sunedeuxi_900_2703.jpg

 

Αν δεν έχεις δει ακόμη την κωμωδία «Μαύρη Σαμπούκα»,σε παροτρύνουμε να το κάνεις. Άφθονο γέλιο και έξυπνες ατάκες σε κρατούν σε εγρήγορση σε μια παράσταση που φεύγοντας θέλεις να δεις ξανά και ξανά. Παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο «Ζίνα» και ετοιμάζεται να μοιράσει χαμόγελα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αφού σχεδιάζει την καλοκαιρινή της περιοδεία. Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της Τόλης Παπαδημητρίου παραχώρησε συνέντευξη στο stentoras.gr και τον ευχαριστούμε θερμά.

Κύριε Παπαδημητρίου, πώς προέκυψε η αγάπη για τη σεναριογραφία και την υποκριτική; Έφερε το ένα το άλλο;

Κάπως έτσι έγινε. Από μικρό παιδί μου άρεσε να γράφω όσα έβλεπα γύρω μου. Τύχαινε να δω μια ταινία στο  σινεμά, και έπειτα που γυρνούσα σπίτι, καθόμουν και έγραφα μια ιστορία πανομοιότυπη με αυτήν που είχα δει. Στη δραματική σχολή διαπίστωσα πως για μένα η σεναριογραφία μπορεί αν συμπληρώνει την υποκριτική ή και το αντίστροφο, και ήταν εκείνη η περίοδος που έγραψα και το πρώτο μου έργο.

Προτιμάτε το θέατρο ή την τηλεόραση και γιατί;

Μου αρέσει λίγο παραπάνω το θέατρο, γιατί ο ηθοποιός βρίσκεται σε άμεση επαφή και διάδραση με το κοινό του, και εμένα προσωπικά αυτό με κάνει να αισθάνομαι πολύ όμορφα. Η τηλεόραση έχει και αυτή τη μαγεία της λόγω της εμβέλειάς της.

Για όσους επιθυμούν να γίνουν ηθοποιοί πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι, κρίνοντας από τη δική σας εμπειρία;

Κρίνοντας από τη δική μου επαγγελματική πορεία, θα απαντήσω πως ήταν δύσκολο το μονοπάτι της ηθοποιίας. Δυσκολεύτηκα, γιατί παράλληλα θέλησα να δώσω βαρύτητα και στη συγγραφή. Απαιτεί υπομονή και επιμονή. Πρέπει διαρκώς να το προσπαθείς. Να είσαι προετοιμασμένος ότι θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες και παρ’ όλα αυτά να το θέλεις ακόμη πολύ.

Κάποια χρονική περίοδο ασχοληθήκατε και με την καθημερινή συγγραφή κειμένων για την τηλεοπτική ψυχαγωγική εκπομπή «Καλό Μεσημεράκι». Δεν ήταν αγχωτική;

Η καθημερινή απόδοση των κειμένων ήταν όντως πολύ αγχωτική, γι’ αυτό και δεν μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε και για πολύ καιρό. Για μένα το άγχος και η πίεση απέδιδαν ως κινητήριος δύναμη της δημιουργικής διαδικασίας.

Έχετε γράψει το σενάριο, σκηνοθετείτε και πρωταγωνιστείτε στη θεατρική κωμωδία «Μαύρη Σαμπούκα». Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση.

Πρόκειται για κωμωδία. Μιλά για  δύο ανθρώπους που προέρχονται από τελείως διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο, συναντιούνται τυχαία, εντέλει γίνονται φιλαράκια και καταλήγουν να τους ενώνουν πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που τους χωρίζουν. Όλα ξεκινούν με μια διάρρηξη σε ένα σπίτι σε λάθος όροφο, που ανήκει στον πάμπλουτο μουσικοσυνθέτη Διονύσιο Αβέρωφ, τον ρόλο του οποίου ερμηνεύει ο Αντώνης Στάμος. Εγώ ερμηνεύω τον διαρρήκτη Βλάση Κουρούπα. Τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο όταν κάνει την εμφάνισή του ο συνεργός του, ο Μήτσος.

Το γέλιο είναι αναπόφευκτο για όποιον παρακολουθεί την παράσταση. Έχετε καταφέρει να κάνετε το κοινό να την απολαμβάνει και να περνάει καλά. Πώς είναι ο Τόλης Παπαδημητρίου στην προσωπική του ζωή; Λένε πως όσοι είναι κωμικοί στο σανίδι είναι συνήθως μελαγχολικοί στη ζωή τους.

Νομίζω σωστά λένε. Τουλάχιστον εγώ δεν νιώθω να είμαι η ψυχή της παρέας. Δεν κάνω τους άλλους να ξεκαρδίζονται πέρα από το θέατρο, δεν τραβώ τα βλέμματα. Γενικά είμαι πολύ ήσυχος.

Πώς νιώθετε που το κοινό έχει αγαπήσει αυτή την παράσταση; Το περιμένατε;

Το ευχόμουν. Φυσικά και ένιωθα μεγάλη ανασφάλεια για το αν θα καταφέρω να κάνω τον κόσμο να γελάσει, από την άλλη όμως ένιωθα και μια σιγουριά μέσα μου. Χαίρομαι πάρα πολύ που ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το έργο και νιώθω δικαιωμένος για το αποτέλεσμα. Παίρνω δύναμη ώστε να προχωρήσω και στα επόμενα.

Πείτε μου τρία επίθετα που πιστεύετε ότι σας χαρακτηρίζουν.

Είμαι τελειομανής και αγχωτικός –με τη θετική τους έννοια– αλλά και ιδιαίτερα δοτικός.

 

Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη

Δ/ντρια Σύνταξης, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn