syn_1901.jpg

 

Δεν διστάζει να πει τη γνώμη του, ακόμα κι όταν ξέρει ότι θα είναι αντίθετη με τους πολλούς. Δεν διστάζει να πάρει θέση για τις αναξιοπρεπείς συμπεριφορές, ιδίως όταν αυτές πληγώνουν τον συνάνθρωπό του. Και οι εμπειρίες του στο θεατρικό σανίδι και τα τηλεοπτικά δρώμενα δείχνουν πως δεν είναι ο ηθοποιός που «βολεύεται». Ταλαντούχος, δραστήριος, ειλικρινής, συναισθηματικός, δίκαιος και απόλυτα προσιτός ο κ. Σπύρος Μπιμπίλας μιλά στο stentoras.gr και τον ευχαριστούμε θερμά.

Κ. Μπιμπίλα, θα σας γυρίσω αρκετά χρόνια πίσω. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Η μαγεία που εξάσκησε επάνω μου το σινεμά του ’60, μια και είμαι γέννημα-θρέμμα παιδί της πόλης και της δεκαετίας αυτής (γεννήθηκα το ’56), ήταν αυτή που με ώθησε και με έκανε να λατρέψω τον χώρο και να θέλω να χωθώ και να χαθώ μαζί με τους ηθοποιούς που λάτρευα μέσα στο πανί της μεγάλης οθόνης. Η μεγαλύτερη ευτυχία της ζωής μου είναι ότι τα κατάφερα, κι έκανα μάλιστα οικογένειά μου αυτούς τους ανθρώπους.

Έχετε διανύσει μια σπουδαία πορεία ως ηθοποιός στο θέατρο και στην τηλεόραση. Ποιο είναι για εσάς το απόσταγμά της; Είναι η πορεία σας όπως την είχατε οραματιστεί όταν πρωτοξεκινούσατε;

Εμένα με ενδιέφερε να ζήσω ένα υπέροχο ταξίδι ζωής μέσα από αυτή τη δουλειά! Δεν με ένοιαξε ποτέ πόσο γνωστός θα γίνω, πόσα χρήματα θα βγάλω ή πόσο μεγάλους ρόλους θα έπαιζα. Έτσι, έγινα ευτυχισμένος κι επιτυχημένος ηθοποιός ακριβώς γιατί δεν έβαλα άγχος στη ζωή μου για το υπερβάλλον αλλά για το ωραίο, το ευπρεπές και το αξιόλογο!

Υπήρξαν συνεργασίες ή οι άνθρωποι στη διαδρομή σας που σας απογοήτευσαν και σας στεναχώρησαν; Πώς το αντιμετωπίσατε;

Ασφαλώς και κάποιες φορές πικράθηκα και απογοητεύθηκα από ανθρώπους της δουλειάς μας, όχι γιατί πείραξαν εμένα προσωπικά, αλλά γιατί έβλεπα κακοποιητικές συμπεριφορές που με έκαναν κάποιες φορές να έρθω σε ρήξη. Εξάλλου η σημερινή εξέλιξη του #metoo και η παρουσία μου στις δίκες το αποδεικνύουν.

Επίσης, υπήρξαν φορές που έπεσα θύμα οικονομικής εκμετάλλευσης. Αλλά κι αυτό το αντιμετώπισα με ωριμότητα, φτάνοντας μάλιστα σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις στο δικαστήριο. Θέλει γερά νεύρα κι υπομονή η δουλειά μας.

Είστε άνθρωπος ευθύς, που πάντα εκφράζει την άποψή του για θέματα και περιστατικά που διαβρώνουν την κοινωνία μας. Και για αυτό πολλές φορές έχετε βρεθεί στο στόχαστρο κριτικής και σχολιασμού. Πώς το διαχειρίζεστε;

Χαίρομαι να παίρνω θέση σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Έχω μεγάλη αίσθηση του δικαίου (σπούδασα και νομικά) και του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Μάχομαι για αυτό μη φοβούμενος οξύτατη ή κακεντρεχή κριτική! Δεν διστάζω να τα βάλω με ισχυρότερους από εμένα όταν με πνίγει το δίκιο! Και δεν με νοιάζει να εκτίθεμαι όταν μάχομαι.

Σας εξέπληξαν τα περιστατικά βιαιότητας και σεξουαλικής κακοποίησης από τον χώρο του θεάτρου που ήρθαν στην επιφάνεια της δημοσιότητας τον τελευταίο χρόνο; Το περιμένατε; Ως συνάδελφος των ανθρώπων αυτών που βρέθηκαν εντέλει στο εδώλιο, αλλά και ως πολίτης της κοινωνίας μας, είστε ικανοποιημένος από την απόδοση της δικαιοσύνης;

Όχι, δεν εξεπλάγην…  Ο ανθρώπινος χαρακτήρας ανά τούς αιώνες μας επιφυλάσσει εκπλήξεις και ενίοτε ισχυρούς κλυδωνισμούς! Έμεινα άναυδος από το μέγεθος των κακοποιητικών πράξεων από ορισμένους. Όσο για τη δικαιοσύνη, λειτουργεί βάσει ανθρωπίνων άρα και ατελών πολλές φορές νόμων, οπότε μας κάνει να αισθανόμαστε κάποιες φορές ανυπεράσπιστοι απέναντι στο άδικο, στο ανήθικο, στο απάνθρωπο. Όμως στις δυτικές κοινωνίες όπου ανήκουμε  αυτό είναι το σύνηθες, γιατί ο πολιτισμός προστατεύει και τον αδικούντα, αφού είναι άνθρωπος. Κι αυτός κι ας λάθεψε έχει φυσικά δικαιώματα. Αυτή είναι και η φιλοσοφία της δικής μου ζωής.

Πείτε μας μερικά επίθετα που θεωρείτε ότι σας χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο.

Ειλικρινής, ακριβοδίκαιος, φιλάνθρωπος και φιλόζωος.

Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη

                                    Δ/ντρια Σύνταξης,stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn