synedeuxi_900_1502.jpg

 

Ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης είναι από τους ηθοποιούς που χαίρεσαι να κουβεντιάζεις μαζί του. Όχι μόνο για την έξυπνη σκέψη του, που άλλοτε σε ηρεμεί και άλλοτε σε κρατά σε εγρήγορση, αλλά και γιατί νιώθεις πως πραγματικά έχεις πολλά να μάθεις από αυτόν. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου με πολλές θεατρικές και τηλεοπτικές επιτυχίες στο ενεργητικό του, με σπουδές στον Προγραμματισμό Υπολογιστών και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, με εμπειρία στη διδασκαλία, αποδεικνύει πως πέρα από ταλαντούχος στην υποκριτική είναι άνθρωπος ανήσυχος και πολυπράγμων. Πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση «Λαχτάρα για κεράσια» στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ».Τον ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη που παραχώρησε στο stentoras.gr. 

Κύριε Καλφαγιάννη, έχετε διανύσει μια επιτυχημένη πορεία στο θέατρο και στην τηλεόραση. Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της μέχρι τώρα διαδρομής σας, ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά που θα μπορούσατε να μου αναφέρετε;

Δεν θεωρώ ότι έχω κάνει κάτι φοβερό. Θα μπορούσε η επαγγελματική μου πορεία να είναι πολύ καλύτερη. Ήμουν ανώριμος κάποιες φορές να διαχειριστώ τον εαυτό μου ως επαγγελματία ηθοποιό. Για ό,τι μου προσφέρθηκε σε αυτή την πορεία, μόνο ευγνωμοσύνη νιώθω. Για όσα δεν κατάφερα και για όσους απογοήτευσα, έχω μέσα μου μια συγγνώμη φυλαγμένη. Και εύχομαι μια μέρα να τους τη χαρίσω. Κρατώ μόνο τα καλά. Το θέατρο είναι πολύ μεγάλο για να έχω παράπονα από αυτό. Βεβαίως υπήρχαν άνθρωποι που με τις συμπεριφορές τους ένιωσα πως δεν ταιριάζαμε. Κάποιος είπε πως το θέατρο έχει καλούς και ευαίσθητους ανθρώπους. Εγώ θεωρώ πως το θέατρο είναι όπως και ο κόσμος μας, τους χωράει όλους! Και τους καλούς και τους κακούς τους αγαπάει.

Είναι το επάγγελμα του ηθοποιού όπως το είχατε οραματιστεί, ξεκινώντας την καριέρα σας;

Δεν νομίζω πως ως παιδιά θα μπορούσαμε να συλλάβουμε την πραγματικότητα με τον υπέροχο αθώο μας νου. Βέβαια, πίστευα πως ως ηθοποιός θα μπορούσα να πω όσα δεν κατάφερνα ως άνθρωπος. Μέσα από τα λόγια των άλλων πίστευα πως θα μπορούσα να εκφράσω, να ανταλλάξω, να μοιραστώ τη δική μου οπτική για τη ζωή, την πίστη και τον άνθρωπο. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Όπως και σε κάθε επαγγελματικό χώρο, έτσι και στο θέατρο αντιμετωπίζει κανείς και άλλα θέματα, τα οποία ενδεχομένως να τον αποσπούν από αυτή την ονειροπόλα ιδέα που έχει ως παιδί.

Πρωταγωνιστείτε στη θεατρική παράσταση-μιούζικαλ «Λαχτάρα για κεράσια». Γιατί να έρθει κάποιος να την παρακολουθήσει;

Δεν θα πω γιατί να έρθει. Νομίζω πως το κοινό στις μέρες μας ενημερώνεται για τα πάντα. Διαβάζει, ψάχνει, μαθαίνει. Από όλη τη διάχυτη πληροφορία, κρίνει αν του αρέσει, αν έχει κάτι να του προσφέρει και θα πάει για να το διαπιστώσει ιδίοις όμμασι. Αν πω εγώ γιατί να έρθει, θα χαθεί το μυστήριο της αναμονής. Το μόνο που θα πω είναι πως αξίζει να έρθει όποιος λαχταρά για κεράσια, για την άνοιξη, για τη νέα αρχή, για να ξανανιώσει το πρώτο αίσθημα.

Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που επιθυμούν τις μέρες μας να ασχοληθούν με την υποκριτική;

Λέω στα παιδιά που συναντώ κατά καιρούς αυτά που διακρίνω στο καθένα ξεχωριστά. Άλλος χρειάζεται να κάνει δύο βήματα μπροστά, κάποιος άλλος να στρίψει, άλλος να μελετήσει λίγο παραπάνω, άλλος να σταματήσει να σκέφτεται πολύ. Για κάθε παιδί που επιθυμεί να γίνει ηθοποιός, καλά κάνει και το επιθυμεί. Δεν θα του πω εγώ ναι ή όχι, όπως ούτε και κάποιος άλλος χρειάζεται ουσιαστικά να του πει τι να θέλει.

Αρχικά θα πρέπει να τα μετρήσει όλα. Να ζυγίσει τα προσόντα του, τα ελαττώματά του, τις δεξιότητές του. Να ξέρει τι μπορεί σε αυτό το ταξίδι να χρησιμοποιήσει από τις αποσκευές του. Πόσο γενναίος και έτοιμος είναι να γίνει χίλιοι άνθρωποι και όχι  μόνο ο ένας που έχει συνηθίσει να είναι.

Εν τέλει, όποιος είναι να γίνει ηθοποιός θα γίνει. Ακόμα και στους δύσκολους καιρούς μας πρέπει κάποιοι να γίνουν η φωνή πολλών.

Πείτε μας τρία επίθετα που θεωρείτε πως σας χαρακτηρίζουν.

Αντί για τους χαρακτηρισμούς, θα πω τρεις λέξεις που με αντιπροσωπεύουν: μέλι, θεραπεία και αγάπη. Και ας φανταστεί ο καθένας τι μπορεί να σημαίνουν για μένα.

Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη

Δ/ντρια Σύνταξης, stenoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn