TsoykalisI_900x600.jpg

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη των Ιωαννίνων, η ζωή όμως τον οδήγησε στην Αθήνα. Περνώντας από διάφορα πόστα και, αφού έπεσε στα χέρια του μια αγγελία εφημερίδας από ιδιωτικό γραφείο ερευνών, αποφάσισε να ακολουθήσει το σημερινό του επάγγελμα και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Έχοντας στο ενεργητικό του αμέτρητες επιτυχημένες συμμετοχές στην ιδιωτική έρευνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο πιο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής της χώρας μας, ο Γιώργος Τσούκαλης, μιλά στο stentoras.gr για τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις του επαγγέλματος αλλά και για τις υποθέσεις που τον συγκλόνισαν.

Κ. Τσούκαλη, τι σας οδήγησε να διαλέξετε το επάγγελμα του ιδιωτικού ερευνητή; Αν δεν κάνω λάθος, σπουδάσατε Οικονομικά.

Από μικρός ήθελα να γίνω ηθοποιός. Όμως διαπίστωσα πως ως ηθοποιός θα ήμουν ατάλαντος και αποφάσισα να ακολουθήσω την άλλη επιλογή μου, αυτή του ερευνητή. Έτσι, παρά τις σπουδές μου ως οικονομολόγου, η έρευνα ήταν πάντα ψηλά στην ατζέντα μου.

Πώς μπορεί να γίνει κάποιος ιδιωτικός ερευνητής; Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία του χαρακτήρα που απαιτούνται;

Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, πείσμα σε μεγάλο βαθμό και σίγουρα αφοσίωση στην επίτευξη του στόχου. Για να πετύχεις στην έρευνα, επιβάλλεται επίσης να αποκτήσεις γνώσεις σε κάθε επίπεδο. Η γνώση είναι σημαντικός πυλώνας μαζί με πολλούς άλλους, ενδεικτικά οι γρήγορες αποφάσεις, το ένστικτο, τα αντανακλαστικά κ.ά. Φυσικά, δεν πρέπει να εκλείπει ο σεβασμός στον εντολέα σου αλλά και στο έργο που επιτελείς ως ερευνητής.

Τι ρόλο παίζει το ένστικτο στη διερεύνηση των υποθέσεων για εσάς; Το εμπιστεύεστε;

Το ένστικτο είναι από τους κορυφαίους πυλώνες σήμερα και σε συνδυασμό με τη λογική βοηθούν τα μέγιστα στην έρευνα. Ναι, το εμπιστεύομαι. Το ένστικτο και τα μαθηματικά οδηγούν συνήθως στη λύση ενός γρίφου. Η έρευνα είναι ένα παζλ που χρειάζεται αυτά τα δύο στοιχεία.

Ασκείτε ένα πολύ επικίνδυνο επάγγελμα. Δεν φοβάστε; Έχει κινδυνέψει ποτέ η ζωή σας;

Πράγματι είναι επικίνδυνο επάγγελμα. Ο φόβος είναι ανθρώπινο συναίσθημα και, ναι, έχω φοβηθεί. Όμως αυτός ο φόβος γίνεται δημιουργική αδρεναλίνη και με ιντριγκάρει. Έχω κινδυνεύσει αρκετές φορές. Αναφέρω ενδεικτικά την υπόθεση του Αλκέτ Ριζάι, ο οποίος δραπέτευσε δύο φορές με το ελικόπτερο από τις φυλακές και μάλιστα τη μία φορά το ελικόπτερο το είχε νοικιάσει στο όνομά μου γιατί του είχα γίνει εμμονή. Άλλη μια φορά κινδύνεψα με τα αρχαία της Κορίνθου, καθώς επίσης και στην Κύπρο κατά τη διάρκεια καταδίωξης ενός κακοποιού.

Σε ποια υπόθεσή σας έχετε «πέσει από τα σύννεφα»; Που δεν περιμένατε την έκβασή της ή που έχετε απογοητευτεί;

Υπήρξε περίπτωση που πραγματικά έπεσα από τα σύννεφα. Είναι μια υπόθεση που συγκλόνισε το Πανελλήνιο και για την οποία εργάστηκα πολλούς μήνες να τη φέρω εις πέρας. Όταν συνελήφθησαν οι δράστες και οδηγήθηκαν στο εδώλιο, το θύμα έκανε συμφωνία μαζί τους και χρηματίστηκε για να αλλάξει την κατάθεσή του στην τελευταία δίκη. Το δικαστήριο όμως δεν πείστηκε από τις αμφιβολίες που δήθεν είχε το θύμα και καταδίκασε τους συλληφθέντες σε ισόβια. Όταν το θύμα ήρθε να με χαιρετήσει στο τέλος της δίκης γύρισα την πλάτη και έφυγα, καθώς είχα ήδη μάθει ότι έχει χρηματιστεί.

Έχετε ασχοληθεί με πολύ σημαντικές υποθέσεις στη χώρα μας και το εξωτερικό. Αρχαιοκαπηλίες, εξαφανίσεις, υποθέσεις οικονομικής φύσεως, υποθέσεις κακοποιών κτλ. Ποια σας έχει μέχρι σήμερα συγκλονίσει περισσότερο απ’ όλες και γιατί;

Ανεξίτηλο tatoo στη μνήμη μου είναι η υπόθεση με τα δίδυμα στο Mάτι, γιατί ακόμη και σήμερα δεν μπορώ να διαχειριστώ την εικόνα των δύο κοριτσιών τα οποία βρέθηκαν αγκαλιασμένα να οδηγούνται σε φρικτό θάνατο.

Επίσης, ανεξίτηλη μέσα μου είναι η υπόθεση του Άλεξ στη Βέροια. Ήταν μια υπόθεση για την οποία έκανα συνολικά 29 ταξίδια αυθημερόν στη Βέροια και οι ανατροπές διαδέχονταν η μία την άλλη.

Για να κλείσουμε την συνέντευξή μας, θα ήθελα μια ευχή από εσάς. Μια σκέψη σας ή έναν προβληματισμό σας. Ίσως το μότο που ακολουθείτε στη ζωή σας.

Θερμές χριστουγεννιάτικες ευχές για υγεία ψυχική και σωματική! Το μότο μου είναι να βάζουμε στόχους στη ζωή μας και να επιμένουμε. Να μην τα παρατάμε ποτέ.

Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη

Δ/ντρια Σύνταξης, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn