900x600_1505.jpg

 

Έχοντας μπει για τα καλά στην πολιτική αρένα εδώ και χρόνια, αφήνοντας συνειδητά και αποφασιστικά στην άκρη τη μουσική και το τραγούδι, η Ραλλία Χρηστίδου, μετά την εκλογή της ως βουλευτού Β3 του νότιου τομέα Αθηνών το 2019, ετοιμάζεται για τον νέο γύρο της πολιτικής μάχης της 21ης Μαΐου.

Την έχει απογοητεύσει έως τώρα η απόφασή της να ασχοληθεί με τα κοινά; Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος τη μετάβασή της από το τραγούδι στην πολιτική; Θα ασχοληθεί ξανά στο μέλλον με τη μουσική;

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο stentoras.gr.

Κυρία Χρηστίδου, τα τελευταία χρόνια ασχολείστε ενεργά με την πολιτική. Είστε άλλωστε βουλευτής Β3 του νότιου τομέα Αθηνών. Πώς θεωρείτε ότι συμβάλατε στη βελτίωση αυτών που απασχολούν σήμερα τον άνθρωπο και την κοινωνία μας κατά την περίοδο της θητείας σας;

Η συμβολή και η δράση ενός βουλευτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής και στρατηγικής που χαράζει η παράταξη στην οποία ανήκει. Στο κόμμα μας, η πολιτική στόχευση αφορά, σε γενικές γραμμές, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την προστασία και τη φροντίδα των ευάλωτων συμπολιτών μας, τη διασφάλιση των δημοσίων αγαθών και, σαφώς, τη θέσπιση του κράτους με λογοδοσία και διαφάνεια. Ο νότιος τομέας –στον οποίο πολιτεύομαι– έχει την ιδιομορφία να συμπεριλαμβάνει τόσο περιοχές όπως η Γλυφάδα και το Νέο Φάληρο, όσο και περιοχές όπως το Μοσχάτο και ο Βύρωνας. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως τα προβλήματα είναι πολυποίκιλα και χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης.

Όμως, το θέμα είναι να μπορείς να βοηθήσεις και τον μικρομεσαίο και τον μέσο επιχειρηματία που δυσκολεύεται να καλύψει τις υποχρεώσεις του λόγω της ακρίβειας. Και συγχρόνως να βοηθήσεις τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε βασικά ζητήματα βιοπορισμού.

Αυτός είναι ο αγώνας που δίνω καθημερινά για τέσσερα χρόνια στη Βουλή. Με ερωτήματα αλλά και ανάλογες δράσεις στις περιοχές του τομέα μου, προσπαθώ να συμβάλλω στην εξάλειψη αυτών των αδικιών.

Πώς προέκυψε η πολιτική στη ζωή σας; Σας έχει απογοητεύσει έως τώρα η επιλογή σας να ασχοληθείτε με αυτή;

Η πολιτική δεν είναι κάτι καινούριο για μένα. Οργανώθηκα όταν ανέλαβε ο κύριος Τσίπρας, και η αρχική πρόταση για να καλύψω θέση στο ψηφοδέλτιο, πρώτη φορά, ήταν το 2015, όπου μπήκα σε μη εκλόγιμη θέση, και στη συνέχεια το 2019, όταν δέχτηκα την επίσημη πρόταση.

Κατηγορηματικά, απόλυτα και ξεκάθαρα, δεν με έχει απογοητεύσει η απόφασή μου να ασχοληθώ με την πολιτική, ούτε για μια στιγμή. Η πολιτική είναι σκληρή, επίπονη και δύσκολη όταν παλεύεις για το κοινό καλό και έχεις ως γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο, τολμώ να πω ότι είναι ό,τι πιο γοητευτικό έχω κάνει στη ζωή μου. Παρ’ όλα τα ψεύδη και τις αθλιότητες εις βάρος μου εκ μέρους των πολιτικών μου αντιπάλων, πεισμώνω περισσότερο, δυναμώνω και δεν πτοούμαι.

Ποιο είναι το όραμά σας εάν επανεκλεγείτε;

Θέλω να συνεχίσω τον αγώνα που ξεκίνησα το 2019.Γιατί όσα έχω εκφράσει δεν είναι μόνο λόγια αλλά γίνονται πράξεις.

Τα τελευταία δύο χρόνια ήρθαν στην επιφάνεια πολλά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ιδίως μέσα από τον καλλιτεχνικό χώρο. Έναν χώρο μέσα στον οποίο έχετε κι εσείς πορευτεί. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Δυστυχώς, δεν είναι μόνο φαινόμενα που βλέπουμε στον καλλιτεχνικό χώρο. Εκεί πήραν μεγαλύτερη δημοσιότητα λόγω της αναγνωρισιμότητας των συμμετεχόντων. Καθημερινά, παρατηρούνται τέτοια περιστατικά σε πολλούς τομείς της κοινωνίας μας. Σε όλους τους χώρους εργασίας, στα σπίτια των οικογενειών… Και δυστυχώς, λόγω του φόβου των θυμάτων να μιλήσουν, πολλά από αυτά δεν γίνονται γνωστά.

Πρέπει να σταματήσει να υπάρχει αυτός ο φόβος. Τα θύματα πρέπει να μιλάνε. Η αρχή έγινε με το #metoo, άλλα οφείλουμε να προσπαθήσουμε περισσότερο να είμαστε κοντά στα θύματα και να αποτρέπουμε τη συγκάλυψη τέτοιων περιστατικών.

Πώς θεωρείτε ότι αντιλαμβάνεται ο κόσμος τη μετάβασή σας από την πετυχημένη καριέρα σας στο τραγούδι στην ενεργό πολιτική δράση;

Θεωρώ πως ο κόσμος το έχει αντιμετωπίσει πολύ θετικά. Η προσωπικότητα, ο δυναμισμός μου, το ενδιαφέρον μου για το κοινό καλό καθώς και η προσπάθεια που καταβάλλω σε αυτή την πορεία που διάλεξα έχουν αναγνωριστεί αρκετά. Αν και δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου, τολμώ να πω ότι εισπράττω καθημερινά τη θετικότητα και την εκτίμηση του κόσμου, είτε διά ζώσης είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Νιώθω μεγαλύτερη την ευθύνη μου να φανώ αντάξια του καθήκοντος και του έργου που έχω αναλάβει.

Είστε σπουδαία μουσικός και τραγουδίστρια με ξεχωριστή φωνή. Το τραγούδι έχει μπει για εσάς σε δεύτερη μοίρα;

Πρωτίστως η μουσική και δευτερευόντως το τραγούδι ήταν και θα είναι πάντοτε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου για το οποίο νιώθω πολύ περήφανη. Νιώθω περήφανη για όλα όσα έχω καταφέρει στον χώρο αλλά κυρίως γιατί τα κατάφερα με αξιοπρέπεια.

Είμαι όμως της φιλοσοφίας πως πρέπει να αφιερώνεται κανείς ολοκληρωτικά στον σκοπό και στην αποστολή που υπηρετεί σε κάθε φάση της ζωής του. Δεν μπορούν να γίνονται όλα. Άλλωστε, όπως δήλωσα αμέσως μόλις εξελέγην τον Ιούλιο του 2019, άφησα στην άκρη το καλλιτεχνικό κομμάτι της ζωής μου. Έκλεισα το κεφάλαιο αυτό που αφορά τη μουσική και το τραγούδι.

Πείτε μας τρία επίθετα που θεωρείτε ότι σας χαρακτηρίζουν.

Θεωρώ πως είμαι εργασιομανής, τελειομανής και ακέραιη.

Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη

Δ/ντρια Σύνταξης stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn