήριο καινούργιο κόσμο που μπορεί να κάνει πολλά και μάλιστα δωρεάν. Ισχύει;

Αυτή τη στιγμή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι ωφελούμενοι της SciFY. Αυτό συμβαίνει επειδή για κάθε έργο μας ακολουθούμε μια συγκεκριμένη στρατηγική για να λύσουμε το πρόβλημα: Δημιουργούμε τις κατάλληλες συμμαχίες ανθρώπων και φορέων που θέλουν να βοηθήσουν, αναπτύσσουμε τεχνολογικές λύσεις και τις προσφέρουμε δωρεάν και, τέλος, μοιραζόμαστε τη γνώση με όλους τους εμπλεκομένους. Φυσικά, όλη αυτή η δουλειά απαιτεί μια τεράστια κινητοποίηση και κάθε φορά χρειάζεται να βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι. Αυτό τον δραστήριο καινούργιο κόσμο που λέτε τον ανακαλύπτουμε γύρω μας και παράλληλα τον δημιουργούμε κι εμείς  μέρα με τη μέρα.

Με ποιους οργανισμούς συνεργάζεστε;

Συνεργαζόμαστε με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εταιρίες, ΜΚΟ, φιλανθρωπικά ιδρύματα. Με όποιον μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων που θέλουμε να λύσουμε κάθε φορά. Και αυτές οι συνεργασίες είναι που δημιουργούν τα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Είστε μια ΜΚΟ από νέους για νέους ή, παρότι ασχολείστε με την τεχνολογία, οποιοσδήποτε άνθρωπος οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία σας;

Οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να τα αξιοποιήσει. Κάθε φορά που σχεδιάζουμε μια λύση, την κάνουμε με επίκεντρο τον τελικό χρήστη. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, η εφαρμογή μας ΔιΆνοια για ανθρώπους με άνοια ήδη αξιοποιείται από χιλιάδες φροντιστές και ανθρώπους με άνοια. Η εφαρμογή επιτρέπει στους φροντιστές να εκτυπώνουν νοητικές ασκήσεις που ο παππούς ή η γιαγιά μπορεί να συμπληρώνει με μολύβι και χαρτί, έναν τρόπο πιο οικείο σε πολλούς από αυτούς.

Ποιο είναι το όραμα της SciFY;

Η επιστήμη είναι ο αγώνας λίγων να κατακτήσουν ένα κομμάτι της γνώσης που ανήκει σε όλους. Και η δουλειά μας, όσων ασχολούμαστε με την επιστήμη, θεωρούμε ότι είναι απλώς να επιστρέψουμε όποιο κομμάτι πέσει στα χέρια μας στον ιδιοκτήτη του: στην ανθρωπότητα.

Οραματιζόμαστε να αναδειχθεί το άτομο και η προσφορά του μέσα σε ένα σύνολο συνεργατών και συνοδοιπόρων και να γίνει η επιστημονική εφαρμογή καθημερινότητα και κομμάτι ευημερίας.

Αγωνιζόμαστε για να προσφέρουμε λύσεις πραγματικών προβλημάτων, ίσες ευκαιρίες σε όλους και να αποτελέσουμε πηγή νέων εκπληκτικών ονείρων.

Κυβέλη Χατζηζήση,
Δημοσιογράφος-«Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn