syn_900x600.jpg

 

Αναμένοντας το συνέδριο Φιλανθρωπία 2.0 της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας HIGGS, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Μαΐου στο Σεράφειο του Δήμου Αθηνών και σκοπό έχει το άνοιγμα του ουσιαστικού διαλόγου και την ανάδειξη καλών πρακτικών σε θέματα που αφορούν όλο το οικοσύστημα της Κοινωνίας των Πολιτών, συνομιλήσαμε με τον συνιδρυτή της, τον κ. Σωτήρη Πετρόπουλο. Ποιο είναι το όραμά του και ποια τα μελλοντικά σχέδια του HIGGS; Αποκαλύπτονται παρακάτω στη συνέντευξη που παραχώρησε στο stentoras.gr.

Κύριε Πετρόπουλε, πείτε μας λίγα λόγια για την πρωτοβουλία HIGGS. Σε ποιους απευθύνεται και ποιος είναι ο σκοπός της;

To HIGGS δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και δράσεις θετικού κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντικτύπου στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί στην ουσία τον πρώτο και μεγαλύτερο κόμβο (hub) υποστήριξης ΜΚΟ και άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών στη χώρα μας. Ο βασικός μας στόχος είναι να αναπτύξουμε και να υποστηρίξουμε τις ελληνικές Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς και εγχειρήματα τα οποία έχουν στον πυρήνα τους την κοινωνική ωφέλεια, παρέχοντάς τους εκπαίδευση, εξειδικευμένη συμβουλευτική και ευκαιρίες δικτύωσης.

Απευθυνόμαστε κυρίως σε μικρομεσαίες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και Κοιν.Σ.Επ., δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν προγράμματα εκπαίδευσης και συμβουλευτικής (Incubator, Accelerator, GSE Incubator), τα οποία τους προσφέρουν γνώσεις και πρακτικά εργαλεία για να αναπτυχθούν στρατηγικά, να είναι οικονομικά βιώσιμες και να εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον σκοπό τους. Παράλληλα, λειτουργούμε υποστηρικτικά και σε μεγαλύτερες οργανώσεις, καθώς και άλλους stakeholders του οικοσυστήματος, προσφέροντας ειδικά σχεδιασμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής και μέτρησης κοινωνικού αντίκτυπου.

Πώς προέκυψε η έμπνευση για τη δημιουργία του οργανισμού;

Το HIGGS ιδρύθηκε το 2015 με τη δωρεά και την πολύτιμη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η ιδέα όμως είχε προκύψει πολύ νωρίτερα, καθώς είχε προηγηθεί μια προπαρασκευαστική περίοδος 4 χρόνων, κατά την οποία μαζί με τον καθηγητή Αστέρη Χουλιάρα και μια ομάδα ειδικών οργανώσαμε σεμινάρια ενδυνάμωσης ικανοτήτων ΜΚΟ σε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Η μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση των οργανώσεων και των εθελοντικών ομάδων από όλη τη χώρα, καθώς και οι ανάγκες που διαπιστώσαμε για τεχνογνωσία και κατάρτιση, αποτέλεσαν την έμπνευση για την ίδρυση του HIGGS ως μιας δομής που θα μπορούσε σε μια μόνιμη βάση να καλύπτει τις ανάγκες αυτές, προσφέροντας ουσιαστικές υπηρεσίες ενδυνάμωσης στο οικοσύστημα.

Θεωρείτε πως με τις δράσεις και τα προγράμματά του συνεισφέρει στην κοινωνική ανάπτυξη; Πείτε μας μερικά παραδείγματα.

Το HIGGS έχει καταφέρει σχεδόν από την αρχή της λειτουργίας του να αποτελεί έναν κόμβο ενημέρωσης, πληροφόρησης και να προωθεί τη δικτύωση όλων των φορέων του οικοσυστήματος της Κοινωνίας των Πολιτών. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των οργανώσεων για να μπορούμε στη συνέχεια να σχεδιάζουμε και να προσφέρουμε στις ΜΚΟ, εκτός από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, και άλλες δράσεις και υπηρεσίες, συνεισφέροντας έτσι και στη συνολικότερη ανάπτυξη του χώρου. Μέσω της ενδυνάμωσης των οργανώσεων στην ουσία βοηθάμε αυτούς που βοηθούν και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Επιπλέον, καταρτίζουμε ενδιαφέρουσες μελέτες για τον κλάδο, προσφέρουμε εργαλεία ενδυνάμωσης ικανοτήτων και μέτρησης κοινωνικού αντίκτυπου και διοργανώνουμε εκδηλώσεις, όπως το συνέδριο Φιλανθρωπία 2.0, με σκοπό τη διάχυση τεχνογνωσίας και το άνοιγμα διαλόγου.

Η χαρά μας είναι ιδιαίτερα μεγάλη όταν βλέπουμε ότι οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και άλλοι stakeholders, αναμένουν και συμμετέχουν μαζικά κάθε χρόνο σε κάποιες από τις εμβληματικές μας δράσεις, όπως το ετήσιο συνέδριό μας, το HIGGS Donors Speed Dating Event, που φέρνει σε επαφή ΜΚΟ και πιθανούς δωρητές/χορηγούς, αλλά και το τριμηνιαίο μας ηλεκτρονικό μαγκαζίνο για την Κοινωνία των Πολιτών, το «Civil Society Updates».

Η πορεία του HIGGS είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δημιουργία αξίας όχι μόνο για τις ΜΚΟ, αλλά μέσω αυτών και για την κοινωνία στο σύνολό της. Μέσα από την ανάπτυξη της γνώσης και την παροχή πρακτικών εργαλείων και εξατομικευμένης συμβουλευτικής συμβάλαμε και εμείς στο να διασφαλίσουν αυτές οι οργανώσεις χρηματοδοτήσεις άνω των 11 εκατ. €, να δημιουργήσουν 771 νέες θέσεις εργασίας και να εξυπηρετήσουν περισσότερους από 350.000 ωφελούμενους. Οι ιστορίες επιτυχίας των οργανώσεων που έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματά μας, αλλά και η συνεχής ζήτηση για τις υπηρεσίες μας από νέες πρωτοβουλίες που ξεκινούν τώρα τη δράση τους, μιλούν από μόνες τους για το έργο της ενδυνάμωσης που προσφέρουμε στις ελληνικές ΜΚΟ. 

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη διοργάνωση του συνεδρίου Φιλανθρωπία 2.0;

Ένας από τους βασικούς ρόλους του HIGGS είναι το άνοιγμα ενός ουσιαστικού διαλόγου και η ανάδειξη καλών πρακτικών σε θέματα που αφορούν όλο το οικοσύστημα της Κοινωνίας των Πολιτών. Με αυτό το σκεπτικό, έχουμε θεσμοθετήσει το ετήσιο συνέδριο ως ένα κορυφαίο σημείο συνάντησης και διαλόγου για τις κοινωφελείς οργανώσεις, τα κοινωφελή ιδρύματα, τις  επιχειρήσεις, τους δημόσιους φορείς και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Το φετινό μας συνέδριο Φιλανθρωπία 2.0 θα πραγματοποιηθεί 10 και 11 Μαΐου στο Σεράφειο Δήμου Αθηνών και η θεματική του εστιάζει στον κοινωνικό αντίκτυπο. Μέσα από την εμπειρία μας και την επαφή με τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών διαπιστώσαμε ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια είναι η ανάδειξη του ρόλου και του αποτυπώματός τους. Το συνέδριο θα εστιάσει στη σημασία του κοινωνικού αντίκτυπου ως μοχλού ανάπτυξης της κοινωνίας και φιλοδοξούμε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλους μέσα από την ανάδειξη καλών πρακτικών και παραδειγμάτων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν και ανοιχτή για όλους και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εγγραφές εδώ https://higgs3.org/filanthropia_2-0/

Ως Co-Founder του HIGGS, ποιο είναι το όραμά σας;

Δημιουργήσαμε το HIGGS ως απάντηση στις ανάγκες μιας σειράς πρωτοβουλιών με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, ώστε αυτές να γίνουν ακόμα πιο αποτελεσματικές. Με τον τρόπο αυτό βάζει και το HIGGS ένα λιθαράκι προς τη θεραπεία των κακώς κειμένων στην κοινωνία μας.

Όραμά μας είναι να προσφέρουμε πλήρως ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης στις ΜΚΟ και στις Κοιν.Σ.Επ., οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια, που αποτελούν επόμενη περιοχή εστίασης. Να γίνει το οικοσύστημά μας ακόμα πιο συνεργατικό, δημιουργώντας συνεχώς περισσότερη προστιθέμενη αξία προς όφελος της κοινωνίας μας. Όπως φανερώνει και η ιστορία πίσω από το όνομά μας, να γίνουμε η ακτίνα που ενεργοποιεί τη θετική ενέργεια οργανώσεων και εθελοντών.

Παράλληλα δε, οραματιζόμαστε ένα απόλυτα λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο που ενθαρρύνει σχετικές πρωτοβουλίες και μια κοινωνία που στηρίζει ακόμα πιο εμφατικά τις τόσες όμορφες πρωτοβουλίες θετικού κοινωνικού αντίκτυπου.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του HIGGS;

To 2023 ξεκίνησε δυναμικά για εμάς. Εγκαινιάσαμε τον θεσμό των HIGGS Pop-Ups, μια πρωτοποριακή δράση, μέσω της οποίας η ομάδα μας επισκέφθηκε ήδη 2 πόλεις στην Ελλάδα (Ιωάννινα, Πάτρα), δημιουργώντας μια δομή σε μικρογραφία του HIGGS για 2 μήνες και προσφέροντας υπηρεσίες capacity building και συμβουλευτικής σε τοπικές οργανώσεις. Στον άμεσο σχεδιασμό μας είναι η επέκτασή του προγράμματος σε άλλες 2 πόλεις της περιφέρειας, προκειμένου να βρεθούμε κοντά και σε άλλες οργανώσεις οι οποίες έχουν ανάγκες εκπαίδευσης και δικτύωσης.

Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε και τη διενέργεια για έβδομη συνεχόμενη χρονιά του HIGGS Donors Speed-dating Event, μιας εκδήλωσης που αποτελεί πλέον θεσμό για κοινωφελείς οργανώσεις και δωρητές/χρηματοδότες από όλη την Ελλάδα.

Σε αυτή την εκδήλωση ΜΚΟ από όλη την Ελλάδα θα συναντηθούν διαδικτυακά με  εκπροσώπους από επιχειρήσεις, κοινωφελή ιδρύματα, πρεσβείες και δήμους σε ένα speed-dating για καλό σκοπό! Οι ΜΚΟ θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και οι δωρητές/χρηματοδότες τη στρατηγική τους μέσα σε ένα πλαίσιο διερεύνησης δυνητικών συνεργασιών σε σημαντικές θεματικές,  όπως: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Εκπαίδευση, Κοινωνική Πρόνοια, Διαφορετικότητα / Ισότητα / Ένταξη, Γυναικεία Ενδυνάμωση / Υποστήριξη, Οικονομική Ανάπτυξη, Κυκλική Οικονομία, Περιβάλλον / Κλιματική Αλλαγή, Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, Πολιτισμός, Υγεία και Τρίτη Ηλικία.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι το HIGGS έχει στα άμεσα σχέδιά του την ενεργοποίηση του επόμενου κύκλου του προγράμματος «Θαλής ΙΙ» και μέσω αυτής της δράσης θα προσφέρουμε υπηρεσίες αξιολόγησης σε ελληνικές ΜΚΟ. Μέσω του προγράμματος αυτού μας δίνεται μια σπάνια και πολύτιμη ευκαιρία να ενισχύσουμε την οργανωμένη Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα και να επιφέρουμε θετικές αλλαγές στο έργο που αυτή επιτελεί.

Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη

Δ/ντρια Σύνταξης, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn