SYNEDEYKSI_KALIBATSIS_28.6_I_900X600.jpg

 

Είναι από τα καλά παιδιά του χώρου. Είναι ταλαντούχος ηθοποιός που αγαπά πολύ την τέχνη του. Είναι ιδιαίτερα προσιτός και ειλικρινής. Μα πάνω απ’ όλα είναι αυθεντικός ως άνθρωπος.

Με αφορμή την παράσταση «Εκτός ελέγχου» του Αρκά, που πρωταγωνιστεί και που ήδη έχει ξεκινήσει την καλοκαιρινή της περιοδεία, ο αγαπημένος σε όλους μας Σωτήρης Καλυβάτσης βρέθηκε κοντά μας και μίλησε στο stentoras.gr.

Κ. Καλυβάτση, θα σας γυρίσω πολλά χρόνια πίσω. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ακολουθήσετε το επάγγελμα του ηθοποιού;

Νομίζω πως γεννήθηκα θέλοντας να γίνω ηθοποιός. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, έπαιρνα μέρος σε μικρές θεατρικές παραστάσεις στη γειτονιά, στην κατασκήνωση, στο σχολείο. Τα χρόνια περνούσαν και ασχολήθηκα με διάφορες άλλες δουλειές, όμως στο μυαλό και στην καρδιά μου πάντα είχα το όνειρο της υποκριτικής, καθώς ήταν το μόνο που πραγματικά με ενθουσίαζε.

Ύστερα από 2 χρόνια καραντίνας έχουν επιτέλους ξεκινήσει οι κοινωνικές έξοδοι και οι πολιτιστικές δράσεις. Πώς βιώσατε το καθεστώς της καραντίνας;

Αρχικά, για την πρώτη καραντίνα, που ήταν και ιδιαίτερα αυστηρή, πρέπει να ομολογήσω πως επειδή είχαν προηγηθεί 5 συνεχόμενα χρόνια δουλειάς, ήταν ιδιαίτερα ανακουφιστική για εμένα, καθώς πραγματικά το είχα ανάγκη και ξεκουράστηκα. Στη συνέχεια όμως, χωρίς να το καταλάβω όπως έγινε και για πολλούς ανθρώπους, άρχισα να ασφυκτιώ από την έλλειψη της ελευθερίας και τα μέτρα, καθώς ένιωθα να επηρεάζεται η ζωή μου και να αλλάζει η καθημερινότητά μου. Είχα άπλετο χρόνο για μαγειρική, για ταινίες, για συζητήσεις, όμως ο άνθρωπος εκ των πραγμάτων έχει ανάγκη να κοινωνικοποιείται και να δραστηριοποιείται, οπότε η καραντίνα κάποια στιγμή κατέληξε να είναι ενοχλητική. Ευτυχώς τα πράγματα δείχνουν να παίρνουν τον δρόμο τους και η ζωή όλων μας, αν και όχι ολοκληρωτικά, δείχνει να ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της.

main poster 3Πρωταγωνιστείτε στη θεατρική κωμωδία «Εκτός ελέγχου» του Αρκά και έχετε ήδη ξεκινήσει την καλοκαιρινή σας περιοδεία. Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση και τον ρόλο σας.

Είναι μια παράσταση για όλη την οικογένεια. Παλιοί και νέοι ήρωες του Αρκά ζωντανεύουν μέσα από μια κωμωδία που προσφέρει άφθονο γέλιο και θεωρώ πως αξίζει κανείς να την παρακολουθήσει και να περάσει καλά. Οι ρόλοι είναι προσαρμοσμένοι ακριβώς πάνω στα κείμενα του Αρκά και συγκεκριμένα τους δικούς μου ρόλους τους αγαπώ και τους θεωρώ πολύ ξεχωριστούς. Ανάμεσα σε άλλους υποδύομαι τον «Μόντε Κρίστο», το ποντίκι που ζει στη φυλακή και τον «Διάβολο» στη «Ζωή μετά».

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ανέλθει στη δημοσιότητα πολλές περιπτώσεις κακοποιητικής συμπεριφοράς σε διάφορους τομείς της κοινωνίας μας. Ακόμα και για τους χώρους της τηλεόρασης και του θεάτρου. Ποια είναι η θέση σας;

Σε κάθε περίπτωση, στηρίζω την αλήθεια και τη διαφάνεια. Πολλά περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφορά ευτυχώς έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης στην οποία ως πολίτης έχω εμπιστοσύνη πως κάνει το καθήκον της. Αναμένω κι εγώ, όπως όλοι μας, να αποδοθεί τιμωρία σε όποιον αποδειχθεί η ενοχή του ώστε παραδειγματικά να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Έχετε πολλά χρόνια στον καλλιτεχνικό χώρο. Ποια ήταν η καλύτερή σας συνεργασία και ποια η χειρότερη; Σας έχει απογοητεύσει ποτέ έως τώρα ο χώρος του θεάτρου;

Υπάρχουν οι καλές και οι κακές συνεργασίες, όπως σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επαγγέλματα. Οι άνθρωποι, είτε βρίσκονται στον χώρο του θεάτρου είτε σε κάποιο άλλο επαγγελματικό χώρο, απογοητεύουν και στεναχωρούν. Είναι σχεδόν πάντα θέμα χαρακτήρα και καταβολών. Δεν έχω απογοητευτεί από συνεργάτες. Ωστόσο νιώθω πως έχω απομυθοποιήσει κάποιους ανθρώπους. Ιδιαίτερα στην αρχή της καριέρας μου, απομυθοποίησα άτομα που είχαν μεγαλύτερη εμπειρία από μένα στα καλλιτεχνικά δρώμενα και ήταν πολύ περισσότερα χρόνια στον χώρο της τέχνης. Και αυτό γιατί με ενόχλησαν οι συμπεριφορές τους, καθώς τους είχα αποδώσει ιδιαίτερη αξία πριν τους γνωρίσω.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν στις μέρες μας με την υποκριτική;

Αν και δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές, ωστόσο θα πω τη γνώμη μου και ο καθένας μπορεί να την εκλάβει όπως νομίζει ή να πράξει όπως νιώθει. Το επάγγελμα του ηθοποιού δεν προσφέρει την ασφάλεια του βιοπορισμού στις μέρες μας, καθώς κάποιος που επιθυμεί να το ακολουθήσει θεωρώ πως πρέπει να έχει ένα οικονομικό background, μια ήδη υπάρχουσα οικονομική ασφάλεια και στήριξη. Επίσης χρειάζεται συνεχής αγώνας και υπομονή για να κατακτήσει κανείς τα μέγιστα του ονείρου της υποκριτικής και απαιτούνται γερό στομάχι και γερά νεύρα.

Τι να περιμένουμε από εσάς καλλιτεχνικά στο επόμενο διάστημα;

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Οκτώβριο θα βρίσκομαι στο θέατρο Βέμπο με την κωμωδία «The Full Monty» (στην ελληνική μετάφραση για όσους δεν το γνωρίζουν είναι το έργο «Άνδρες με τα όλα τους») και σύντομα θα ξεκινήσουμε τις πρόβες.

Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη

Δ/ντρια Σύνταξης, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn