DSC_3706.JPG

Η Software Competitiveness International (Softcom International) είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρία, που ειδικεύεται σε λύσεις έρευνας και ανάπτυξης λογισμικού και εξατομικευμένες υπηρεσίες πληροφορικής, με γραφεία στην Αθήνα, έδρα στη Σητεία της Κρήτης και σημεία πώλησης στη Γερμανία.

H δρ. Ζωή (Τζοάννα) Αικατερινίδη, CEO της εταιρίας, μας αναλύει τους λόγους για τους οποίους το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί την προστιθέμενη αξία για την εταιρία.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην εύρεση ενός άρτια καταρτισμένου προσωπικού;

Η αναζήτηση κατάλληλου προσωπικού ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση, ειδικά για εμάς, που επιλέγουμε πολύ προσεκτικά το έμψυχο δυναμικό μας. Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε τον υποψήφιο με την τεχνική κατάρτιση και την προσωπικότητα που απαιτούνται στην ειδική θέση εργασίας. Έτσι, ο νέος συνεργάτης μας θα μπορέσει να εναρμονιστεί γρήγορα και αποδοτικά με τις ιδιαιτερότητες της εργασίας και της ομάδας, στις οποίες έχει ενταχθεί. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται γρήγορα το ενδιαφέρον και η απόδοσή του στην εργασία. Έτσι, εξελίσσεται γρήγορα και ο ίδιος είναι ικανοποιημένος και από την εργασία του και από την απόδοσή του. Ακριβώς αυτό επιζητούμε και εμείς να επιτύχουμε, ώστε να έχουμε ένα ευχάριστο και δημιουργικό κλίμα εργασίας.

Δεν είναι πάντα εύκολο να βρούμε τον ιδανικό εργαζόμενο για τις ανάγκες μας. Έτσι επιδιώκουμε τα άτομα που διαφαίνεται ότι έχουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις και το προσωπικό ενδιαφέρον γι’ αυτό, να τα οδηγήσουμε στις συνθήκες που επιζητούμε. Ως προς αυτό, βασιζόμαστε στην ομάδα και στο πνεύμα συνεργασίας και ανοικτής επικοινωνίας, που χαρακτηρίζουν την εταιρία μας. Νέοι συνεργάτες μας εντάσσονται σε ομάδες μας, καθοδηγούνται και γρήγορα εξελίσσονται στο επίπεδο γνώσης και τρόπου εργασίας που επιζητούμε. Με τον τρόπο αυτό εισάγουμε στην ομάδα μας και εξελίσσουμε και νέους, στην αγορά εργασίας, ικανούς μηχανικούς λογισμικού. Οι «juniors» είναι περίπου το 15% του δυναμικού μας.

Εν κατακλείδι, είναι μάλλον σπάνιο να βρούμε το «άρτια» καταρτισμένο προσωπικό για τις ανάγκες μας. Αυτό οφείλεται και στο είδος των αγορών που αναφερόμαστε, οι οποίες είναι αρκετά νέες για τον ελλαδικό χώρο, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία. Γνωρίζουμε όμως πώς να εισάγουμε τον νέο συνεργάτη, με τις κατάλληλες γνώσεις, τα κατάλληλα στοιχεία προσωπικότητας, και σαφώς το «μεράκι» για τη δουλειά μας, στις απαιτήσεις της εργασίας μας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε συνεργάτης μας μαθαίνει και εξελίσσεται κοντά μας.

Το ανθρώπινο δυναμικό είναι η δύναμη σε κάθε εταιρία, με όραμα και στόχους. Με αυτή την αντίληψη έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τόσα πράγματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αναμφισβήτητα, η επιλογή των συνεργατών μας γίνεται με ιδιαίτερα σχολαστικό τρόπο, μιας και αποτελούν την καρδιά της εταιρίας μας.

Πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις μεταξύ συναδέλφων και μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης στη Softcom International;

 Η καλλιέργεια των καλών σχέσεων μεταξύ εργαζομένων και της διοίκησης στο επαγγελματικό περιβάλλον, αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Στην εταιρία μας όλοι είμαστε μία ομάδα, μέσα στην οποία ο καθένας είναι σημείο αναφοράς λόγω των γνώσεων, των ικανοτήτων και της συμβολής του στην επιτυχία της ομάδας. Σκοπός μας είναι ένα αρμονικό και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, με αξίες, αντικειμενικότητα, αλληλοσεβασμό και επιβράβευση του αποτελέσματος. Εφαρμόζουμε open door policy και flat hierarchy. Εκδηλώσεις, workshops, ανοικτή επικοινωνία και συμβολή στη λήψη αποφάσεων ενισχύουν το μοντέλο μας και τη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ μας. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαίας αλληλοκατανόησης στην εταιρία μας. Συνοψίζοντας, δεν υπάρχει η ομάδα «εργαζόμενοι» και η ομάδα «διοίκηση». Υπάρχει η ομάδα «Softcom International».

5 flipped

Πέραν των επιστημονικών απαιτήσεων που πρέπει να πληροί ο εργαζόμενος, ποιο στοιχείο του χαρακτήρα του θεωρείτε «κλειδί» για την απασχόλησή του στον οργανισμό σας;

Ο εργαζόμενος για εμάς θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής και της φιλοσοφίας της εταιρίας και όχι απλά ένα «απρόσωπο κουτάκι σε ένα οργανόγραμμα».

Για εμάς καθοριστικό είναι τα άτομα να έχουν «μεράκι» για τη δουλειά που θα αναλάβουν, να τους αρέσει να είναι ενεργά μέλη μιας δυναμικής ομάδας, να είναι συνεργάσιμα και επικοινωνιακά, να βρίσκουν λύσεις, να εμμένουν στην επίτευξη του στόχου, επιδεικνύοντας την αναγκαία επιμονή, υπομονή και μεθοδικότητα. Σημαντικά επίσης είναι η θετική προσέγγιση και η αυτενέργεια.

Αναζητούμε άτομα που θέλουν να ενταχθούν αρμονικά στις ομάδες μας και να συνεργαστούν, χωρίς να αλλοιώσουν την ταυτότητα της εταιρίας μας, που είναι τόσο επιτυχημένη στην αγορά μας.

Πόση βαρύτητα δίνετε στην εκπαίδευση του προσωπικού; Ποια θα μπορούσαν να είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν το ενδιαφέρον το δικό σας και κατ’ επέκταση της επιχείρησης για την εκπαίδευση του προσωπικού;

Η ομάδα μας συνεχώς μεγαλώνει, αλλά οι βασικές μας αξίες παραμένουν αναλλοίωτες. Θέλουμε τα άτομά μας να εξελίσσονται διαρκώς. Η εταιρία μας δραστηριοποιείται στην υλοποίηση εξειδικευμένου λογισμικού για μεγάλα έργα (large scale projects). Η εξειδίκευση των ατόμων μας στο business των έργων αυτών, σε μεθοδολογίες και εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού είναι αναγκαία. Αλλά και η διεύρυνση των τεχνικών γνώσεων στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες ανάπτυξης λογισμικού είναι επίσης απαραίτητη. Πέραν της εξειδίκευσης στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό, στον τομέα ενασχόλησης, η οποία ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, η εταιρία μας ωθεί τη διεύρυνση της έμπρακτης γνώσης, με συνδυασμό «αναζήτησης και εφαρμογής» (research activities), με διοργάνωση events ανταγωνισμού δεξιοτήτων (hackathons), με υποστήριξη λήψης certifications, αλλά και με συμμετοχή σε εγχώρια και διεθνή summits για εξειδικευμένα τεχνικά θέματα.

Πέρα από τις οικονομικές παροχές, ποιες άλλες παροχές θεωρείτε ότι λειτουργούν θετικά στην αποδοτικότητα των εργαζομένων; Ποια είναι τα οφέλη των εργαζόμενων στη Softcom International;

Στην εταιρία μας, δίνουμε πολύ μεγάλη βάση στην ικανοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού. Οι άνθρωποι χρειάζονται κάτι παραπάνω από τη χρηματική αμοιβή. Χρειάζεται να έχουν κίνητρα και να απολαμβάνουν αναγνώρισης και σεβασμού για να μπορέσουν να αποδώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους. Η αποδοτικότητα αυξάνεται, όταν όλοι οι συνεργάτες νιώθουν ότι υπάρχει από πίσω μία εταιρία που καταλαβαίνει τις ανάγκες τους και τους καταλαβαίνει εν γένει.

Παροχές στον τομέα της υγείας, τεχνικές εκπαιδεύσεις, δανειστική βιβλιοθήκη, τράπεζα αίματος, συμμέτοχή σε αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, ευχάριστος χώρος εργασίας, διαλειμμάτων, εστίασης, σεβασμός του χρόνου και της προσωπικής ζωής των συνεργατών μας και φυσικά αναγνώριση της καλής προσπάθειας και της απόδοσης των εργαζομένων μας σε καθημερινή βάση. Όλα αυτά συμβάλλουν στην ικανοποίηση των συνεργατών μας και έμμεσα σε καλύτερα εργασιακά αποτελέσματα.

Γιατί να θελήσει ένας υποψήφιος να εργαστεί στην εταιρία σας;

Στην εταιρία μας κάθε εργαζόμενος είναι σημαντικό μέλος της ομάδας μας. Η ανοικτή επικοινωνία και ο αλληλοσεβασμός διέπουν τις σχέσεις μας. Υπάρχει διάχυτο το αίσθημα της δίκαιης μεταχείρισης και της συμμετοχής σε κοινούς στόχους. Εδώ, τους στόχους τους βάζουμε όλοι μαζί, είμαστε μια ομάδα καλά δεμένη, με κοινό όραμα και έτσι σκοπεύουμε να παραμείνουμε. Επίσης, δραστηριοποιούμαστε στους τεχνολογικά πλέον σύγχρονους τομείς των πλέον εξελισσόμενων αγορών διεθνώς από την Ελλάδα. Το να συμμετέχει και να συμβάλει κάποιος στις διεθνείς εξελίξεις, σε αγορές, όπως της αυτοκινητοβιομηχανίας και του διαστημικού τομέα, είναι από μόνο του ένα πολύ μεγάλο δέλεαρ. Οι πελάτες μας είναι από τις σημαντικότερες πολυεθνικές εταιρίες της Κεντρικής Ευρώπης και είμαστε περήφανοι για αυτό.

Οπότε εν συντομία θα έλεγα ότι είμαστε μία προσωποκεντρική, δυναμικά εξελισσόμενη εταιρία που σέβεται τον εργαζόμενο και τους πελάτες της. Η εταιρία πλαισιώνεται από ικανότατους και έμπειρους μηχανικούς λογισμικού και προσφέρουμε απλόχερα ευκαιρίες στο ανθρώπινο δυναμικό μας, ώστε να εξελιχθεί και να αναπτύξει πολύπλευρες δεξιότητες. Αυτά μας έχουν βοηθήσει να αναγνωριστούμε και να αναπτυσσόμαστε συνεχώς, δημιουργώντας νέες και ενδιαφέρουσες θέσεις εργασίας στη χώρα μας για αξιόλογους μηχανικούς λογισμικού.

Επιμέλεια: Γρηγορίου Δώρα,

Σύμβουλος Εξυπηρέτησης Πελατών,

«Στέντορας»

 

Zωή ΑικατερινίδηH δρ. Ζωή (Τζοάννα) Αικατερινίδη είναι κάτοχος Dipl. Ing. ηλεκτρολόγος μηχανικός του Πολυτεχνείου του Μονάχου (Γερμανία), διπλωματούχος φυσικός του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στις φυσικές επιστήμες και την πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), σε συνεργασία με το Imperial College του Λονδίνου (Αγγλία) και είναι κάτοχος MBA του Duke University, USA. Δραστηριοποιείται 28 έτη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, και ειδικότερα στον τομέα του λογισμικού για τη διεθνή αγορά. Στην πορεία της πολυετούς καριέρας της δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως μηχανικός λογισμικού, project manager, line manager, managing director για SMEs, έως και C-level executive για μεγάλο πολυεθνικό όμιλο εταιριών. Το 2010, η δρ. Αικατερινίδη ιδρύει στην Ελλάδα εταιρία λογισμικού Software Competitiveness International (www.softcom-int.com), της οποίας είναι κύριος μέτοχος και την οποία έκτοτε διευθύνει.

Έχει τιμηθεί από το Eco Q, με το βραβείο «Manager of the Year 2003 για Επιχειρηματική Αριστεία», το ICT Forum, με το βραβείο «Manager of the Year 2004», τη Siemens Γερμανίας, με το βραβείο «top+: 2004-Global Competitiveness» και έχει αναγορευθεί «Innovator» της εταιρίας Siemens διεθνώς, τoυ έτους 2007.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn