ted2.jpg

 

Εν αναμονή του έβδομου κατά σειρά TEDx Mavili Square, το οποίο για μία ακόμη χρονιά επιστρέφει θριαμβευτικά για να ικανοποιήσει την ανυπομονησία των επισκεπτών του με ένα πρόγραμμα πλούσιο σε workshops, ομιλίες και παρουσιάσεις, ο CEO & Founder του TEDx Mavili Square κύριος Γιάννης Παπαχρήστος μιλά στο stentoras.gr για όλες τις λεπτομέρειες του φετινού event, το οποίο πλέον έχει εδραιωθεί στην περιοχή της Ηπείρου και έχει αναδειχθεί ως μια από τις πιο «TEDx εμπειρίες» της χώρας.

Κύριε Παπαχρήστο, το TEDx Mavili Square επιστρέφει φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά. Είναι μια εκδήλωση που φαίνεται να έχει αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο. Πείτε μας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας για αυτό.

Αρχικά, να σας ευχαριστήσω και εγώ για τη «φιλοξενία» και που βρίσκεστε μαζί μας συνεχώς τα τελευταία 3 χρόνια. Όταν ξεκινήσαμε το 2018, με το πρώτο TEDx Mavili Square να πραγματοποιείται τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, είχαμε μία κεντρική σκηνή. Δεν πίστευα πραγματικά ότι, εφτά χρόνια μετά, θα ακολουθούσαν άλλες δύο σκηνές, workshops, παιχνίδια και πολλά ακόμη. Είναι συγκινητικό και βαθιά εντυπωσιακό πως πλέον εκείνη η πρώτη προσπάθεια έχει γίνει θεσμός, έχει εδραιωθεί, και πλέον αποτελεί μια σταθερή εκδήλωση κάθε χρόνο την άνοιξη. Πλέον, το κοινό της Ηπείρου, και όχι μόνο, έρχεται κάθε χρόνο σε επαφή με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα γεμάτο μηνύματα και ιδέες που αξίζει να διαδοθούν. Είναι αλήθεια ότι, όπως και για πολλούς ακόμη γύρω μας, η πανδημία του Covid-19 έχει τροποποιήσει αρκετά τόσο το πώς δουλεύουμε σε σχέση με πριν όσο και τον τρόπο που εμείς επιθυμούμε να εργαζόμαστε εθελοντικά πάνω σε αυτό από εδώ και πέρα. Από το 2022 και μετά, εγκαινιάσαμε, θα έλεγε κανείς, το καινούριο μας φορμάτ. Αυτό το φορμάτ δημιουργείται, επιλέγεται, περνάει από επιμέλεια και, στο τέλος, παρουσιάζεται στο κοινό μας από τους ίδιους τους εθελοντές μας: δύο ομάδες εθελοντών διαφορετικές μεταξύ τους αλλά ταυτόχρονα ίδιες σε πολλά σημεία τους. Η Οργανωτική Επιτροπή, οι senior εθελοντές μας, αυτοί οι πρώτοι 35+ κάθε έτος, οι οποίοι σμιλεύουν με τον τρόπο τους, καθένας και από τη θέση του, το έργο αυτό που θα δει ο θεατές την ημέρα της εκδήλωσης, αλλά και οι junior εθελοντές μας, εκείνοι οι 60+ άνθρωποι που έρχονται να ολοκληρώσουν και να φέρουν εις πέρας όλα αυτά που έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε αρκετούς μήνες πριν. Και μόνο το πάθος στα μάτια αυτών των παιδιών, τα οποία χαρίζουν ώρες από τον προσωπικό τους χρόνο για να φέρουν εις πέρας ένα όραμα εφτά χρόνων, είναι αρκετό για να μας κάνει να προσπαθούμε κάθε χρόνο να γινόμαστε ακόμη καλύτεροι.

Γιατί φέτος επιλέχθηκε το μότο «Renaissance»;

H διαδικασία επιλογής του ετήσιου θέματος ή μότο αποτελεί για εμάς μια από τις αγαπημένες διαδικασίες. Είναι ουσιαστικά ένα ολόκληρο τριήμερο εσωτερικό workshop το οποίο πραγματοποιούμε με τη βοήθεια εξωτερικών συνεργατών που, με μίνι ομιλίες, παρουσιάσεις, τοποθετήσεις και πάνω από όλα αγάπη για το TEDx Mavili Square, έρχονται να μας μεταφέρουν την οπτική τους σε διάφορους τομείς αιχμής. Στο τέλος αυτού του πολύωρου τριήμερου σεμιναρίου, η λέξη «Renaissance» επιλέχθηκε από ολόκληρη την οργανωτική ομάδα ανάμεσα σε περισσότερες από 150 λέξεις/φράσεις.

Άλλωστε, λίγο πολύ όλοι το είχαμε σκεφτεί, όλοι το είχαμε χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα και κάπως εύκολα οδηγηθήκαμε φέτος, μαζί με το κοινό μας, στις 10 Απριλίου να ψάχνουμε τόσο τη συνολική όσο και την ατομική μας διαδρομή προς το «Renaissance».

Μιλώντας για «Αναγέννηση», σε ποιους τομείς της σημερινής μας κοινωνίας θεωρείτε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί;

Βρισκόμαστε σε μια χρονιά που αντικρίζει τα πρώτα απτά επιτεύγματα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σε μια χρονιά κατά την οποία η επιστήμη και η τεχνολογία εξελίσσονται πιο γρήγορα από ποτέ. Σε μια χρονιά όπου τα παγκόσμια γεγονότα έρχονται και κατακλύζουν την καθημερινότητά μας. Σε μια χρονιά τόσο κομβική για δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, σε μια χρονιά-σταθμό για την ανθρωπότητα.

Η τεχνολογία, η ιατρική, η επιστήμη, οι μεταφορές, η τέχνη, ακόμη και η προσωπική μας ζωή και ιστορία αναπόφευκτα οφείλουν να προσαρμοστούν στη νέα καθημερινότητα και να διαμορφώσουν τις σταθερές τους.

Δώστε μας μια μικρή γεύση για το τι θα παρακολουθήσουμε ερχόμενοι στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας».

Φέτος, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις εξελίξεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, των ανθρώπινων σχέσεων και των γεγονότων του πλανήτη μας, και όχι μόνο. Ερχόμαστε να συζητήσουμε για τα νέα δεδομένα στον παγκόσμιο εταιρικό κόσμο και να εξερευνήσουμε εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα αναδείξουν τη μοναδικότητά μας μέσα σε αυτόν.

Μαζί μας στην κεντρική σκηνή του TEDx Mavili Square ο εκθαμβωτικός Κώστας Μαλιάτσης Σάλας, τον οποίο, αν και τον γνωρίζουμε ως stand-up comedian, αυτήν τη φορά θα έχουμε την ευκαιρία να τον ανακαλύψουμε από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά – αυτήν του ομιλητή. Στη συνέχεια, στον κλάδο του μάρκετινγκ θα γνωρίσουμε την κυρία Ανδριανή Μανέττα, σε μια ομιλία για την αναγέννηση του ανθρώπινου εγκεφάλου μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας του ΑΙ και των ρομπότ. Για πρώτη φορά παγκοσμίως, μαζί μας θα βρίσκεται η Sophia the Robot, η πρώτη πολίτης-ρομπότ στον κόσμο και το πρώτο ρομπότ Πρέσβειρα Καινοτομίας για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών στο πρώτο της virtual TEDx talk.

Επιπρόσθετα, στην κεντρική σκηνή του TEDx Mavili Square by Terracom θα βρίσκεται ο αναπληρωτής καθηγητής κύριος Ιωάννης Παπαντωνίου, ο οποίος θα μας μιλήσει για τη δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής, και όχι μόνο. Τέλος, με τη μοναδική τους ενέργεια οι Pindos Atletico και η LILA θα έρθουν να ταράξουν λίγο τα νερά.

Σας περιμένουμε όλους στο TEDx Mavili Square by Terracom με θέμα το Renaissance, το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στις 09:00, στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Συνέντευξη-επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη

Δ/ντρια Σύνταξης, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn