251337015_4740488352682496_8758033244899138367_n.jpg

 

Ποιες δεξιότητες θα κάνουν έναν υποψήφιο να ξεχωρίσει στην αγορά εργασίας και πώς θα τις ξεχωρίσετε;

Τι καλείται να αντιμετωπίσει ένας νέος που θέλει να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα σήμερα;

Γεννά η κρίση ευκαιρίες τελικά;

Η ομάδα του skywalker.gr μίλησε με τον Δημήτρη Θάνο με αφορμή το διήμερο meet-up της ομάδας του Mindspace Πάτρας, που θα γίνει online με κεντρικό θέμα την επαγγελματική σταδιοδρομία.

Η 1η εκδήλωση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 15/11/2021 και ώρα 20:00-21:30 σε διαδικτυακό περιβάλλον μέσω YouTube και η 2η εκδήλωση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 22/11/2021 και ώρα 19:00-20:30.

Παρακολουθώντας την εκδήλωση, θα έχετε τη δυνατότητα να διεκδικήσετε κι εσείς μία εκ των τριών 1:1 συνεδρία πάνω στο career coaching, προσφορά των προσκεκλημένων της εκδήλωσης

Πείτε μας λίγα πράγματα για την ομάδα του Mindspace.

Στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε την επιχειρηματική νοοτροπία στους νεαρούς ενήλικες και φοιτητές, να τους κινητοποιήσουμε και να τους ενδυναμώσουμε ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή, καθώς και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη υπό το πλαίσιο του εθελοντισμού και του επιχειρείν. Για να το πετύχουμε αυτό, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις, ώστε να εξοικειωθούν με την επιχειρηματικότητα και τις καλές πρακτικές της σε άτυπο πλαίσιο και σε δομημένες ομάδες για την εξέλιξη μιας επιχειρηματικής ιδέας.  Συνοψίζοντας, προωθούμε την ενεργή συμμετοχή των νέων σε πρωτοβουλίες με επιχειρηματική και εκπαιδευτική αξία, που θα λειτουργούν καταλυτικά στην ενδυνάμωσή τους και στην ανάπτυξη της κοινωνίας.

Είναι η επιχειρηματική κουλτούρα διαδεδομένη στην Ελλάδα; Υπάρχουν βήματα να γίνουν σε αυτό τον τομέα;

Απαιτούνται πολλά βήματα για να καλλιεργηθεί η επιχειρηματική κουλτούρα και κυρίως η επιχειρηματική νοοτροπία στην Ελλάδα. Αυτό ξεκινά από το πανεπιστήμιο, που στοχεύει μόνο στις τεχνικές δεξιότητες. Ένα μεγάλο κενό που έχουν οι φοιτητές (δηλαδή οι μελλοντικοί εργαζόμενοι και εργοδότες) αφορά τις κοινωνικές δεξιότητες, το οποίο προσπαθούμε κι εμείς από τη μεριά μας να το μειώσουμε μέσα από τις δράσεις μας.

Ποια είναι τα challenges που αντιμετωπίζει ένας νέος που θέλει να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα σήμερα;

Κάποια challenges που θα αντιμετωπίσει ένας νέος είναι η έλλειψη πρωτοβουλιών και ατόμων που μεταδίδουν το όραμα και ενισχύουν τη νοοτροπία της επιχειρηματικότητας. Κι αυτό το παρατηρούμε ως γενική αντίληψη της Ελλάδας, πράγμα που χειροτερεύει λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Δηλαδή δεν υπάρχουν τόσοι άνθρωποι να καθοδηγήσουν τους νέους προς την επιτυχία, στο δικό τους εγχείρημα. Βέβαια, για να ξεκινήσει κανείς το ταξίδι του στον χώρο του επιχειρείν, απαιτείται κεφάλαιο και γνώση των νομικών κανόνων σε βάθος. Όσο πιο σύντομα διδαχθεί κάποιος τον επιχειρηματικό τρόπο σκέψης και όσο νωρίτερα γίνει κατανοητή η αξία του χρήματος, τόσο πιο πολύ επιτυχημένους επιχειρηματίες θα έχουμε στο μέλλον. Για να ασχοληθεί όμως ένα νέος με τον κόσμο του επιχειρείν, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να επιτευχθεί η σωστή διαμόρφωση ενός business plan, της ιδέας που θέλει να υλοποιήσει.

Έπειτα από μια μακροχρόνια οικονομική κρίση στην Ελλάδα, διανύουμε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση. Επηρέασε αυτό την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα; Γεννά η κρίση ευκαιρίες;

Σίγουρα επηρεάστηκε η επιχειρηματικότητα, αλλά όχι απαραίτητα προς το χειρότερο. Παρατηρούμε αύξηση των ευκαιριών στους τομείς της υγείας, της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, της enterprise technology, του fintech και γενικότερα όποιου τομέα σχετίζεται με το διαδίκτυο. Κι όλα αυτά, φυσικά, είναι απόρροια της ολοένα και μεγαλύτερης ενασχόλησης του μέσου ανθρώπου με τις νέες τεχνολογίες και όλα αυτά τα μέσα.

Τη Δευτέρα 15/11 και τη Δευτέρα 22/11 θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε online το διήμερο meet-up της ομάδας του Mindspace Πάτρας. Γιατί είναι πολύ σημαντικό για έναν νέο να παρακολουθήσει αυτή την εκδήλωση;

Σε αυτή την εκδήλωση έχουμε καλέσει καταξιωμένους career coaches, που θα αναλύσουν τις καλές πρακτικές για ένα καλοστημένο βιογραφικό, μια επιτυχημένη συνέντευξη, τρόπους και μεθόδους εύρεσης εργασίας με τη χρήση του διαδικτύου, ενώ θα συζητηθεί και το θέμα της δικτύωσης του φοιτητή. Επίσης, ο καθηγητής Γιώργος Πατρινός θα γεφυρώσει όλες αυτές τις γνώσεις με τον ακαδημαϊκό κλάδο. Τέλος, θα συζητηθούν οι τάσεις τόσο της σημερινής αγοράς εργασίας, όσο και της αγοράς εργασίας του άμεσου μέλλοντος.

Θεωρούμε πως όλοι οι νέοι πρέπει να είναι ενημερωμένοι ως προς το θέμα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να επιτύχουμε με το συγκεκριμένο διήμερο online meet-up.

Εσείς ξέρετε ποιες δεξιότητες θα κάνουν έναν υποψήφιο να ξεχωρίσει και πώς θα τις αποκτήσετε;

Σας περιμένουμε όλους με χαρά στα διαδικτυακά μας μέσα.

Δημήτρης Θάνος

Leader of Patras’ chapter at Mindspace NPO

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση εδώ.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn